Sådan mindsker klimaministeren sin egen CO2-udledning

INTERVIEW: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) arbejder på en ny energiaftale, der skal præsenteres i 2018. I mellemtiden forsøger han at mindske sin egen CO2-udledning derhjemme.  

Klima- og energiministeren opfordrer unge til at tage cyklen.
Klima- og energiministeren opfordrer unge til at tage cyklen.Foto: /ritzau/Jens Dresling

Af Selma Nørgaard Skovbølling, Altingets folkeskolepraktikant i uge 41

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) kæmper for at holde sin daglige CO2-udledning nede. Det fortæller han til Altinget.

Han har for nylig renoveret sit hus, og her har CO2-udledning spillet en rolle:

“Jeg tænker for eksempel på, hvordan jeg forsyner mit hus med energi. Jeg har lige fået det isoleret og fået puttet flere termoglas i vinduerne,” siger han.

Lilleholt prøver at at holde CO2-udledningen i sin hverdag på et minimum. Det gør han ved at bede sine børn om at slukke lyset og skrue ned for varmen.

“Jeg går også og fortæller mine børn, de skal huske at slukke for lyset og skrue ned for varmen, når de ikke er i et bestemt rum,” fortæller Lars Chr. Lilleholt (V).

Hvad kan jeg som skoleelev gøre for at mindske min CO2-udledning?

“Du kan tænke på, hvordan du spiser. Man skal tænke på at spise grønt og måske lidt mindre kød, end man ellers havde tænkt sig. Man kan tænke på, hvordan man vil energiforsyne sit hus. Og så kan man huske at tage cyklen i stedet for at lade sig køre af sine forældre til skole,” siger energiministeren.

Er det rigtigt, at I gør mindre for at bremse klimaforandringer end den sidste regering?

“Nej. Der er sat en kurs, og uanset om regeringen er rød, blå, eller hvilken farve den har, så er Danmark i en klimaretning. Det kan godt være, at den gamle regering kører 150 km/t, og der så kommer en anden, der kører 140 km/t, men retningen er sat,” siger han.

Danmark har tilsluttet sig en række klimamål, der blandt andet betyder, at 50 procent af energiforsyningen i 2030 skal være uafhængig af fossile brændstoffer. I 2050 skal hele energiforsyningen være vedvarende.

Men med den nuværende politik kommer vi ikke i mål:

“Hvis vi fortsætter udviklingen, så kommer vi op på 40 procent vedvarende energi i 2030. Det ligger på omkring de 30 procent lige nu. Så man kan sige, at vi er godt på vej, men der mangler stadig et stykke. Men der skal faktisk investeres utrolig meget. Det svarer til, at der skal bygges en havvindmøllepark om året fra 2020 til 2030 for at nå det mål,” siger han.

Lars Chr. Lilleholt står i spidsen for en ny energiaftale, der skal præsenteres i starten af det nye år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00