Ngo-provokatør bytter polemiske debatter ud med løsningsorienteret dialog

Når Kristian Weise laver et sceneskift fra international udviklingsbistand i Oxfam Ibis til Trygfonden, tager han en gammel interesse for tryghed med over i nye rammer. I interviewet reflekterer han over sporskifter, milepæle og styrende faktorer i sin karriere.

Foto: Finn Frandsen
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Da Kristian Weise var nyuddannet, havde han en ide om, at han tre-fire gange i sit liv kunne tage en tænkepause, uddanne sig, og måske gå i en anden retning.

Selvom der hverken er blevet tid til sabbatår eller nye studier, har han formået at lave relativt store sporskifter i sin karriere. Nu bytter han stillingen som generalsekretær i Oxfam IBIS ud med et job som underdirektør i Trygfonden.

”Jeg har været optaget af tryghed i mindst ti år. Det startede med finanskrisen i nullerne. Da havde jeg en oplevelse af, at økonomer og politikere ikke forstod, at folk var bange for fremtiden, og for at forbruge, fordi de var bange for at miste deres job og sikkerhedsnet. Så jeg glæder mig til at arbejde med tryghed. Og til at blive del af en organisation med økonomiske muskler og mulighed for at skabe løsninger," siger han.

Men hos Tryg handler tryghed også om hjertestartere, livreddere og andre meget konkrete ting. Hvordan får du det til at mødes?

”Der vil være nogle nye ting i det for mig som hjertestartere, hjerteløbere og livreddere. Men det bliver fedt at være et sted, hvor man kan se så konkrete resultater. Mange mennesker, som ikke har vidst, hvad mine tidligere jobs handlede om, fordi de ikke kendte udviklingsverden eller tænkte "hvad dælen laver en tænketank?", de ved godt, hvad Trygfonden er. Netop på grund af hjertestartere og livreddere. Noget af det spændende er at få mennesker til at tage del i at arbejde med tryghed – forskellen på at hænge hjertestartere op på en væg og så organisere hjerteløbere: At få mennesker til at tage ansvar, når nogen rammes af hjerteanfald.”

Sidste gang jeg skiftede tilbage fra Bruxelles til København, tænkte jeg, at Bruxelles sgu var lidt af en osteklokke. Dengang glædede jeg mig til at komme hjem, hvor både medier og befolkning interesserede sig for de emner, vi havde på dagsordenen.

Kristian Weise
Kommende underdirektør i Trygfonden

Indtil nu har du været engageret i det politiske og det civile, men det private er nyt for dig. Hvordan ser du det skifte?

"Jeg har både læst på Handelshøjskolen og CBS, og for 20 år siden havde jeg en forventning om, at jeg skulle arbejde i private virksomheder og kunne lige så godt være startet i konsulentbranchen. Så blev jeg ansat for Poul Nyrup Rasmussen på min 25-års fødselsdag og blev meget optaget af det politiske. Det passer fint med sceneskift og brancheskift nu, og jeg gør det jo i en fond, som har til formål at øge trygheden i Danmark. På den måde bliver min kerneopgave at skabe social forandring herhjemme, som er det, jeg har erfaring med."

Oxfam IBIS’ profil med dig i spidsen har været ret aktivistisk – og for mange står fondsverdenen som noget relativt konservativt med mere lav profil i debatten. Hvordan har du det med det?

"Det passer fint til der, hvor jeg selv er i livet. Jeg har haft ti år, hvor jeg ofte har stået i spidsen for dagsordner, hvor kommunikationen godt måtte være lidt polemisk og kontroversiel. Nu er jeg der, hvor jeg synes, det er fedt med nye dagsordenener og løsninger, men jeg vil i stigende grad argumentere for ting, fordi de virker, snarere end fordi de passer med en politisk profil eller ideologi."

Du skal også skifte fokus fra det internationale til det nationale. Hvordan bliver det?

"Jeg glæder mig til at komme tæt på de problemstillinger, jeg skal arbejde med. Så hvis jeg sætter noget i gang på Nørrebro, så kan jeg besøge det efter et halvt år. Det er klart et privilegium at arbejde med verdens største dagsordner inden for udvikling, men når man sidder i Danmark under corona, kommer man let langt væk fra de problemstillinger, man prøver at afhjælpe. Det har nok været mindre autentisk at være udviklings-ngo-leder, og jeg ville måske have fået nogle erfaringer mere ind under huden og mere ind i hjertet, hvis jeg havde kunnet rejse mere."

Jeg har tænkt over mit arbejdsliv stort set hver eneste dag, og så har jeg taget chancen, når jeg har fået mulighed for at kaste mig ud i noget nyt, der gav mening, og hvor jeg byggede videre på det, jeg havde lært og opnået. Det er også motivationen bag mit nye job: I mine 30 år tilbage på arbejdsmarkedet, vil det åbne flere døre, end hvis jeg havde været ngo-leder i fem år mere.

