Lærlingen rykker en etage op

ROKADE: Danmarks nye økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) er bevæbnet til at tage kampen op med Radikales 'røde kammerater'. Han fastholder grebet om regeringens økonomiske prognoser.

Ved overdragelsen i Økonomi- og Indenrigsministeriet gav Margrethe Vestager (R) sin afløser Morten Østergaard (R) et lyssværd i gave. 
Ved overdragelsen i Økonomi- og Indenrigsministeriet gav Margrethe Vestager (R) sin afløser Morten Østergaard (R) et lyssværd i gave. Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Anne JustesenKim Rosenkilde

Med Helle Thorning-Schmidts (S) syvende regeringsrokade er udskiftning på ministerholdet ved at nærme sig ren rutine.

En smule snack, lidt mousserende vin og så ellers den sædvanlige opstilling med en tale fra det pågældende ministeriums departementschef, en lettere følelsesladet afsked til ministeriets medarbejderne fra den afgående minister og så udvekslingen af gaver med den nye minister.

Margrethe Vestagers (R) afsked med dansk politik betød det første ministerskifte i det relativt nye Økonomi- og Indenrigsministerium. Alligevel var alle de sædvanlige elementerne på plads, da Radikales nye politiske leder, Morten Østergaard, overtog stafetten som økonomi- og indenrigsminister.

Iført jakkesæt og sandaler talte departementschef Sophus Garfiel om, hvordan Margrethe Vestager som minister og politiker har ”fyldt sine mange sko rigtig godt ud” og helt systematisk er blevet kåret som den mest magtfulde politiker i landet.

En bøn til kommissæren
Til Morten Østergaard lød rådet, at han skal undgå at efterligne sin forgængers facon, men i stedet finde sin egen stil, når han nu efter en kort visit i Skatteministeriet ”rykker en etage op” fra Forskningsministeriet i bygningens stueetage til Økonomi- og Indenrigsministeriet på første sal.

En lille bøn til den kommende EU-kommissær om ikke at glemme os herhjemme i Danmark kom departementschefen også med.

”Jeg tænker på danskerne og på Danmark. Kommissær-platformen kan faktisk bruges til fortælle om Europa hjemme i Danmark. Og det håber jeg også, at du vil prioritere højt,” lød det fra Sophus Garfiel.

Radikal prognosemager
Med sin nye ministerportefølje overtager Morten Østergaard ikke kun et tungt driftsministerium med en lang række opgaver i forhold til kommunerne og regionernes økonomi og virke.

Han sætter sig også for bordenden i regeringens arbejde med at udarbejde de økonomiske prognoser, som ligger til grund for den økonomiske politik.

Dokumentation

Blå bog: Morten Østergaard
Født 1976 i Aarhus

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Radikale Venstre siden november 2007.

Parlamentarisk karriere
Økonomi- og indenrigsminister fra 2. september 2014.
Skatteminister fra 3. februar 2014 til 2. september 2014.
Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser fra 3. oktober 2011 til 3. februar 2014.

Politisk leder for Radikale Venstre fra september 2014.
Næstformand for Radikale Venstres folketingsgruppe 2007-2011
Medlem af gruppeledelsen fra 2006.
Næstformand for Radikale Venstre 2002-2005.

Uddannelse og erhverv
Statskundskab, Aarhus Universitet, fra 1997 til 2006.

Markedschef, Dafolo A/S, Aarhus, fra 2001 til 2005.

Publikationer
Har skrevet »Digital forkalkning«, Dafolo, 2004.

Kilde FT.dk. 


0:000:00