Østergaard: Ja, vi sparer på forskning

SPARETIDER: Trods påstande om det modsatte erkender uddannelsesminister Morten Østergaard (R) nu, at regeringen vil spare på det offentlige forskningsbudget. Politisk modstander jubler over "ærligheden".
Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall
"Vi er lykkedes med at forhindre de planlagte nedskæringer". Sådan sagde uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til Dagbladet Politiken i forbindelse med regeringens finanslovsforslag sidste uge.

Budskabet er siden nået vidt omkring, men det holder imidlertid langt fra vand.

Det indrømmede ministeren i et åbent samråd torsdag.

Uddannelsesministeriet sparer mest
Som Altinget | Forskning og Innovation beskrev 4. november, så når det offentlige forskningsbudget i regeringens finanslovsforslag for 2012 slet ikke op på niveauet for 2011.

Altinget anførte i den forbindelse, at der ville blive tale om besparelser for 250 mio. kroner i 2012. Ministeriets egne tal viser nu, at der samlet set reelt kommer besparelser på det offentlige forskningsbudget for 419 mio. kroner i 2012.

Fakta

Det overordnede regnestykke:

- VK-regeringen afsatte for 2011 1,07 procent af BNP til det offentlige forskningsbudget.

- VK-regeringens finanslovsforslag for 2012 indeholdt en tilbagegang til 1,01 procent af BNP til det offentlige forskningsbudget.

- S-SF-R-regeringen vil med sit finanslovsforslag for 2012 afsætte 1,04 procent af BNP til det offentlige forskningsbudget.

Vedtages S-SF-R's finanslovsforslag svarer det til en nedgang på 419 mio. kroner fra 2011 til 2012.


Kilde: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser

Besparelserne på 419 mio. kroner ligger imidlertid ikke alene på Uddannelsesministeriets område. Ministeriet tegner sig ifølge et notat, der er sendt rundt til medlemmerne af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, for et fald på ca. 220 mio. kroner.

Det skyldes blandt andet, at bevillinger til strategiske forskningsprogrammer på 160 mio. kroner er udløbet, ligesom forskningsinfrastrukturpuljen på 109 mio. kroner er udløbet.

V: Skide godt
Venstres forskningsordfører, Tina Nedergaard, havde torsdag kaldt Morten Østergaard i samråd. Her stod økonomien højt på dagsordenen, og ministeren måtte undervejs indrømme, at forskningsbudgettet for 2012 falder sammenlignet med 2011.

"Jeg erkender ærligt, at statens forskningsbudget vil være mindre," sagde Morten Østergaard og pegede blandt andet på forskningsbesparelserne på andre ressortområder som en af forklaringerne herpå.

Den udmelding modtages med et kæmpe smil hos Tina Nedergaard.

"Det er smadder klogt og fedt, at Morten Østergaard nu siger, at ja, det er rigtigt. Det er simpelthen så befriende, for nu kan vi begynde at snakke om tingene," siger hun og forsætter strømmen af roser til den radikale minister:

"Jeg er helt oplivet. Det var simpelthen så dejligt ærligt. Skide godt".

LA ikke tilfredse
Mens Tina Nedergaard altså tager positivt imod Morten Østergaards indrømmelse, så er Liberal Alliances forskningsordfører, Mette Bock, mindre opstemt.

Hun er skuffet over regeringens sparemanøvre.

"Vi fastholder, at man skal løfte forskningen med ti procent. Det vil vi stadig gå efter i forhandlingerne med regeringen," siger Mette Bock, og betegner Morten Østergaards udlægning af regeringens forskningsbudget på som "fin historiefortælling".

"Han har jo hele tiden vidst, at der var tale om besparelser," siger Mette Bock og forsætter:

"Vi er i en situation med en verden i forandring, hvor vi har få områder at konkurrere på. Der er det her for uambitiøst".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)









0:000:00