Lægeformand: Vi skal ikke sygemelde raske

SYGEMELDINGER: Debatten om danskernes hang til læge-underskrevne sygemeldinger raser. Men PLO-formand Bruno Melgaard Jensen slår fast, at lægerne ikke må lade sig presse til at sygemelde raske.

Praktiserende
læge og regionspolitiker Marianne Mørk Mathisen (LA) efterspørger tiltag mod
ubegrundede sygemeldinger.
Praktiserende læge og regionspolitiker Marianne Mørk Mathisen (LA) efterspørger tiltag mod ubegrundede sygemeldinger.Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Fyrede melder sig syge uden at fejle det mindste. Borgere, der føler sig fortravlede, ønsker sig et pusterum med en lægelig sygemelding. Sådanne tilfælde møder regionspolitiker og praktiserende læge Marianne Mørk Mathiesen (LA) alt for mange af, skrev hun i et debatindlæg i Altinget onsdag den 23. oktober.

LÆS: Læge: Stort behov for opgør med dansk sygemeldings-kultur

”Tidligere arbejdede man for at få brød på bordet. I dag er arbejdet mere et ønske om socialt samvær. Min opfattelse er, at travlhed og dagliglivets knubs forveksles med stress og depression. Er arbejdet trist, muliggør vores velfærd en sygemelding,” hed det i indlægget fra Marianne Mørk Mathiesen, som sidder i regionsrådet i Region Syddanmark. Hun er medejer af en lægepraksis i Esbjerg.

Indlægget blev på under et døgn spredt i viralt omfang på de sociale medier og blev omtalt i flere nyhedsmedier. Indlægget affødte på under 24 timer omkring 2500 interaktioner på Facebook, hvor det i dansk sammenhæng vurderes som viralt med mere end 1500 interaktioner.  

I indlægget efterspørger Marianne Mørk Mathisen også tiltag mod ubegrundede sygemeldinger.     

”For mig, som læge, er det hurtigt og nemt at acceptere en sygemelding. Hvis jeg derimod forsøger at overtale ”patienten” til at blive på arbejdsmarkedet, kræver det en meget længere konsultation, og ofte skifter patienten læge, hvis hun nægtes en sygemelding,” skriver Marianne Mørk Mathisen i indlægget.

Arbejdsgiver bekræfter problem
Mens debatten rasende for og imod Marianne Mørks Mathisens indlæg på de sociale medier, bekræftede direktøren for virksomheden Europhoner, David Steven Vinge, tendensen med de fyrede medarbejdere, der melder sig syge i opsigelsesperioden.

Og det er et samfundsøkonomisk problem, forklarer han til eb.dk. Læs artiklen her.  

”Som arbejdsgiver er jeg da rigtig glad, fordi jeg får jo refusion fra kommunen, og det er da også bedre end at have en medarbejder, der sidder og er negativ, men jeg synes, at det er problematisk for skatteyderne,” siger David Steven Vinge til eb.dk. I samme artikel bekræfter landechef i virksomheden Smartbox tendensen.

Formanden for de praktiserende læger, Bruno Melgaard Jensen, er enig med Marianne Mørk Mathiesen i, at der er et pres for at få en lægeunderskrift for sygdom, som lægen ikke altid ser noget belæg for. Men han advarer mod at overdrive problemets omfang.

”Jeg genkender presset, og jeg er enig med hendes budskab om, at vi ikke skal sygeliggøre folk. Men så vidt jeg ved, så er antallet af langtidssygemeldinger ikke stigende,” siger Bruno Melgaard Jensen. Og han slår fast:

”Vi læger skal ikke skrive under på, at folk er syge, hvis vi vurderer det modsatte. Men jeg ved godt, det kan være ganske tungt og tidskrævende at tage en sådan dialog med en patient,” siger Bruno Melgaard Jensen. 

Han har også selv oplevet, at patienter græder og bliver meget kede af det, hvis han ikke vil skrive under på, at de er syge.

Marianne Mørk Mathiesen skriver i sit indlæg, at lægerne risikerer, at patienterne skifter læge, hvis de får et nej. Dermed mister lægen penge på sigt.

PLO-formand: Lille risiko for patientflugt
Men den fare er overdrevet, mener Bruno Melgaard Jensen.

”Jeg siger ikke, at det er let. Men hvis man har en god dialog med patienterne, og man forklarer dem, at det heller ikke er i deres egen interesse at have lange sygemeldinger bag sig, så tror jeg ikke, der er den store fare for, at de skifter læge,” siger Bruno Melgaard Jensen.

Han mener, at de praktiserende læger er de helt rigtige til at vurdere, om patienterne vitterlig er syge, fordi de ofte kender patienterne og deres baggrund.

”Jeg synes faktisk også, at vi i de seneste år har fået bedre redskaber til at undgå de lange sygemeldinger. Ved de længere sygemeldinger skal medarbejderen og arbejdsgiveren sammen skrive en mulighedserklæring, hvor de angiver, hvad den syge medarbejder kan overkomme. Erklæringen skal lægen så forholde sig til,” siger Bruno Melgaard Jensen.

I forhold til om mange fyrede melder sig syge, peger han på, at nogle patienter reelt har brug for en sygemelding.

”Her kan den fyrede også være så psykisk belastet, at det er helt på sin plads at blive sygemeldt,” siger Bruno Melgaard Jensen.

Læge: Ikke stemmer i at være hård
I sit indlæg efterspørger Marianne Mørk Mathiesen, at der bliver taget et opgør med den nuværende praksis på området. Men hun er ikke optimistisk.

”At kræve, at borgerne ”skal tage sig sammen og møde på arbejde, selvom det er surt”, er der ikke mange stemmer i. Hverken lægen, fagforeningen, jobcenteret, den kommunalt ansatte eller politikeren - har et personligt incitament for at holde folk fri af sygemeldinger,” skriver hun i indlægget.

På Christiansborg lufter sundhedsordførerne fra SF og Socialdemokraterne dog heller ikke umiddelbart nogen vilje til at kigge nærmere på problemstillingen. Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, erklærede over for Kristeligt Dagblad, at han har tillid til, at lægerne laver de rigtige vurderinger. Læs artiklen her.

SF’s sundhedsordfører, Özlem Cekic, mener, at mange sygemeldinger skyldes et stressende arbejdsmarked.

”Jeg vil ikke gøre mig til dommer over danskerne, og selvfølgelig skal man gå på arbejde, hvis man er rask. Men der er en manglende erkendelse af, at samfundets hjul drejer så hurtigt, at mange melder sig syge med stress.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bruno Melgaard Jensen

Praktiserende læge, Odder Lægehus, praksiskoordinator, Regionshospitalet Horsens, bestyrelsesmedlem, PLO
cand.med.

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00