Ny skatteaftale skal forbedre borgeres retssikkerhed

AFTALE: En ny bred aftale skal sikre borgerne flere rettigheder hos Skat. Blandt de nye tiltag er kortere sagsbehandlingstid og oprettelse af et skattekontor hos Ombudsmanden. 

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Et skattekontor hos Ombudsmanden, kortere sagsbehandlingstider og et nyt Skattelovråd.

Sådan lyder nogle af tiltagene i en ny retssikkerhedspakke på skatteområdet.

Retssikkerhedspakke II kaldes pakken, som har bred opbakning blandt Folketingets partier. Regeringen får nemlig opbakning af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative, Socialdemokraterne og Radikale.

LÆS OGSÅ: Se hele aftalen her

Ministerens hovedprioritet
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) glæder sig over de nye tiltag, og han fortæller, at hans hovedprioritet som skatteminister er at forbedre retssikkerheden på skatteområdet.

”Derfor er jeg glad for at præsentere min anden retssikkerhedspakke, som på flere områder stiller borgerne stærkere i mødet med skattesystemet,” siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Den nye pakke skal blandt andet forkorte sagsbehandlingstiderne for borgeres klagesager, ligesom aftalepartierne vil arbejde for, at der indføres en sagsbehandlingsgaranti fra 2017 for nye klagesager.

”Grundlæggende tror jeg på, at en styrkelse af retssikkerheden er et af de vigtigste redskaber, når det kommer til at genoprette tilliden til Skat. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at der er bred politisk opbakning i Folketinget til de nye tiltag”, siger Karsten Lauritzen.

Rød kritik
Enhedslisten, Alternativet og SF står som de eneste partier udenfor aftalen. Pakken indeholder ifølge de tre partier flere gode elementer, men samtidig bærer den også præg af små lappeløsninger, hvor der ikke bliver taget fat på de grundlæggende udfordringer.

”Det er en blandet aftale, som regeringen har fremlagt. Desværre er der ikke nok fokus på borgernes krav på retssikkerhed mod at lade skattespekulanter slippe. Derfor er vægten tippet og SF kan ikke støtte aftalen,” siger SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Hun bakkes op af Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

”Det er en problematisk aftale, fordi det nu bliver billigere for virksomhederne at teste grænserne for skatteoptimering og aggressiv skattetænkning. De 60 mio. kr. som regeringen og aftalepartierne vil bruge til gaver til erhvervslivet, skulle vi hellere bruge på vores fælles velfærd,” siger han.

Støtter skattekontor hos Ombudsmanden
EL, ALT og SF støtter, at Ombudsmanden bliver styrket med ekstra ressourcer til at kunne arbejde med skatteområdet. Men den nye pakke løser ikke Skats udfordringer.

”Når en række partier har indgået den såkaldte borgfred i forhold til SKAT og efterfølgende enes om denne pakke, fremstår ’borgfreden’ mere og mere tydeligt som en konstruktion, der skal blokere for, at man griber fat om de egentlig problemer – blandt andet ved at tilføre flere ressourcer til SKAT,” siger han og afslutter:

”Aftalen er lappeløsninger med en flot overskrift.”

Den nye retssikkerhedspakke bliver med stor sandsynlighed ikke den sidste. Skatteministeriet oplyser, at skatteminister Karsten Lauritzen til efteråret vil præsentere en tredje pakke, hvor skattekontrolloven skal forenkles og moderniseres.

Dokumentation

Hovedpunkterne i Retssikkerhedspakke II - Borgeren skal stå stærkere

Omkostningsgodtgørelse for selskaber og fonde
Reglerne for omkostningsgodtgørelse ændres, så skattepligtige selskaber og fonde igen får mulighed for at få dækket udgifter til sagkyndig bistand på lige fod med borgere og selvstændigt erhvervsdrivende.

Skattekontor hos Ombudsmanden
Der er bred opbakning til at oprette et nyt skattekontor hos Folketingets Ombudsmand.

Kortere sagsbehandlingstider
Sagsbehandlingstiden for borgere og virksomheders klagesager i Skatteankestyrelsen skal være kortere. Der arbejdes for at indføre en ’’sagsbehandlingsgaranti” fra 2017 for nye klagesager, som skal gælde for de mest almindelige klagesager for henholdsvis borgere og for små og mellemstore virksomheder.

Flere ressourcer
For at kunne nedbringe sagspuklen og indføre en sagsbehandlingsgaranti, skal der tilføres flere ressourcer til Skatteankestyrelsen. Finansieringen skal findes i forbindelse med finansloven 2017.

Etablering af Skattelovråd
Der nedsættes et Skattelovråd, som efter anmodning fra skatteministeren kan belyse og afgive indstillinger om udvalgte emner inden for skattelovgivningen.

Øget åbenhed og klarere rammer
Der gennemføres en række initiativer, der skal sikre øget åbenhed og klarere rammer for skattemyndighedernes arbejde.

Kilde: Skatteministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

René Gade

Sekretariatschef, Danske Skoleelever, medlem, Dataetisk Råd
BA.mag. i dansk og medievidenskab (Københavns Uni. 2005)

0:000:00