Kommissærkandidater i opsamlingsheat klarer skærene

HØRINGER: De to sidste EU-eksaminer for kommende EU-kommissærer forløb uden de store sværdslag, da Parlamentet mandag aften havde slovenske Violeta Bulc og slovakiske Maros Sefcovic til afhøring. Dermed peger alt på, at Parlamentet kan godkende den næste EU-Kommission på onsdag. 

Kandidaten til at blive EU's nye transportkommissær, slovenske Violeta Bulc, er kendt for at gå på gløder og være stor tilhænger af shamanisme. Det var dog ikke det, der interesserede de EU-parlamentarikere, der havde hende til eksamen mandag aften. 
Kandidaten til at blive EU's nye transportkommissær, slovenske Violeta Bulc, er kendt for at gå på gløder og være stor tilhænger af shamanisme. Det var dog ikke det, der interesserede de EU-parlamentarikere, der havde hende til eksamen mandag aften. Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: Det tegner til, at kommende EU-kommissionformand Jean-Claude Juncker har fået sat et kommissærhold, der kan få EU-Parlamentets accept, når de folkevalgte onsdag skal godkende eller forkaste den samlede EU-Kommission.

Det står klart, efter høringerne af slovenske Violeta Bulc i rollen som transportkommissær og slovakiske Maros Sefcovic som næstformand for EU's energiunion forløb uden det store drama mandag aften.

Juncker blev tvunget til at lave visse ændringer i sin holdopstilling, efter den tidligere slovenske statsminister Alenka Bratusek mislykkedes totalt med at overbevise de folkevalgte om, at hun var moden til jobbet som næstformand i Kommissionen, som hun var udset til.

Hun måtte trække sit kandidatur, efter et overvældende antal af medlemmerne i Parlamentets miljø- og industriudvalg udtrykte deres mistillid til hende. Juncker valgte herefter at forfremme den garvede nuværende EU-kommissær Sefcovic til næstformandsrollen, mens en ny slovensk kandidat arvede jobbet som transportkommissær, der var tiltænkt ham.

Fakta
Sådan foregår høringerne 
Kandidaterne til at blive EU’s næste kommissærhold skal igennem en EU-eksamen hos EU-Parlamentet. Høringerne varer tre timer og består af 45 spørgsmål fra de folkevalgte. Efter høringerne skal de relevante udvalg komme med en skriftlig vurdering af kommissæren, som tilgår den såkaldte formandskonference, der består af lederne af de politiske grupper. Hvis det er nødvendigt, kan kommissærer kaldes tilbage til yderligere udspørgning, eller der kan foretages udskiftninger, hvis det tegner til, at enkelte kommissærer er så tilstrækkeligt i fedtefadet, at det sætter godkendelsen af den samlede Kommission over styr. Det er dog ikke muligt for Parlamentet direkte at kræve enkelte kommissærer fjernet, så det er op til kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker, om han vil foretage udskiftninger. Parlamentet stemmer samlet om hele Kommissionen. Afstemningen sker onsdag d. 22. oktober. Efter planen skal en ny Kommission indtræde 1. november.

Går på gløder og taler med heste
Mange afventede med spænding den slovenske Violeta Bulcs EU-debut foran Parlamentets transportudvalg mandag aften. Den siddende vicestatsminister har kun få uger på bagen i politik og et kulørt forløb i slovensk erhvervsliv bag sig, hvor hun ikke mindst er blevet kendt for sin interesse i shamanisme, holisme og positive energier.  

Med kun fem dages forberedelsestid, siden Juncker annoncerede, at han ville sætte hende i spidsen for den europæiske transportpolitik, har hun ikke haft megen tid til at sætte sig ind i alt fra EU’s fjerde jernbanepakke til konkurrencesituationen i flybranchen, men hun gik smilende og entusiastisk til sin tre timer lange EU-eksamen og fik de folkevalgte vundet over på sin side.

Også slovakiske Maros Sefcovic slap nådigt fra sin høring hos industri- og miljøudvalget.

Den nuværende kommissær for inter-institutionelle forhold var rolig og selvsikker i sine svar og leverede en rutineret præstation uden at møde den store modstand fra de folkevalgte.

Ikke flere høringer
Begge høringer bar dog også præg af en vis træthed hos udspørgerne efter flere ugers opslidende proces med at godkende Junckers 27 kommissærer. Parlamentarikerne sivede fra begge udvalgslokaler, som ved enden af de tre timer lange høringer var fyldt med tomme stolerækker, og de fleste virker, som om de nu bare gerne vil videre i teksten.

De ansvarlige udvalg mødes tirsdag formiddag for at drøfte deres endelige holdning til de to kandidater. Derefter mødes alle udvalgsformændene for at gennemgå udtalelserne fra de 27 høringer. Sen eftermiddag mødes formændene for de politiske grupper i Parlamentet for at holde de afsluttende drøftelser, inden hele Parlamentet skal stemme om den samlede EU-Kommission onsdag middag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maroš Šefcovic

Næstformand, EU-Kommissionen, EU-kommissær for energiunionen (Socialdemokratiet, Slovakiet)
cand.jur. (Comenius Uni. 1990), ph.d. (Comenius Uni. 2000)

Violeta Bulc

Fhv. EU-kommissær for transport (Miro Cerar, Slovenien)
cand.scient. i informationsteknologi (Golden Gate Uni.), MBA (Bled)

0:000:00