Politikere uenige om Østerild-proces

VINDMØLLER: Miljøministeren fastholder, at træerne i Østerild bliver fældet som planlagt. Det sker, selvom V og DF vil vente på EU's afgørelse i sagen. S og SF fralægger sig ansvar.
Træfældningen i Østerild begynder som planlagt i juli trods politisk uenighed i forligskredsen.
Træfældningen i Østerild begynder som planlagt i juli trods politisk uenighed i forligskredsen.
Anders Jerking
Trods politisk uenighed bliver de første træer i Østerild fældet i midten af juli for at gøre plads til vindmølletestcenteret. Det står klart efter et møde i sidste uge mellem forligspartierne bag testcenterloven (V, K, DF, S og SF).

Inden mødet havde miljøordførerne fra Venstre og Dansk Folkeparti krævet, at fældningen af træer bliver udsat, indtil EU har besluttet, om der skal rejses en sag mod Danmark. Men ordførernes krav blev på mødet afvist af miljøminister Karen Ellemann (V).

Ministeren ønsker ikke at kommentere sagen, men i et svar til Folketinget fastholder hun, at der ikke er grund til at sætte processen i stå.

"Der er intet nyt i sagen, der kan begrunde en udsættelse af etablering af testcenteret," skriver Karen Ellemann og understreger, at klagen til EU-Kommissionen for længst var kendt, da Folketinget i februar 2011 vedtog ændringsloven, som skulle lovliggøre testcenteret.

"Det er som bekendt Miljøministeriets vurdering, at projektet er i overensstemmelse med EU-retten, og der har på intet tidspunkt i forløbet været grundlag for at lade projektet afvente en eventuel EU-sag," skriver ministeren i sit svar.

Socialdemokraterne og SF fastholder, at beslutningen er ministerens ansvar, fordi partierne i loven har fralagt sig ansvaret for, om EU-reglerne er overholdt. 

Derfor kører processen videre efter den fastlagte plan, hvor Miljøministeriet efter 15. juli begynder at fælde træer for at gøre plads til veje og standpladser - i alt 29 hektar skov. Til efteråret begynder fældningen af skov til det store vindfelt foran møllerne - her skal fældes 237 hektar.

Tidsplanen kan dog blive afsporet allerede i næste uge, hvor Vestre Landsret skal tage stilling til, om den sag, som Landsforeningen for Bedre Miljø har rejst, har opsættende virkning. Hvis foreningen får ret, bliver fældningen udsat.

V: Uetisk at fortsætte  
Trods miljøministerens beslutning mener Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, fortsat, at det er forkert at begynde træfældningen.

"Jeg fastholder det synspunkt, at man ikke kan begynde at fælde træerne, før EU har udtalt sig i sagen. Nu svarer vi EU, og så må vi vente på EU's vurdering. Man må have respekt for det demokratiske system, hvor borgere har klaget. Derfor er det ikke etisk korrekt at begynde at fælde træer, inden vi ved, om der en sag i EU," siger han, og erkender, at han ikke kan bremse processen, når der ikke er enighed i forligskredsen.

Med sit synspunkt går Vesselbo imod sin partifælle Karen Ellemanns beslutning, men Vesselbo understreger, at han udtaler sig på Venstres vegne.

"Vi har ikke drøftet det i Venstres gruppe. Men jeg er Venstres miljøordfører, så indtil andet er besluttet, så er det Venstres holdning," siger han.

DF: Vent på EU 
Det er Danmarks Naturfredningsforening, der har klaget til EU over testcenteret, som DN mener overtræder en række af EU's naturbeskyttelsesregler. EU har bedt Danmark om yderligere oplysninger i sagen, og ifølge Altingets oplysninger svarede Danmark fredag i sidste uge. Nu skal Kommissionen vurdere, om den vil gå videre med sagen.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, fastholder, at det havde været bedst at vente på en afgørelse fra EU.

"Vi tvivler på, om ministeren har styr på denne sag. Derfor vil det være godt, hvis man havde fået svar fra EU, inden man gik i gang med fældningen, men den sikkerhed ønsker ministeren ikke at få på plads. Det synes jeg er for dårligt," siger han.

S-SF: Ministerens ansvar 
Socialdemokraterne og SF henviser til, at de allerede i lovens betænkning fik skrevet ind, at de tvivlede på, om EU-direktiverne var overholdt, og at miljøministeren påtog sig det ansvar.

"Det er ministerens beslutning at fortsætte. Det er ikke vores ansvar, om det holder over for EU. Det ansvar har ministeren påtaget sig," siger SF's miljøordfører Steen Gade.

Socialdemokraternes ordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at det er fornuftigt at fortsætte.

"Vi er skeptiske over for, om direktiverne er overholdt, men der er ikke noget nyt under solen, og derfor er det rigtigt at fortsætte," siger han og understreger, at han ikke er bekymret for naturen.

"Det sker ingen uoprettelig skade. Den skov, som er deroppe, er en kulturskov, som man kan plante igen, hvis der skulle komme en kendelse fra EF-Domstolen," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00