Kritik: "Fixefabrik" svigter byens andre misbrugere

NARKOPOLITIK: Nyåbnet fixerum på Vesterbro kritiseres for at være politisk selviscenesættelse. Socialborgmester afviser kritikken.

Med fixerummet H17 svigter politikerne de mange misbrugere, der ikke bor på Vesterbro. Det mener social iværksætter Michael Lodberg.
Med fixerummet H17 svigter politikerne de mange misbrugere, der ikke bor på Vesterbro. Det mener social iværksætter Michael Lodberg.Foto: Scanpix Denmark
Mette Pabst

Københavns Kommune favoriserer stofmisbrugere på Vesterbro. Sådan lyder kritikken fra social iværksætter Michael Lodberg. Kritikken kommer, efter at Københavns Kommune den 8. august slog dørene op til det nye fixerum H17 på Halmtorvet, Vesterbro.

Læs også: Nordens største fixerum skal redde liv

Og netop placering er et problem, hvis man spørger Michael Lodberg. For mens der på Vesterbro allerede ligger fixerummet Skyen, så har hverken misbrugere på Amager, Østerbro eller Sydhavn et fixerum til rådighed. Det selv om det er her, flest narkomaner dør af en overdosis. Og det er et svigt af byens andre misbrugere, mener den sociale iværksætter.

"H17 er da et fantastisk tilbud for stofbrugere på Vesterbro. Men hvis ikke politikerne begynder at prioritere mennesker udenfor Vesterbro, så får vi ikke minimeret dødeligheden blandt stofbrugere," siger han.

Fakta
Antal narkotikarelaterede dødsfald i København fra 2007 til 2012 fordelt på bydel:
  • København V: 12 dødsfald
  • København Ø: 19 dødsfald
  • København N: 35 dødsfald
  • København S: 39 dødsfald
  • København NV: 29 dødsfald
  • København SV: 24 dødsfald

Kilde: Årsrapport 2013 for Landsforeningen af Væresteder

Flest dødsfald i andre kvarterer
En årsrapport fra Landsforeningen af væresteder, der bygger på tal fra Rigspolitiet, viser, at der fra 2007 til 2012 var 12 narkotikarelaterede dødsfald på Vesterbro. Til sammenligning er der i samme tidsrum registreret 39 narkotikarelaterede dødsfald i København S og 35 i København N.

Tallene viser ifølge Michael Lodberg, at politikerne i højere grad burde prioritere fixerum i andre bydele end Vesterbro. Michael Lodberg er selv initiativtager til Københavns første fixerum, Fixelancen, der var et mobilt fixerum. Han peger på, at man for de 26,5 millioner kroner, som H17 har kostet, kunne oprette fem mobile fixerum, der kunne køre rundt i København og hjælpe misbrugerne i deres lokale miljø.

H17 lyser langt væk af, at nogle politikere har ønsket at klippe en rød snor over.

Michael Lodberg
Intiativtager til Københavns første fixerum

Forsøg i Barcelona og Hamborg viser ifølge Michael Lodberg, at det er flere og mindre fixerum fordelt på bydele, der hjælper flest misbrugere. Ikke store fixefabrikker, som den på Halmtorvet.

"H17 lyser langt væk af, at nogle politikere har ønsket at klippe en rød snor over. Tilbuddet er farligt fint, men det er ikke det, som misbrugerne i København har brug for," siger han.

Borgmester afviser kritik
Anja Bloch Plesner, formand for Brugernes Akademi, en forening for tidligere og nuværende stofbrugere, siger, at hun godt kan forstå Michael Lodbergs kritik. Selvom hun er glad for det nye tilbud til misbrugere på Vesterbro er hun enig i, at misbrugere i andre bydele ikke må glemmes.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00