Kommentar af 
Morten Reimar

Nye Borgerlige var tæt på at ende som det, de gik i oprør imod

For ni år siden var Nye Borgerlige en tiltrængt energiindsprøjtning til højrefløjen, ligesom Alternativet to år forinden var på venstrefløjen, men det blå parti kom tæt på at blive alt det, de opstod som modstand imod, skriver kommunikationsrådgiver Morten Reimar.

Ingen kan betvivle, at Pernille Vermund (NB) på sine bedste dage var blandt de mest karismatiske partiledere, men det synes at være fortid, skriver Morten Reimar.
Ingen kan betvivle, at Pernille Vermund (NB) på sine bedste dage var blandt de mest karismatiske partiledere, men det synes at være fortid, skriver Morten Reimar.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten Reimar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kan du huske dengang, Pernille Vermund blev kaldt den nye Pia Kjærsgaard? Dengang Nye Borgerlige lå til 10 procent i målingerne?

Eller kan du huske dengang, hun i en debat med daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl forud for valget i 2019, den med ”Er du klar? Er du klar?”, fik placeret ham som en grå og gumpetung levebrødspolitiker og sig selv som højrefløjens nye, strålende superstjerne?

Nye Borgerlige var en uventet energiindsprøjtning i en gren af det politiske spektrum, der var gået i stå. Vermund og kompagni overhalede dem simpelthen højre om både politisk, men også i frækhed. Skarpere kommunikation, friskere udmeldinger, strammere alting, højere ambitionsniveau. Og de andre – de var simpelthen ikke klar.

Det er længe siden.

Nye Borgerlige og Alternativet var to protestpartier i hver sin ende af skalaen, der fik deres nærmeste konkurrenter til at se støvede og kedelige ud

Morten Reimar
Selvstændig kommunikationsrådgiver

De seneste mærkbare minder med Nye Borgerlige har været i en helt anden boldgade: Politikeres kærester, der kaster øl i hovedet på medarbejdere, kiksede formandsskift, partihop og folk i baglandet, der vil tæve hinanden.

Og så selvfølgelig spærregrænsen, som de har hoppet over og under i måling efter måling med en ikke urealistisk risiko for at indkassere 1,9 procent ved næste folketingsvalg og dermed skylle de afgørende blå vælgere ud i vasken.

Det var bare ikke særligt sjovt at være Nye Borgerlige til sidst, og i kikkerten kunne ikke ses andet end nederlag og et uundgåeligt sammenbrud. Så var det trods alt bedre at begrave sig selv i tide, ikke lade personlige ambitioner stå i vejen for den højere sag. Det var udmeldingen, da partistifteren onsdag nedlagde folketingsgruppen og opfordrede de resterende partimedlemmer til at lukke og slukke.

En ikke så lidt umage parallel kan trækkes til den modsatte ende af det politiske landskab, nemlig til Nye Borgerliges gang-kammerat på Christiansborgs ridebane og diametrale modsætning, Alternativet.

Sammenligningen begynder helt i starten: En karismatisk figur bryder med sit gamle parti og stifter et nyt, fordi de etablerede ikke forstår situationens alvor. For Nye Borgerlige var det flygtninge på motorvejen, for Alternativet var det klimakollaps.

Ens var desuden den fandenivoldske tilgang til det politiske spil med store krav, skyhøje løfter til vælgerne og et politisk hul i markedet, de gamle partier havde forsømt, men som der åbenlyst var stemmer i.

Læs også

To protestpartier i hver sin ende af skalaen, der udgjorde hver sin yderfløj og fik deres nærmeste konkurrenter til at se støvede og kedelige ud. Som altid kunne hæve indsatsen, indtil de så ikke kunne længere.

For fælles for de to partier er også, at deres slagnummer blev taget fra dem. Alternativet ville have en 70 procents reduktion af CO2-udledningen. En på det tidspunkt helt vild tanke, men i dag er det vedtaget politik. Der findes ikke længere det parti i folketinget, der ikke mener, de er et grønt parti, og selv regeringens ministre går med i den årlige klimamarch-demonstration.

Hos det grønne parti har den interne strid længe været, om man skulle betragte det som en sejr og så gå i gang med det hårde parlamentariske arbejde for at føre det ud i livet, eller om man skulle blive endnu mere ultimativ. Det dilemma førte til en periode med mange små grønne partier, til bruddet med Theresa Scavenius og til, at Alternativet i seneste Megafonmåling ligger på bare 2,2 procent.

En væsentlig forskel mellem de to partiers skæbne er dog, at Alternativet er lykkes med et generations-skifte, som Nye Borgerlige ikke har mulighed for

Morten Reimar
Selvstændig kommunikationsrådgiver

Også Nye Borgerlige måtte se deres strategiske hovedkonkurrenter stramme op, og i dag er det mere reglen end undtagelsen, at partierne i Folketinget er strammere på integrationspolitikken. Selv Radikale Venstre har rykket sig her.

Vermund forsøgte at gøre Nye Borgerlige til et indflydelsesparti og åbnede på valgnatten endda op for et samarbejde med netop Radikale. Det er bare så pokkers svært at være et indflydelsesparti, når ens mandater er ligegyldige. Og hvad nytter det at stramme endnu mere, når både Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne tør følge med gang på gang?

En væsentlig forskel mellem de to partiers skæbne er dog, at Alternativet er lykkes med et generationsskifte, Nye Borgerlige ikke har mulighed for, da både Mette Thiesen, Mikkel Bjørn og ungdomspartiformand Malte Larsen er skredet.

Så hvad er der tilbage af protestpartiet? Ingen kan betvivle, at Vermund på sine bedste dage var blandt de mest karismatiske partiledere, men også det synes at være fortid. Hun var i forvejen blevet mat i koderne, da hun gav formandsposten videre til Lars Boje Mathiesen, og da hun måtte komme tilbage igen, lignede hun en skygge af sig selv.

Protesten er forsvundet, og partiet ville også snart forsvinde, og så var der kun de sidste gløder af Vermunds ild tilbage.

Til sidst indfandt selvindsigten sig: Nye Borgerlige var tæt på at ende som det, de gik i krig imod. Et træt parti, der ikke tilbød en unik vare og ikke var med til at hæve ambitionsniveauet, men mere og mere mindede om de andre. Trak de mandater med sig under spærregrænsen, ville de spænde ben for deres eget politiske projekt.

Det kunne de alligevel ikke leve med.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00