Ministerier mørklagde vigtige oplysninger i landbrugspakke-sag

LANDBRUGSPAKKEN: Ministerier får kritik for at hemmeligholde oplysninger i aktindsigter om landbrugspakken. "Det er jo nærmest det hele, ministerierne har undtaget," lyder det fra ekspert.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Flere ministerier har i aktindsigter forsøgt at holde en række centrale oplysninger om landbrugspakken hemmelige for offentligheden. Det skriver Berlingske.

Avisen har fået udleveret en række aktindsigter og er samtidig kommet i besiddelse af den originale og komplette version af dokumenterne på anden vis. Og her viser det sig, at ministerierne i aktindsigter har fjernet cirka fire femtedele af et 70-siders dokument.

Ministerierne, som er Miljø- og Fødevareministeriet, Finansministeriet, Skatteministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og Statsministeriet, har været helt nede at fjerne deloverskrifter – eksempelvis overskriften "Baggrund" – og taget oplysninger ud af dokumenterne, selv om de samme oplysninger allerede var offentligt tilgængelige andre steder.

Blandt andet er alle alvorlige advarsler om mulige EU-problemer med landbrugspakken systematisk fjernet, skriver Berlingske. Også deloverskrifter som for eksempel ”Baggrund” er streget over, ligesom der er fjernet oplysninger, som allerede var offentligt tilgængelige andre steder.

"Alle væsentlige oplysninger er taget ud"
Flere eksperter vurderer over for Berlingske, at meget store dele af de hemmeligholdte oplysninger ifølge reglerne burde have været lagt åbent frem. Blandt andet fordi der er tale om miljøoplysninger, som myndighederne ifølge lovgivningen som udgangspunkt skal udlevere, påpeger eksperter.

Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og en af Danmarks førende eksperter i aktindsigter og offentlighedsloven, er blevet forelagt dele af de udleverede aktindsigter såvel som originaldokumenterne.

”Det er jo nærmest det hele, ministerierne har undtaget. Alle væsentlige oplysninger er taget ud. Men som jeg læser det, er der ifølge reglerne intet, man burde kunne undtage. I stedet burde I have fået alle oplysningerne i kvælstofcoveret. Det er min helt klare vurdering,” siger Oluf Jørgensen til Berlingske.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få et svar fra Statsministeriet, da de relevante medarbejdere er på ferie. I Miljø- og Fødevareministeriet henviser man til et gammelt svar, som ministeriet tidligere har sendt til avisen om den pågældende aktindsigt. Af det brev fremgår der ifølge ministeriet en detaljeret begrundelse for, hvilke oplysninger der ikke er givet aktindsigt i, og Miljø- og Fødevareministeriet har ikke yderligere kommentarer, skriver ministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00