KL advarer regeringen mod at sløjfe billig-boliglov

PLANLOV: Regeringens planlovsforhandlinger skal ikke ende med, at man fjerner kommunernes mulighed for at kræve 25 procent almene boliger, mener KL. Behovet for billige boliger er stort, lyder det.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Regeringen er i færd med at forhandle sin store revidering af planloven på plads. Her ser det ud til, at et blåt flertal i Folketinget vil fjerne kommunernes muligheder for at kræve, at der er mindst 25 procent almene boliger i nye boligområder.

Men det advarer KL nu imod. Der er et stort behov for at sikre billige boliger:

”Behovet for almene boliger er især presserende i de større byer, hvor grundpriserne stiger og stiger, og der derfor mangler boliger, som kan betales af sygeplejersken og politibetjenten. I flere byer er ungdomsboliger og ældreboliger en mangelvare,” siger Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at der også er et stigende pres for at finde boliger til alle de flygtninge, der kommer til landet.

Derfor har kommunerne brug for alle de redskaber, som de kan få, lyder det:

”Fjerner Folketinget kommunernes mulighed for at kræve en vis andel af billige boliger i nybyggeri, stiller de samtidig kommunerne i en situation, hvor byerne bliver opdelte,” siger han.

Kommunernes mulighed for at kræve 25 procent almene boliger i nye boligområder er en forholdsvis ny regel. Den blev skrevet ind i planloven i 2014 efter en aftale mellem den daværende SR-regering, Enhedslisten og SF. Lovændringen har sidenhen modtaget ros fra blandt andet Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Han påpeger, at det har gjort det muligt at bygge flere billige boliger i den ellers dyre hovedstad.

V: Loven strider mod liberal politik
Venstres boligordfører, Britt Bager, forstår kommunernes bekymring, men hun påpeger, at reglen først blev indført i 2015.

"Mig bekendt, lå dansk boligpolitik ikke i ruiner frem til da," skriver hun i en mail og tilføjer:

"Venstre ønsker en fornuftig boligsammensætning og en stærk almen boligsektor. Men det er altså ikke liberal politik at påtvinge bygherrer at sælge til nogen bestemt køber eller til en bestemt pris."

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00