LA lover offentligt ansatte: Ingen bliver fyret

LANDSMØDE: Partileder Anders Samuelsen garanterer, at ingen offentligt ansatte bliver fyret, selv om partiet vil skære den offentlige sektor med knap 100.000 ansatte.

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, partileder Anders Samuelsen og landsformand Leif Mikkelsen under landsmødet lørdag.
Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, partileder Anders Samuelsen og landsformand Leif Mikkelsen under landsmødet lørdag.Foto: Erik Refner/Scanpix
Cecilie Gormsen

Selvom den offentlige sektor skal skrumpe med ti procent, bliver det ikke nødvendigt at fyre nogen. Det lover Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen.

”Jeg vil gerne her udstede en garanti til samtlige offentlige ansatte i det her land: Der er ikke en af jer, som skal frygte at blive fyret under LA's ledelse. Det er simpelthen ikke nødvendigt,” siger Anders Samuelsen, der peger på, at 60.000 hvert år forlader den offentlige sektor.

Den offentlige sektors størrelse var et af Anders Samuelsens hovedbudskaber fra talerstolen ved Liberal Alliances landsmøde lørdag i Tivoli Congress Center.

Samuelsen peger på, at der i dag er 827.000 ansatte i den offentlige sektor. Gennemfører man Liberal Alliances 2025-plan, vil man ende på 736.000.

”Det tror vi godt kan lade sig gøre,” siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Det er ikke bare ud af den blå luft, at vi siger, det her kan lade sig gøre. Alle ved godt, at regeringens produktivitetskommission har peget på, at bare ved at udbrede bedste praksis til alle er der potentiale for at skære ti procent, og på længere sigt er potentialet endnu større,” siger han.

Fra anden til tredje plads
At der er stærke holdninger til emnet, ved Anders Samuelsen godt, og han forsøger at komme kritikerne i forkøbet:

”Vi har verdens andenstørste offentlige sektor målt i forhold til, hvor mange som er ansat per 1.000 indbyggere. 53,8 er ansat per 1000 borgere. Gennemfører vi vores plan, vil vi vælte ned og lande på en tredjeplads,” siger Anders Samuelsen.

”Danmark har større offentlige udgifter end Sverige, når vi er færdige,” tilføjer han.

Liberal Alliances plan betyder, at den offentlige sektor skal dæmpes med 10 procent frem til 2025. Venstre og Konservative vil bevare den nuværende størrelse, mens Dansk Folkeparti og regeringen vil lade den vokse lidt.

Ud over at den offentlige sektor skal mindskes med ti procent, lægger Liberal Alliances 2025-plan også blandt andet op til, at pensionsalderen skal hæves til 68 år, topskatten og registreringsafgiften skal fjernes, selskabsskatten skal sænkes, grundskylden fastfryses og de første 7.000 kroner, man tjener, skal der ikke betales skat af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00