Politikerne skal turde sige højt, at alle vil mærke den grønne omstilling, siger Connie Hedegaard

For at undgå polarisering i offentligheden bør politikerne gå i dialog med vælgerne om, hvilke konsekvenser klimapolitikken får. Sådan lød det fra Connie Hedegaard på Folkemødet, hvor hun understregede behovet for, at alle partierne bag klimaloven er med til at træffe de svære beslutninger og prioriteringer for at nå 2030-målet.

"Socialdemokratiets uvillighed til at ville tage fat på landbruget har noget at gøre med, at der er nogle vælgere, man ikke vil genere," lød det fra Connie Hedegaard på Folkemødet, da hun efterspurgte en offentlig debat om den grønne omstillings konsekvenser.
"Socialdemokratiets uvillighed til at ville tage fat på landbruget har noget at gøre med, at der er nogle vælgere, man ikke vil genere," lød det fra Connie Hedegaard på Folkemødet, da hun efterspurgte en offentlig debat om den grønne omstillings konsekvenser.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Julie Schønning

Der er brug for en offentlig debat mellem politikere og vælgere om, hvad den grønne omstilling vil betyde for danskernes forbrug og levevis.

Det var hovedbudskabet fra Concitos formand, Connie Hedegaard, da hun fredag eftermiddag blev interviewet af Altinget på Folkemødet i Allinge.

"Jeg efterlyser, at det hele ikke kommer til at handle om teknologi, power to x og investeringer. Vi skal turde have en snak med danskerne om, hvad det betyder for vores egen levevis og eget forbrug. Det forstår jeg ikke, man ikke taler mere om," sagde Connie Hedegaard. 

Helt konkret bør samtalen for eksempel handle om danskernes brug og smid væk-kultur, Europas madspild, klimabelastende madvaner og afgifter på fly og fødevarer.

Og undlades samtalen, risikerer der at opstå en polarisering i befolkningen. En polarisering som aktuelt ses i Tyskland og for nyligt viste sit ansigt i Danmark, da vognmænd landet over demonstrerede mod den nye CO2-afgift på lastbiler.

Politikernes berøringsangst for disse samtaler skyldes en frygt for at miste vælgere, og har senest vist sig i den af skiftende regeringers udskydning af en CO2-afgift på landbruget, mener Hedegaard. 

Det er let at sætte mål, men nu kommer der svære valg og prioriteringer

Connie Hedegaard
Formand, Concito

"Socialdemokratiets uvilje mod at tage fat på landbruget har noget at gøre med, at der er nogle vælgere, man ikke vil genere. Men man skal turde kommunikere, at vi alle kommer til at mærke det her på den ene eller anden måde."

Men det handler også om en villighed til tage de upopulære beslutninger:

At klimaloven blev vedtaget af et så bredt udsnit af Folketinget er en kæmpe force, understreger Hedegaard. Men først nu bliver det rigtig svært.

"Det er let at sætte mål, men nu kommer der svære valg og prioriteringer, og jeg håber, at partierne bag klimaloven også tør være med til de svære valg, der venter. Der skal oppositionen også turde tage ansvar. Nu bliver testen, om alle partierne tør lægge ryg til, når det bliver konkret," sagde Concitoformanden.

Du kan lytte til det fulde interview med Connie Hedegaard som en del af Altingets sommerpodcastserie, der udkommer i juli.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)









0:000:00