Politisk overblik: Danmark rasler ned ad asylansøgernes favoritliste

DAGENS OVERBLIK: I EU er det nu kun østeuropæiske lande, Storbritannien og Portugal, der relativt set modtager færre asylsøgere end Danmark. Få dagens vigtigste historier her.

Foto: /ritzau/Ernst van Norde
Cecilie Gormsen

God morgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi starter med nyheden om, at Danmark igen rasler ned på asylansøgernes hitliste.

I årets første seks måneder modtog 16 lande flere asylsøgere end Danmark målt i forhold til befolkningens størrelse. Det viser nye tal, som Jyllands-Posten har trukket fra EU’s statistikkontor, Eurostat.

”Det er en god nyhed. Og vi er glade for, at Danmark fremstår markant mindre attraktiv, end vi har gjort tidligere,” lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Placeringen som nummer 17 på listen er den laveste i 10 år. Kun en række af de østeuropæiske lande, Storbritannien og Portugal havde relativt set fået færre asylansøgninger i første halvår af 2017.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) glæder sig over udviklingen, som hun tilskriver regeringens asylstramninger – blandt andet grænsekontrollen, lavere ydelser og udskydelsen af retten til familiesammenføring.

4 ud af 10 lokalpolitikere oplever chikane
De folkevalgte i kommuner og regioner udsættes i stor stil for vold, trusler og hærværk.

Det viser en rundspørge blandt over 1.000 lokalpolitikere i Danmark, som Altinget har foretaget.

4 ud af 10 lokalpolitikere beretter, at de har været udsat for chikane. Og det er ikke blot drengestreger, der er tale om.

”Mit stuevindue er blevet smadret en gang, mit soveværelsesvindue er blevet smadret to gange,” fortæller Torben Engholm, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Horsens Kommune.

Og han er ikke den eneste, der har oplevet chikane. Blandt andet har Kaj Refslund, der er byrådsmedlem for Venstre i Nyborg, engang fundet en slagtet ged i sin indkørsel.

Fem kommunalpolitikere taler ud om deres oplevelser – og det kan du finde her.

Skattelettelser fjerner 500 mio. kroner i velfærd
Regeringen lagde ved præsentationen af finanslovforslaget for to uger siden vægt på, at det offentlige forbrug vil stige med 0,5 procent i 2018. Men inddrages regeringens to store reformer, skatte- og erhvervsudspillet, ser billedet anderledes ud. Så stiger det offentlige forbrug med 0,4 procent, og så er der i runde tal 500 millioner kroner mindre til velfærd. Det skriver Politiken.

De nye oplysninger fremgår i en note skrevet af regeringen:

"I 2018 skønnes justeringerne af overførslerne med videre beregningsteknisk at indebære en reduktion af det offentlige forbrug med 0,5 milliard kroner, som reducerer den offentlige forbrugsvækst til 0,4 procent."

Og det skaber fornyet irritation hos støttepartiet Dansk Folkeparti, at regeringen ikke tydeligere har fremlagt konsekvenserne af sine skattelettelser.

"Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke står på mål for den politik, man har," siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til Politiken.

Lån af festsal skal nu undersøges
Den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, kom tirsdag i stormvejr for at have lånt Rådhussalen på Københavns Rådhus til sin bryllupsreception kvit og frit.

Ifølge Anna Mee Allerslev er alt foregået efter bogen, og hun har fortalt, at alle de regler, der er vedtaget af gruppeformandskredsen i Borgerrepræsentationen, er blevet fulgt.

Men ifølge Enhedslistens gruppeformand på rådhuset, Rikke Lauritzen, var der ikke enighed om den beslutning. Det skriver BT.

”Jeg synes, vi skal mærke efter, om det virkelig er rigtigt at bruge rådhuset til noget så privat som et bryllup. Det må være sådan, at medlemmerne kan låne lokaler, hvis det er relevant for deres politiske arbejde. Det er altså svært at se, at et bryllup er det,” siger Rikke Lauritzen.

Dagens analyse: Thorning skader sig selv
I DR-serien Statsministrene kunne man i første afsnit høre, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mente, at det er sværere at være kvinde end mand i politik. I andet afsnit gav hun SF skylden for en del af de kriser, som SRSF-regeringen kom i, og i tredje afsnit var det de tidligere S-formænd Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft, der også havde medvirket til problemerne.

Og ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er det de politiske kommentatorer, som i fjerde og sidste afsnit får en omgang.

Og det er en skam for Thorning selv, for det er både med til at skade hende selv, ligesom det skaber en barriere i forhold til seerne, skriver Thomas Larsen.

"På Christiansborg ses Thornings mange udfald som et uklædeligt forsøg på at pynte på historien og gøre sig selv større, end der er belæg for. For stort set ingen køber hendes forklaringer," skriver Thomas Larsen i en analyse hos Berlingske.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Folketingets Beskæftigelsesudvalg har kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i åbent samråd om førtidspension.
  • Klokken 9.00: Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, gør status over det forløbne års resultater og fremlægger prioriteter for det kommende år i sin State of the Union-tale i Strasbourg.
  • Klokken 9.00: Slots- og Kulturstyrelsen inviterer til konference om de internationale aktørers betydning for det danske mediemarked. Her vil der blandt andet blive præsenteret og debatteret resultater fra den omfattende undersøgelse ”Globaliseringen af den danske mediebranche”, som Mandag Morgen har gennemført.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00