Merkel: Flygtninge-strøm kræver fælles EU-løsning

FROKOSTMØDE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen og den tyske kansler Angela Merkel mødtes fredag til en arbejdsfrokost i Berlin, hvor flygtningestrømmen mod Europa stod højt på dagsordenen hos de to regeringsledere.

Lars Løkke Rasmussen og Angela Merkel mødtes fredag til en arbejdsfrokost i Berlin.
Lars Løkke Rasmussen og Angela Merkel mødtes fredag til en arbejdsfrokost i Berlin.Foto: Axel Schmidt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Fredag var statsminister Lars Løkke Rasmussen inviteret til en såkaldt arbejdsfrokost hos Tysklands kansler Angela Merkel i Berlin. 

På et pressemøde fredag eftermiddag slog Merkel fast, at Danmark løfter et stort ansvar i flygtninge-problematikken. 

"Danmark har længe taget flere flygtninge end mange andre europæiske lande," sagde Merkel, der dog samtidig slog fast, at de uoverskueligt store flygtningestrømme kræver fælleseuropæiske løsninger.

På spørgsmålet om, hvorvidt kansleren ser Danmarks ståen uden for den fælles europæiske asylpolitik som usolidarisk, veg Angela Merkel udenom. 

"Situationen er sådan, at Danmark på den ene side hører med til systemet, men på den anden side ikke er med i den fælles asylpolitik," siger Angela Merkel med henvisning til det danske retsforbehold på området – et forbehold, som Merkel i øvrigt håber bliver afskaffet ved den danske folkeafstemning 3. december. 

Løkke: Vi tager rimelig andel
Hun pegede samtidig på, at Europa er nødt til at finde en mere fair fordelingsløsning på flygtningestrømmen, hvor nogle europæiske lande modtager langt flere flygtninge end andre. Det erklærede Lars Løkke Rasmussen sig enig i.

"Men en fordeling er ikke nok. Vi må også sørge for, at der kommer færre hertil," sagde Lars Løkke Rasmussen, der også slog fast, at Danmark tager en rimelig andel.

Arbejdsfrokosten er Lars Løkke Rasmussens første officielle udenlandske besøg efter valget, og det er ikke tilfældigt, at turen er gået til naboen mod syd, forsikrer han. De to lande deler ikke kun en fælles grænse, men også fælles værdier og mål, lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00