Partier er usikre på konsekvenser af forslag til at begrænse chikane mod offentligt ansatte

Hvad ligger der i chikanøs adfærd? Og vil lovforslaget ramme medier og forskere? Flere folketingspartier udtrykte under førstebehandlingen stor tvivl om rækkevidden af et lovforslag, der skal beskytte offentligt ansatte i sager om aktindsigt. 

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har fremlagt et lovforslag, der skal beskytte offentligt ansatte som fængselsbetjente, sygeplejersker og socialrådgivere mod chikane i sager om aktindsigt. 
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har fremlagt et lovforslag, der skal beskytte offentligt ansatte som fængselsbetjente, sygeplejersker og socialrådgivere mod chikane i sager om aktindsigt. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Flere partier er usikre på retstilstanden, hvis et lovforslag fra regeringen om at skabe mere tryghed for offentligt ansatte gennemføres i sin nuværende form.

Det fremgik under førstebehandlingen af lovforslaget onsdag. 

“Vi synes, det er et vanskeligt forslag at forstå. Det er der sikkert nogen, der kan bruge til at gøre grin med os, men jeg synes, det er ret tydeligt, når man læser høringssvarene, at der er udbredt tvivl og usikkerhed i forhold til rækkevidden af det her forslag,” sagde retsordfører Zenia Stampe fra Radikale Venstre, der kaldte den udbredte tvivl for “dybt problematisk”.

Lovforslaget er regeringens svar på flere fagforbunds meldinger om, at chikane af offentligt ansatte er et stigende problem. 

Hvor meget skal der til for, at noget er chikanøst?

Morten Messerschmidt (DF)
Partiformand og politisk ordfører

Regeringen vil derfor gøre det nemmere at afvise aktindsigter, så det ikke alene kan ske ved retsstridige, men også chikanøse hensigter.

Og mens partier som SF, Konservative og Danmarksdemokraterne udtrykte umiddelbar opbakning til lovforslaget, så var blandt andre Enhedslisten og Alternativet ikke sikre på, at lovforslaget formår at ramme den rigtige balance mellem hensynet til den enkelte medarbejder og hensynet til demokratiet.

Flere partier efterlyste desuden større klarhed om lovforslagets afgrænsning, som de håbede at få under udvalgsbehandlingen.

“Hvor meget skal der til for, at noget er chikanøst? Hvad er det for en ny retslig norm, som justitsministeren ønsker at indføre ved det chikanøse?” spurgte eksempelvis Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt. 

Det er ret tydeligt, når man læser høringssvarene, at der er udbredt tvivl og usikkerhed i forhold til rækkevidden af det her forslag.

Zenia Stampe (R)
Retsordfører

“Hvad ligger der i chikanøs adfærd? Det er der jo heller ikke nogen klar beskrivelse af. Hvad kan det være? Det er for os meget usikkert,” sagde Zenia Stampe.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00