Løkke indkalder blå partiledere til nyt krisemøde

KRISE: Der var ingen løsning på regeringskrisen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt pressemøde. Løkke har fortsat tillid til Eva Kjer Hansen (V) og indkalder nu alle de borgerlige partier til forhandlinger.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Cecilie GormsenEmma Qvirin Holst

Efter 17 timers stilhed holdt Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag eftermiddag pressemøde om den krise, hans regering netop nu befinder sig i. Og Løkke præsenterede ikke en egentlig løsning, men inviterede i stedet de borgerlige partier til forhandlinger i i Statsministeriet allerede onsdag eftermiddag. 

"Jeg vil gerne række hånden frem til de Konservative. Se om der er mulighed for at forhandle en løsning i mindelighed, og derfor har jeg netop inviteret partierne fra regeringens parlamentariske grundlag til forhandlinger i Statsministeriet i eftermiddag klokken 16," siger Lars Løkke Rasmussen og understreger, at han fortsat har tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Han peger på, at forhandlingerne skal afklare, om der kan findes en løsning, som alle partierne bliver tilfredse med:

"Vi må afklare, om vi i første række kan færdiggøre drøftelserne om fødevare- og miljøpolitikken på en måde, som er tilfredsstillende for alle, og som kan genskabe tilliden. Og dernæst – mere afgørende – om der er basis for et fortsat samarbejde, så vi undgår et nyvalg," siger han.

En skæbnestund
Lars Løkke Rasmussen betegner situationen som en skæbnestund for det borgerlige samarbejde, der ifølge statsministeren har udviklet sig til en gordisk knude. ‬

‪”Og så siger man, at gordiske knuder skal man bare hugge over,” siger han og tilføjer:‬

‪”Det kan jeg også få øje på, at det kunne man da nemt gøre.”‬

‪Han peger på, at det ville være nemt at skille sig af med miljø- og fødevareministeren. Den tanke afviser han dog klart:

”Hende har jeg sådan set tillid til,” siger han.‬

Uattraktiv løsning med valg
‪Den anden nemme mulighed vil være at udskrive folketingsvalg. Men det vil betyde, at ansvaret for at løse landets udfordringer kan risikere at lande i hænderne på oppositionen, lyder det fra statsministeren.‬

‪Så skal Enhedslisten og SF måske sidde for bordenden, når der skal drøftes skattepolitik. Og måske skal Radikale lede an i arbejdet med Danmarks migrationspolitik:‬

‪”Så det er egentlig heller ikke en særlig attraktiv løsning. Det forekommer mig ikke særligt attraktivt at hugge en gordisk knude over. Og derfor er spørgsmålet, om det måske ikke var bedre at prøve at løsne den. Det vil jeg i hvert fald give et forsøg,” siger han.‬

‪I forsøget på at løsne knuden har han derfor nu inviteret blå bloks partiledere til forhandlinger.‬

K trak støtten
Løkkes melding kommer dagen efter et særdeles turbulent forløb på Christiansborg, hvor Konservative efter en eksperthøring og et samråd konkluderede, at partiet ikke længere har tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.  

Men stik imod sædvane trak Eva Kjer Hansen sig ikke efter den Konservative melding. I stedet svarede Løkke igen ved at indkalde lederne af blå blok til et krisemøde i Statsministeriet tirsdag aften for at få bekræftet støtten til regeringen. 

Hele sagen drejer sig om miljøregnskabet bag den såkaldte landbrugspakke, som de fire blå partier aftalte før jul. Efterfølgende har eksperter og Konservative argumenteret for, at miljøregnskabet ikke var retvisende i aftalens første år. Men det afviste Eva Kjer på tirsdagens samråd.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00