Prognose: Kendte radikale kan ryge ud

PROGNOSE: Radikales tilbagegang i meningsmålingerne betyder, at både en minister, gruppeformanden og et præsidiemedlem er i fare for at miste deres plads i Folketinget, viser prognose.

Lone Loklindt, der er Radikales medlem af Folketingets Præsidium, kan miste sin plads i Folketinget. 
Lone Loklindt, der er Radikales medlem af Folketingets Præsidium, kan miste sin plads i Folketinget. 
Morten Øyen

Siden sidste valg er Radikale gået markant tilbage i meningsmålingerne, og nu er flere kendte radikale politikere i fare for at ryge ud.

Det viser en ny geografisk prognose, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget. Her står partiet med de nuværende meningsmålinger til at gå fra 17 til 9 mandater.

Det betyder farvel til en række markante politikere:

I Sjællands Storkreds står partiet til at gå fra 2 til 1 mandat. Det betyder, at enten udenrigsordfører Zenia Stampe eller klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen ryger ud.

Fakta
Om prognosen 
Søren Risbjerg Thomsen har for Altinget udarbejdet en prognose, der viser, i hvor mange mandater Radikale ser ud til at få i de enkelte storkredse. Prognosen bygger på, at partiet får 9 mandater. Hvis partiet går frem eller tilbage, ændrer det prognosen. 

Altingets redaktion har på baggrund af prognosen sat ansigter og navne på de forskellige mandater. Denne vurdering er baseret på samtaler med kilder med indgående kendskab til partiet, opstillingskredsens størrelse og styrkeforholdet ved sidste valg.

Artiklen og prognosen må citeres efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Også præsidiemedlem Lone Loklindt, der er på valg i Københavns Storkreds, er i fare for at ryge ud. Radikale fik ved valget i 2011 tre mandater i hovedstaden, men står i prognosen nu kun til to. De to første mandater forventes at gå til socialminister Manu Sareen og partihopperen Ida Auken.

I Sønderjylland går Radikale også et mandat tilbage, og det går med stor sandsynlighed ud over udlændinge- og sundhedsordfører Marlene Borst Hansen.

På Morten Østergaards hjemmebane i Østjylland går partiet fra tre til kun et mandat. Det kan betyde farvel til uddannelsesordfører Liv Holm Andersen. I samme kreds har retsordfører Jeppe Mikkelsen valgt ikke at genopstille.

Den seneste tilbagegang betyder ifølge prognosen, at Radikale nu for første gang i valgperioden er i fare for at miste mandatet på Fyn. Det sidder gruppeformand Camilla Hersom på. En lille fremgang ser dog ud til at sikre Hersom valg igen.

Radikale har allerede i løbet af valgperioden sagt farvel til Margrethe Vestager, Uffe Elbæk og Christian Friis Bach. Nadeem Farooq og Jeppe Mikkelsen har valgt ikke at genopstille.


Du kan se hele prognosen over, hvem Radikale ser ud til at få valgt på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn abonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00