Karen Ellemann: Vi skal styrke det enkelte menneske

INTERVIEW: Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) jubler over den sociale donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond. ”Den understøtter mit menneskesyn og min tilgang,” siger hun.

”Det er kun rimeligt, at vi hele tiden stopper op og sætter spørgsmålstegn ved, om vi gør det rigtige? Hjælper det rent faktisk mennesker til at blive herre i eget liv?" spørger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).
”Det er kun rimeligt, at vi hele tiden stopper op og sætter spørgsmålstegn ved, om vi gør det rigtige? Hjælper det rent faktisk mennesker til at blive herre i eget liv?" spørger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Mennesker er født med potentiale og kompetencer. Det menneskesyn skal gennemsyre de sociale indsatser i det her land. Derfor er jeg meget taknemmelig over det syn og den tilgang, der ligger i donationen fra Den A.P. Møllerske Støttefond.”

Karen Ellemann (V) er glad. Det er også svært at være andet, når man lige har fået en gave til en værdi af 750 millioner kroner.

Men det er ikke kun gavens økonomiske værdi, der bringer smilet frem på social- og indenrigsministerens læber. Mindst lige så vigtigt er to indbyggede forudsætninger – nemlig at pengene skal bruges på hjælp til selvhjælp og på at skaffe viden om, hvad der virker på det sociale område.

Med donationen vil Den A.P. Møllerske Støttefond støtte indsatser, der styrker socialt udsatte borgere i det, fonden kalder ”livsmestring” - til gavn for den enkelte og for samfundet som helhed.

Jeg oplever mange gange, at vi glemmer det personlige ansvar. Vi glemmer det, der handler om at tro på mennesker.

Karen Ellemann
Social- og Indenrigsminister

Og det flugter fuldstændig med Karen Ellemanns syn på, hvad den sociale indsats i Danmark skal kunne.

”Jeg oplever mange gange, at vi glemmer det personlige ansvar. Vi glemmer det, der handler om at tro på mennesker. Hvor er det, vi opbygger dig som menneske? Hvor er det, vi understøtter, at du kan leve et selvstændigt liv?” siger social- og indenrigsministeren:

”I stedet gør vi dig til et stakkels offer og søsætter alt muligt omkring dig, så du ikke slår dig på livet undervejs. Det kan der komme nogle helt vanvittige initiativer ud af, hvor man glemmer, at målet er at gøre mennesker livsduelige og i stand til at tage et personligt ansvar.”

Vi skal insistere på viden
Karen Ellemann nævner, at når hun taler med en hjemløs på Hovedbanegården, hører hun ofte beretninger om en syndflod af ukoordinerede initiativer, der alle sammen var sat i værk for at gøre ham stærkere, men i virkeligheden havde den modsatte effekt.

Det er for hende et symptom på, at systemet er sat over mennesket. Men samtidig vidner det om, at man på socialområdet i for høj grad prøver sig frem i stedet for metodisk og systematisk at indsamle viden om, hvad der virker, og hvad der ikke gør, mener ministeren.

Derfor glæder hun sig over, at Den A.P. Møllerske Støttefond lægger op til en høj grad af evaluering og videndeling af de projekter, der bliver sat i gang over de kommende år.

”Der er jo ting, der lykkes derude. Og vi skal vide, hvad det egentlig er, der hjælper,” siger Karen Ellemann og fortsætter:

”Det er kun rimeligt, at vi hele tiden stopper op og sætter spørgsmålstegn ved, om vi gør det rigtige? Hjælper det rent faktisk mennesker til at blive herre i eget liv? Derfor er jeg glad på hele områdets vegne for den tilgang, som fonden har til det.”

Men hvorfor mangler vi den viden, for der har jo været et hav af projekter og evalueringer på socialområdet?

”På sundhedsområdet har vi tradition for at måle, hvordan vi behandler forskellige problemstillinger hos patienterne. I de her tilfælde, hvor mennesker lever på kanten, og hvor den sociale situation går i arv, har der ikke historisk set været den samme insisteren på at se på, hvad der skal til for at bryde det.”

Ser du en erkendelse i det sociale system af, at man er nødt til at få registreret, hvad der virker, eller kommer det ind med sådan en donation som denne her?

”Det giver i hvert fald mere benzin til den motor, som så småt er i gang,” siger ministeren. Hun henviser til sin tid i kommunalpolitik forud for strukturreformen i 2007.

”Dengang talte man meget om én indgang til det offentlige. Fint, men hvor er udgangen? Hvorfor taler vi ikke om, at noget sættes i værk med det formål, at du kan blive herre i eget liv?” siger Karen Ellemann:

”Det har været min drivkraft i det socialpolitiske arbejde. Vi bliver nødt til at være ærlige og stille spørgsmålet: Virker det? Det mener jeg, at der er en vilje til. Og den bliver forstærket her.”

Ministeren vil lytte godt efter
Hvad nu hvis noget af den viden, der kommer frem, peger i retning af, at der er behov for, at man reviderer regeringens syn på socialområdet og laver om på lovgivningen?

”Jeg er aldrig bange for at ændre lovgivningen, for det ville i så fald være for at forbedre den. Og med det her blik på menneskers liv på kanten vil det jo aldrig blive konklusionen, at vi bare bliver nødt til at sætte ydelserne op, fordi det er vigtigt, at folk bliver passivt forsørget,” siger Karen Ellemann:

”En konklusion på nogle af de her initiativer vil netop handle om målrettede indsatser, hvor man husker, at det er de mennesker, som tingene er sat i værk for, der skal være i centrum.”

Så du vil lytte godt efter – fordi det kommer fra nogen, hvis udgangspunkt du er enig i, og fordi de sætter evidens bag?

”Ja, selvfølgelig. Og det, mener jeg, skal være enhver ansvarlig ministers tilgang. Jeg kan jo ikke sidde og sige ja til udgiftsdrivende lovforslag, fordi den offentlige økonomi jo altså har sine begrænsninger. Men det, tror jeg heller ikke, vil være konklusionerne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00