Debat

Knud Vilby: Skiftende regeringer har nedsat samfundsansvarsråd og lagt dem i dyb tornerosesøvn

Den manglende aktivitet i Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål er efterhånden ikke en undtagelse, men en regel. De seneste 13 år har der været fem forskellige regeringsnedsatte råd med næsten samme ordlyd og lange pauser i arbejdet, skriver Knud Vilby.

Rådet for Samfundsansvar og Verdensmåls arbejde har været stillestående, siden Morten Bødskov (S) tiltrådte som erhvervsminister.
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmåls arbejde har været stillestående, siden Morten Bødskov (S) tiltrådte som erhvervsminister.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Knud Vilby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altinget fortalte 29. juni, hvordan der intet er sket i Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, siden valget sidste år satte rådets arbejde på pause.

Det er en beretning, der endnu en gang bekræfter, at når regeringer mener, at ingenting bør ske, så kan en af metoderne være at oprette og nedlægge råd, der tilsyneladende har en positiv funktion, men som man ikke behøver at tage alvorligt.

Jeg ved noget om det, fordi jeg sidste år udgav bogen Civilsamfundet – mellem stat og marked. Her så jeg blandt andet på, hvorfor socialøkonomiske virksomheder aldrig rigtigt har fået den forventede udvikling i Danmark, selv om skiftende regeringer har sagt positive ord og lovet initiativer.

Jeg gennemgik initiativerne, og det er næsten nødvendigt at tage det fra den humoristiske side, hvis man ikke skal blive for deprimeret. Gennemgangen viser, at regeringens sjofling af arbejdet i det seneste råd for verdensmål ikke er en undtagelse, men en regel.

Regeringen har nu valgt at lade Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål sove i langt over et halvt år

Knud Vilby
Journalist og forfatter

En ultrakort gennemgang

I 2009 nedsatte den daværende borgerlige regering det første råd for samfundsansvar. Det skulle blandt andet se på begrebet Corporate Social Responsibility (CSR) og på mulighederne for at finde arbejde til socialt udsatte.

Rådet blev nedlagt i 2015. I 2013 havde den socialdemokratiske regering til gengæld nedsat Udvalget for Socialøkonomiske Virksomheder, men erstattede det i 2014 med Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder. Regeringen etablerede også Vækstcenter for Socialøkonomiske Virksomheder, men både center og råd blev allerede nedlagt igen i 2015.

I 2016 lancerede den borgerlige regering så Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst med fokus på CSR og FN’s nye verdensmål. Det var Troels Lund Poulsen, der som erhvervs- og vækstminister stod for lanceringen.

Dialogforum nåede at komme med nogle anbefalinger i 2017, men blev så nedlagt. 

I 2018 etablerede den borgerlige regering i stedet Rådet for Samfundsansvar og FN’s Verdensmål med nye medlemmer og et nyt kommissorium.

Læs også

Rådet blev nedsat for en fire-års periode, men medlemmerne beskikkedes kun for to år, og da denne beskikkelse udløb i slutningen af 2020, gjorde regeringen ingenting, og arbejdet gik i stå i mere end et halvt år, indtil man i slutningen af juni 2021 nedsatte et nyt råd, nu med titlen ”Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål”. Med nye medlemmer og naturligvis med et nyt kommissorium.

Det er det nyeste råd, og det som regeringen nu har valgt at lade sove i langt over et halvt år.

Fem råd på 13 år

Der har været fem forskellige råd på 13 år. De har skullet beskæftige sig med næsten det samme (virksomheders samfundsansvar og verdensmål), men dog med bestandigt nye kommissorier og lidt forskelligt fokus.

Meget tyder på, at hvis rådet vækkes, bliver det med et nyt kommissorium og nye medlemmer. Formentlig også endnu en gang med et nyt navn, der ligner det gamle

Knud Vilby
Journalist og forfatter

Der har været lange pauser i arbejdet, og der er stort set ikke kommet noget ud af det.

Men embedsmænd og borgere udefra har givetvis langt hundredvis af kostbare timer i arbejdet.

Fokus i min bog om Civilsamfundet var blandt andet socialøkonomiske virksomheder, og derfor talte jeg med Steen Gade, da han i 2021 blev formand for det seneste samfundsansvarsråd. Han fortalte, at han ville bruge rådets temmelig brede mandat til at søge at få socialøkonomiske virksomheder på dagsordenen.

Men nu er der ingen dagsorden, og rådet sover (endnu en gang) tornerosesøvn. Kommentarerne fra Erhvervsministeriet i Altingets artikel tyder på, at hvis det vækkes, bliver det med et nyt kommissorium og nye medlemmer. Formentlig også endnu en gang med et nyt navn, der ligner det gamle.

Det vil så blive det sjette råd på 14 år. Gad vidst, hvem der gider tage formandsposten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vilby

Fhv. chefredaktør, Information, journalist og forfatter
journalist (Møns Folkeblad 1960)

0:000:00