Partier savner politisk handling i Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget

De fleste partier kvitterer for emnerne i Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget, men bag de flotte ord er det på tide med flere konkrete politiske initiativer. Sådan lyder reaktionen fra flere partiledere på åbningsdagen for Folketinget.

Problemerne i den danske folkeskole kan ikke koges ned til kommunikationsplatformen Aula, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr.
Problemerne i den danske folkeskole kan ikke koges ned til kommunikationsplatformen Aula, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardFrida Flinch

Temaerne i Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget var der egentlig ikke en finger at sætte på.

Men på trods af det savnede adskillige af oppositionspartierne særligt én ting fra statsministeren under sin åbningstale:

Konkrete politiske initiativer.

"Jeg synes, at det var 45 minutter med relativt kedsommelige og uambitiøse politiske statements," lød det fra Franciska Rosenkilde, der er politisk leder for Alternativet, efter talen.

Læs også

Også Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, var skuffet over manglen på politiske tiltag.

"Jeg er glad for temaerne i talen, men jeg er skuffet over, at de to eneste konkrete forslag er at kommunikere lidt anderledes på Aula og at skære ned på læringsmålene i folkeskolen."

Hos Enhedslisten savnede Pelle Dragsted svar på, hvordan regeringen vil løse klimaudfordringerne og de voksende velfærdsproblemer.

"Jeg savner en statsminister, der træder ind i de kriser, som er de virkelige kriser, og giver nogle svar, som ikke er fine ord og lange ligninger."

Læs også

Reaktionerne kommer efter, at statsministeren traditionen holdt sin åbningstale for Folketinget den første tirsdag i oktober, som markerer, at den politiske sæson officielt er i gang.

I en stor del af sin tale satte Mette Frederiksen fokus på folkeskolen og varslede, at regeringen i næste uge kommer med et oplæg til en ny folkeskole, der skal frisættes.

I oplægget vil man blandt andet foreslå at fjerne ni ud af ti af de læringsmål, der i dag gælder for landets folkeskoler.

Aula er ikke roden til Folkeskolens problemer

Samtidig fremhævede Mette Frederiksen også læringsportalen Aula hele seks gange i sin tale som et af folkeskolens store benspænd i dag.

"Hvis I synes, det nogle gange kan være bøvlet, så glæd jer over, at vi ikke kommunikerer med hinanden på Aula," sagde statsministeren fra talerstolen.

Jeg er ikke sikker på, at det største problem i den danske folkeskole er Aula.

Martin Lidegaard
Formand, Radikale Venstre

Selvom politikerne i Folketinget reagerede på vittigheden med latter, mente Pia Olsen Dyhr ikke, at problemerne i folkeskolen kan koges ned til en snak om den berygtede kommunikationsplatform.

"Vi skal i gang med at løse vores folkeskole, men man kan ikke skubbe det ned til at være en diskussion om Aula. Udfordringerne handler lige nu om, at vi sparer rigtig mange penge på folkeskolen," sagde hun.

Samme melding kom fra Radikale Venstres formand, Martin Lidegaard, der oplistede manglen på uddannede lærere, mangel på efteruddannelse og mangel på ressourcer som de store problemer i folkeskolen.

"Vi er helt enige i, at vi skal skære ned på læringsmålene, vi vil gerne helt af med dem. Men jeg er ikke sikker på, at det største problem i den danske folkeskole er Aula," sagde han. 

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, roste statsministeren for at sætte fokus på problemerne i folkeskolen.  

"I afsnittet om folkeskolen kan jeg se mig selv i det meste," siger Konservatives formand.

Også en anden formand fra blå blok, Danmarksdemokraternes Inger Støjberg, vil være med til at sætte folkeskolen fri, som statsministeren lægger op til i sin tale. Men hun opfordrede til at tackle andre udfordringer først.

"Det er fint nok at diskutere Aula, men måske patienterne i Region Midtjylland ville sætte pris på, at man først og fremmest fik løst nogle af de problemer, der er der," lød det fra formanden.  

Læs også

Savner det grønne lederskab

Også på klimafronten efterspørger flere oppositionspartier, at regeringen snart begynder at trykke på speederen med grønne initiativer.

Statsministeren kom ellers omkring det i sin tale, hvor hun særligt lagde vægt på dilemmaet mellem at opstille flere vindmøller og få skub i den grønne omstilling overfor hensyn som naturen og borgerne i lokalområderne.

Det blev sagt som et dilemma til 'Sara og Monopolet', med en vis humor omkring det, så jeg mangler virkelig noget alvor fra statsministeren om klimakrisen.

Franciska Rosenkilde
Politisk leder, Alternativet

Mette Frederiksen tegnede dilemmaet op som et indlæg i podcasten 'Sara og Monopolet', og det viser ifølge Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, at situationen ikke bliver taget alvorligt.

"Vores natur er i rekordsløj forfatning. Vi har en accelererende klimakrise omkring os. Intet af det blev påtalt med alvor af statsministeren. Det blev sagt som et dilemma til 'Sara og Monopolet', med en vis humor omkring det, så jeg mangler virkelig noget alvor fra statsministeren om klimakrisen," lyder det fra Alternativets politiske leder.

Hos Enhedslisten anerkender Pelle Dragsted, at statsministeren i sin tale stillede flere væsentlige spørgsmål om, hvordan hensyn mellem grøn energi, natur og borgere skal prioriteres. Men det skal ikke være en undskyldning at gemme sig bag, mener Enhedslistens politiske ordfører.

"Jeg savner et grønt lederskab. Statsministeren peger endnu engang på andre ting, der gør, at det går for langsomt. Men regeringen bærer altså en stor del af ansvaret for, at det går for langsomt. Det er hverken flagermus eller klagende borgere, der sørger for det."

Også Radikales formand, Martin Lidegaard, var ude med riven, da Altinget fangede ham foran Folketingssalen.

"På det grønne område forventer jeg andet og mere end at ringe til Sara og monopolet og bede om hjælp. Der har ikke været et eneste konkret grønt forslag fra den her regering endnu," siger han og tilføjer:

"Nu konkurrerer statsministeren med Anders Fogh Rasmussen om at være den statsminister i nyere tid, der har sat mindst vindenergi op på land. Og jeg tror, den nuværende statsminister vinder den konkurrence."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00