Kristian Weise
Kommende underdirektør i Trygfonden

"Sidste gang jeg skiftede tilbage fra Bruxelles til København, tænkte jeg, at Bruxelles sgu var lidt af en osteklokke. Dengang glædede jeg mig til at komme hjem, hvor både medier og befolkning interesserede sig for de emner, vi havde på dagsordenen."

Det var også i EU, du startede din karriere med at arbejde for Poul Nyrup i 2004, hvor han blev valgt ind i Europa-Parlamentet med storm - hvordan var det?

"Nogle gange siger jeg, at jeg blev tre år ældre på det ene år, jeg arbejde for Poul Nyrup. Der var meget arbejde, og han var vant til at få mange ting fra hånden og have mange til at hjælpe sig. Vi var tre personer på hans kontor. Mit arbejdsliv har indtil nu været, hvad man kan kalde path dependent. Altså det job, jeg fik efter Nyrup, havde jeg ikke fået, hvis jeg ikke havde haft det job, og det, jeg fik efter igen, havde jeg ikke fået uden de to jobs og så videre. Jeg har tænkt over, om det job, jeg fået nu, er mindre sti-afhængigt…"

Har du nogensinde haft en plan?

"Ikke som sådan. Jeg har tænkt over mit arbejdsliv stort set hver eneste dag, og så har jeg taget chancen, når jeg har fået mulighed for at kaste mig ud i noget nyt, der gav mening, og hvor jeg byggede videre på det, jeg havde lært og opnået. Det er også motivationen bag mit nye job: I mine 30 år tilbage på arbejdsmarkedet, vil det åbne flere døre, end hvis jeg havde været ngo-leder i fem år mere."

Tryg er et børsnoteret aktieselskab med blandt andet koncernledelsen som aktionærer. En af de holdninger, du i spidsen for Oxfam-IBIS har markeret dig med, er, at man skal betale lige så meget skat af sit aktieudbytte som af sin løn. Gælder det også Tryg-aktionærerne?

"Det med skat og aktieudbytte er jo en stærk Oxfam-IBIS-dagsorden, men jeg synes, det er på sin plads, at man betaler skat af aktieudbytte. Ellers kan vi ende med at få en klasse i samfundet, som trods meget høje indtægter ikke betaler særlig meget til fællesskabet. Vi betaler cirka 50 procent på arbejdsindtægt, og jeg kan ikke se, hvorfor det, man tjener ved at eje en del af en virksomhed som aktionær ikke skal beskattes på samme måde. Det er en dagsorden, som jeg også argumenterede for i Cevea-regi, og som jeg også personligt står på mål for."

Så er det noget, I skal tale om i frokostpauserne på dit nye job?

"Nja, det ved jeg ikke helt… men jeg forventer nu ikke, at mine nye kollegaer vil være uenige i, at man også skal betale skat af aktieindkomst."

Du får blandt andet ansvaret for to af målene i Trygs nye strategi. Den ene handler om tryghed i hverdagen og det andet om at øge danskernes deltagelse i og tillid til demokratiet og sætte tryghed på dagsordenen i debatten. Hvordan vil du gøre det?

"Det sidste har jeg de bedste forudsætninger for. Men jeg skal selvfølgelig se på, hvad Trygfonden kan i forhold til sammenhængskraft og demokrati. Danmark er et rigt og stærkt og samfund, men der er sprækker: Folk stemmer mindre, og der er dalende tillid til politikerne. Corona har trukket skarpt op, hvem der stoler på politikerne og hvem, der ikke gør. Politikerne markerer sig i stigende grad på forskelle og bidrager til polarisering, og hvis man er i tvivl, kan man bare tjekke kommentarspor på SoMe-debatter."

Hvad synes du om, at en fond påtager sig rollen at øge danskernes deltagelse i demokratiet?

"Jeg synes, det hænger meget godt sammen med en dagsorden, som er tryghed. Du kan vende det om og se på folk, der lever i samfund uden stærke demokratier. Så ser du, at autokrater eller diktatorer i hvert fald ikke skaber fundamentet for trygge samfund."

Kristian Weise starter hos Trygfonden den 15. januar 2022.

Kristian Weise

Født 1979 i København (42 år)

Karriere og uddannelse

2022- : Underdirektør i TrygFonden med ansvar for udvikling og fremdrift

2019-2022: Generalsekretær i Oxfam IBIS

2011-2019: Direktør i Tænketanken Cevea

2010-2011: Sekretariatsleder for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet

2008-2010: International rådgiver i LO

2005–2007: Politisk analytiker og rådgiver for den fælles europæiske fagbevægelse, International Trade Union Confederation i Bruxelles

2004-2005: Politisk rådgiver for Poul Nyrup Rasmussen i Europa-Parlamentet

2004: Kandidat i politisk sociologi fra London School of Economics

2002: Bachelor i økonomi og filosofi, CBS 

Privat

Bor på Vesterbro

Kæreste med Mia

Endnu ingen børn eller husdyr

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Weise

Underdirektør, Trygfonden
BA i økonomi og filosofi (CBS 2002), kandidat i politisk sociologi (LSE 2004)









0:000:00