Krag: Psykiatrien har et økonomisk efterslæb

PSYKIATRI: Uredningsgarantien vil bidrage til at mindske psykiatriens efterslæb, lover sundhedsminister Astrid Krag (SF) efter ny DSI-rapport, der peger på stort personaleunderskud.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er ikke et spørgsmål, om der skal tilføres flere penge til psykiatrien, men hvor mange. Det er meldingen fra sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Psykiatrien har igen ramt mediernes dagsorden, efter at en ny DSI-rapport har konkluderet, at der mangler 1165 ansatte i psykiatrien. Båden inden og efter valget har regeringen meldt ud, at den ville opprioritere psykiatrien.

"Der er et efterslæb i psykiatrien," siger Astrid Krag til Altinget | Sundhed. Hun vil dog ikke vurdere, om rapportens konklusion om, at der er behov for ekstra 1165 ansatte i psykiatrien, er retvisende.

Hun peger på, at regeringen i efteråret via satspuljerne tilførte psykiatrien flere penge. Men de godt 800 millioner over fire år er dog kun begyndelsen, slår hun fast.
Inden valget lovede S og SF et løft på to milliarder til psykiatrien, men da regeringsgrundlaget med Radikale var skrevet, var løftet ikke nævnt igen.

Sundhedsminister Astrid Krag holder dog fast i, at deres løfte om, at de fysisk og psykisk syge patienter skal ligestilles, gælder.

"Når vi nu giver danskerne en ny rettighed i form af udredningsgarantien, så har vi jo også meldt ud, at det også gælder psykiatriske patienter," siger Astrid Krag.

Regeringen forhandler nu med regionerne om, hvor mange penge regionerne skal bruge til at sikre implementeringen af udredningsgarantien.
Derfor ønsker hun ikke at give sit bud på, hvor mange penge psykiatrien bliver løftet med i den proces.

Meningen med DSI-rapporten var ellers at give politikerne et bud på behovet for ekstra kapacitet i psykiatrien. En større gruppe ledende fagfolk på psykiatriområdet har nemlig til rapporten opstillet retningslinjer for, hvordan de mest udbredte lidelser i psykiatrien bør behandles. Medarbejderbehovet til at opfylde disse behandlingslinjer er derefter beregnet i rapporten.

Krag: Vi har selv en arbejdsgruppe
Sundhedsminister Astrid Krag peger dog på, at regeringen selv har nedsat en arbejdsgruppe på psykiatriområdet med interne og eksterne eksperter.

"Arbejdsgruppen skal sikre et solidt grundlag til at vurdere kapacitetsbehovet på psykiatriområdet. Den skal også vurdere, hvordan vi bedst bruger den kapacitet, vi har," siger Astrid Krag (SF).

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, finder rapportens konklusioner meget brugbare både til de igangværende økonomiforhandlinger og til arbejdsgruppen på psykiatriområdet.

"Den bør inddrages begge steder. Det er naturligvis lidt svært at forholde sig til behovet for de 1200 ansatte, fordi det dækker over forskellige faggrupper. Men jeg anser rapporten som seriøs og brugbar," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Læge: Send flere penge - nu
Niels Siebuhr er praktiserende speciallæge i psykiatri og medlem af styregruppen bag rapporten. Han mener, at der allerede nu er viden nok til, at man kan øge bevillingerne til psykiatrien.

"Det er ingen tvivl om, at der skal sættes ind på flere fronter. Her og nu er der brug for at udvide kapaciteten i psykiatrien, hvor det er muligt. For eksempel ved at organisere arbejdet, så ressourcerne bruges bedst muligt. Men også ved at give psykiatrien ressourcer, som kommer patienterne til gode og sender et signal om, at psykiatrien opfattes som en ligeværdig del af sundhedsvæsenet," siger Niels Siebuhr i en pressemeddelelse fra Lægeforeningen. Han er selv praktiserende speciallæge i psykiatri og medlem af styregruppen bag rapporten.

I Morgenavisen Jyllandsposten onsdag den 30. maj slår Carl Holst fast, at efterslæbet i psykiatrien ikke bare er stort, men "kæmpestort". I artiklen fremgår det også, at regionerne vil foreslå større bevillinger på området i de igangværende økonomiforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00