Debat

Radikale Venstre: Vi skal tænke længere end finansloven

DEBAT: Når skåltalers fremtidsvisioner skal omsættes til virkelighed kræves politisk tænkning, der strækker sig længere end næste finanslov. Det skriver Radikale Venstre politiske leder Morten Østergaard forud for lanceringen af regeringens 2025-plan.

Foto: Kim Vadskær
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Østergaard
Politisk leder, Radikale Venstre

Det, der driver mig i politik, er at omsætte skåltaler om fremtiden til noget virkeligt.

Det skal være muligt at investere i det, der giver mennesker håb om en bedre fremtid.

Et arbejdsmarked med plads til alle. Et uddannelsessystem med fri og lige adgang, fordi viden giver muligheder. Et rent klima og et bæredygtigt miljø. Offentlige institutioner, der er frie til at udvikle sig, så de kan tage sig af mennesker med behov.

Fakta
I efteråret vil regeringen fremlægge sin 2025-plan, og i den forbindelse har Altinget bedt alle Folketingets partier komme med deres bud på en 2025-plan. I dag er det Radikale Venstres tur.

Når vi går fra skåltalerne og til konkrete forslag, så bliver uenighederne større, fordi ingen vil tage noget fra nogen. Det kan man blive upopulær af.

Morten Østergaard
Politisk leder, Radikale Venstre

Forandring kræver mod
Det er nogle af mine ideer til en bedre fremtid. Men det kræver forandringer, hvis man skal gøre sine ideer til virkelighed. Det kræver, at man tager ansvar og handler.

Det er det Radikale Venstre ofte forbindes med. Viljen og modet til at tage ansvar. Også når det er svært.

"Var modet til at gennemføre bl.a. en efterlønsreform svigtet, så ville pengene til uddannelse mangle. Så var det hele blevet ved snakken."

Morten Østergaard
Politisk leder, Radikale Venstre

I min tid som uddannelsesminister var jeg med til at løfte investeringerne betydeligt på uddannelsesområdet og styrke forskningen.

Jeg havde mulighed for at sætte handling bag mine ord om, at vi ikke kan blive kloge nok. Fordi vi i regeringen havde gennemført reformer, der styrkede beskæftigelsen og økonomien. Det var et stort privilegium. Men var modet til at gennemføre bl.a. en efterlønsreform svigtet, så ville pengene til uddannelse mangle.

Så var det hele blevet ved snakken.

Radikale klar til reformer
Vi har selv efterlyst en langsigtet plan for økonomien. En plan, som rækker længere end de etårige finanslove, der alt for sjældent tager hånd om de virkelige problemer.

Vi har tidligere præsenteret et samlet bud på, hvordan vi frem mod 2025 kan skabe en økonomi, der giver flere mulighed for at forsørge sig selv og giver råd til at investere i det, vi skal leve af i fremtiden.

Som et alternativ til den kortsigtede politik, vi har set det forgangne år, med besparelser og brugerbetaling på uddannelser, lettelser i skatten på køretøjer i stedet for på arbejde og et kontanthjælpsloft, der rammer alt for hårdt hos de sårbare og fattige familier.

Så vi er i Radikale Venstre klar, hvis der indkaldes til reformforhandlinger.

Vi kalder det en generationsgave
Vores krav vil være, at dem, der kan, skal bidrage. Mens dem, der ikke kan, skal have flere muligheder.

Mange taler om fællesskab, men for mig er det ægte sammenhold - det virkeligt stærke fællesskab - når dem, der kan, bidrager, og den hjælpende hånd gives til dem, der har brug for den.

Det er mange nok enige i. Men når vi går fra skåltalerne og til konkrete forslag, så bliver uenighederne større, fordi ingen vil tage noget fra nogen. Det kan man blive upopulær af.

Mit forslag om at lade pensionsalderen følge den stigende levetid er blevet kaldt for ”masochisme”. Men sandheden er jo, at flere og flere raske og rørige ældre går fra arbejde til en pensionisttilværelse. Tiden som pensionist bliver længere og længere, år for år, for den gennemsnitlige dansker.

Jeg siger ikke, at man skal skære alle ældre over en kam. Nogle vil være nedslidte, når de når pensionsalderen – andre vil sagtens kunne tage et halvt eller helt år mere i jobbet.
Jeg synes, at de ældre der kan, skal. Og dem, der er nedslidte, skal have bedre vilkår for at forlade arbejdsmarkedet.

Det er ikke ’masochisme’, men sund fornuft, når man ser på udviklingen i levetiden.

Vi kalder det en ”generationsgave”, når ældre der kan, går lidt senere på pension, og dermed skaber mulighed for, at vi kan investere i den kommende generation. I uddannelse, forskning og en stærkere indsats for klima og miljø.

Vejen til selvforsørgelse
Mit håb er, at gennemførelsen af reformer gør det muligt at trække den førte politik i en anden retning.

Vi har afvist at skære i ydelserne til dem, der ikke kan - de svageste kontanthjælpsmodtagere og flygtninge – fordi det skaber mere fattigdom, end det skaber beskæftigelse. I stedet skal vi skabe et arbejdsmarked for de svage og sårbare grupper.

Mennesker med færre kvalifikationer skal have mulighed for at tilbyde deres arbejde og på den måde indlede vejen til at blive selvforsørgerede.

På med arbejdshandskerne
Der er nok af problemer at tage fat på.

Flygtninge, der skal integreres, have et arbejde og blive en del af vores samfund. Et skattesystem med høj skat på arbejde og et skattestop, der er blevet uigennemskueligt for mange mennesker. Børn og unge, der skal kunne regne med et uddannelsessystem, der lader dem udvikle grundlæggende færdigheder, dannelse og kreativitet så de kan begå sig i fremtidens samfund.

Jeg tror på, at fremtiden er noget, vi skaber sammen.

Vi kan gøre Danmark og verden bedre for kommende generationer, hvis vi vil. Og vi vil i Radikale Venstre og derfor er vores sommerbudskab til vores kollegaer i Folketinget:

På med arbejdshandskerne!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00