Ny Vive-analyse: Det er dyrt at drive en lille kommune og billigere at være stor

Mens større kommuner kan høste stordriftsfordele på tværs af velfærdsområderne, så er billedet det modsatte for små kommuner, viser ny undersøgelse. Ø-borgmester kræver udligningsordning tilpasset.

Et lille rådhus er ikke nok til at kompensere for de ekstra særligt administrative udgifter, der er forbundet med at være en lille kommune. På Fanø mener borgmesteren, at kommuners smådriftsulemper og stordriftsfordele skal indgå i udligningsordningen.
Et lille rådhus er ikke nok til at kompensere for de ekstra særligt administrative udgifter, der er forbundet med at være en lille kommune. På Fanø mener borgmesteren, at kommuners smådriftsulemper og stordriftsfordele skal indgå i udligningsordningen.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Jo støre en kommune er, jo billigere er den også at drive. Og omvendt.

Det er bundlinjen i en ny undersøgelse fra Vive, der for første gang kaster lys over stordriftsfordele på tværs af kommunerne, som de ser ud efter kommunalreformen i 2007.

Ni serviceområder er undersøgt og for fem af dem er konklusionen klar.

Opgaverne bliver billigere at løse i takt med, at kommunerne bliver større. For de mindste kommuner er der til gengæld tale om mærkbare ’smådriftsulemper’.

”På de fleste af de kommunale serviceområder betyder kommunestørrelsen noget for, hvor store udgifterne er. Det er dyrere at levere service for de små kommuner, og det er relativt billigere for de store kommuner,” siger Kurt Houlberg, der er professor i statskundskab ved Vive.

Sammenhængen er dog ikke lineær.

Mens der er særligt store ekstraudgifter forbundet med at være en meget lille kommune, så aftager fordelene ved at være stor, jo større kommunen bliver

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Beregningerne viser, at det i en kommune som Fanø med lidt over 3.000 indbyggere er knap 7.000 kroner dyrere per indbygger at levere service til borgerne end en gennemsnitskommune. Til sammenligning har en kommune som Vejle stordriftsfordele på omkring 1.200 kroner for hver af sine godt 120.000 indbyggere.









0:000:00