Holstein: Kampfly-aftale uden Konservative er ekstremt overraskende

KAMPFLY: Danmark køber 27 nye F-35-kampfly. Det er højst overraskende, at K ikke er med, vurderer Altingets politiske kommentator. 

Foto: Torkil Adsersen / Scanpix (arkiv)
Cecilie Gormsen

Danmark skal have 27 nye kampfly.

Det står klart, efter at regeringen torsdag har landet en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale. Aftalen betyder, at de nye kampfly bliver af typen F-35, og både antal og model flugter med regeringens egne anbefalinger, som blev fremlagt i maj.

”Vi har lavet en aftale om, at Danmark skal købe 27 F-35-kampfly fra Lockheed Martin, og det er en kapacitet, som erstatter de nuværende F-16-fly. Det er et antal, som under nogle optimerende faktorer kan løse de samme opgaver, som vores gamle F-16-fly løser i dag," siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

K: Vi blev smidt ud
Både Konservative og SF, der har været med i det seneste forsvarsforlig, står uden for aftalen. Forhandlingsforløbet har været kort, og det vidner om, at forsvarsministeren er en effektiv forhandler, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Trods fraværet af Konservative og SF lykkedes det forsvarsminister Peter Christensen (V) at få et bredt forlig hjem. Det kan godt være, at PC ikke er super populær blandt vælgerne. Men han er en effektiv forhandler," siger Erik Holstein. 

Ifølge Konservative selv er partiet blevet smidt ud af forhandlingerne. Og det er da også højst overraskende, at Konservative ikke er med i torsdagens aftale, fortæller Erik Holstein.

"Det er ekstremt overraskende, at Konservative ikke er med i forliget om nye kampfly. Forsvaret er Konservatives absolutte kerneområde, så det må gøre ondt på dem at stå udenfor her. Det er ret vildt, det kan ske under en borgerlig regering,” siger Holstein. 

Spændinger i blå blok
Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov fortæller, at man ellers havde givet sig på antallet af nye kampfly, men at man ikke kunne blive enige om finansieringen. Han begrunder exittet fra forhandlingerne med, at aftalen simpelhen var for dårlig, til at Konservative kan være med.

”Det illustrerer, hvor dårligt forholdet mellem Konservative og Venstre er. Men det viser også, at Konservative nogle gange forhandler helt uden at skele til deres egen størrelse," siger Erik Holstein.

Han tror, at Konservative har overspillet sine kort. 

"Mens de havde størstedelen af befolkningen bag sig i opgøret med regeringen om miljøpolitikken, ser det helt anderledes ud her, når det gælder kampfly. Det er ikke engang et emne, der er helt i top hos Konservatives egne vælgere," siger Holstein.

Klogt af SF
Også SF forlod forhandlingerne og er dermed også ude af forsvarsforliget.

”At SF står uden for aftalen om nye kampfly, bliver ikke afgørende for, om SF kommer i regering igen. Hvis et regeringsparti står uden for centrale aftaler, kan man blot tilslutte sig de forlig, der nu er," siger Erik Holstein. 

Han peger på, at Radikale tidligere ligefrem har siddet i regering uden være tilhængere af Nato. Og SF's beslutning om at stå uden for aftalen er klog, når partiet ikke kunne få antallet af kampfly ned, vurderer Erik Holstein.

"SF er i en genopbygningsfase, hvor de skal have fat i kernevælgerne, og hos dem er der absolut ingen forståelse for køb af mange nye kampfly," siger Holstein. 

Købet af de nye kampfly finansieres inden for forsvarsforliget.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

0:000:00