Radikale tøver fortsat i korandebat: "Det er et kompliceret spørgsmål"

Et eventuelt forbud mod koranafbrændinger udgør en svær sag med mange nuancer, mener Radikale Venstre, som derfor ikke endnu har taget endelig stilling. Ifølge partiets udenrigsordfører er afbrændinger af hellige bøger dog langt fra en central del af den danske ytringsfrihed.

Radikales Christian Friis Bach (th.) ønsker en "meget udstrakt ytringsfrihed", men vil endnu ikke svare endeligt på, om han mener, koranafbrændinger skal forbydes ved lov.
Radikales Christian Friis Bach (th.) ønsker en "meget udstrakt ytringsfrihed", men vil endnu ikke svare endeligt på, om han mener, koranafbrændinger skal forbydes ved lov.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Radikale Venstre er "yderst kritisk" over for begrænsninger af ytringsfriheden.

Men der er et 'men'.

For mens regeringen ønsker at forbyde koranafbrændingerne i en eller anden grad, og en næsten samlet opposition fra rød til blå anser regeringens forslag som et angreb på ytringsfriheden, står Radikale Venstre i midten og har endnu ikke taget stilling.

Partiet vil vente på, at regeringen præsenterer et konkret udspil, før en stillingtagen bliver udformet, fortæller udenrigsordfører Christian Friis Bach.

"Som udgangspunkt har vi ikke fremsat noget ønske om at begrænse afbrændinger af koraner. Men vi ser med stort alvor på den sikkerhedssituation, Danmark står i. Og jeg ser ikke umiddelbart, at koranafbrændinger er en central del af vores ytringsfrihed," siger Christian Friis Bach.

Jeg ser ikke umiddelbart, at koranafbrændinger er en central del af vores ytringsfrihed.

Christian Friis Bach
Udenrigsordfører, Radikale

Hvorfor har I ikke noget ønske om at begrænse afbrændingerne, hvis de alligevel ikke er en central del af ytringsfriheden?

"Fordi vi ønsker en meget udstrakt ytringsfrihed," siger Christian Friis Bach og giver et indblik i den radikale tankerække:

"Der er to elementer i vores overvejelser. Det ene er, i hvor høj grad koranafbrændinger hjælper os med at kæmpe for ytringsfriheden i verden, og det har jeg svært ved at se, for jeg mener tværtimod, at koranafbrændinger svækker vores kamp for ytringsfriheden i verden."

"Det andet element handler om, hvem der presser os til hvad. Mange anfører, at vi bliver presset af ekstremister og muslimske lande. Men et andet argument er, at en håndfuld personer på den ekstreme højrefløj presser os til nu at styrke vores sikkerhedsberedskab. Så hvem tager hvem som gidsler? Det er et kompliceret spørgsmål."

Sagen kort
  • 30. juli melder udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen vil finde et "juridisk værktøj" til at få koranafbrændingerne stoppet.
  • Afbrændingerne af koraner i Danmark og Sverige har skabt store protester i muslimske lande, og organisationen for muslimske lande, OIC, har holdt krisemøde om sagen.
  • Oppositionspartier kritiserer regeringen for at ville indskrænke ytringsfriheden og for at lade muslimske lande diktere dansk lovgivning.
  • Statsminister Mette Frederiksen går 3. august ind i sagen og slår fast, at koranafbrændinger efter hendes mening ikke har meget med ytringsfrihed at gøre.
  • Nu arbejder embedsfolk i Justitsministeriet på forslag til, hvordan man lovteknisk kan forbyde afbrændingerne. Herefter vil regeringen præsentere sit udspil.

"Forunderlig" tilgang fra andre partier

Christian Friis Bach mener, at debatten om koranafbrændingerne bør handle mere om respekt for andre mennesker, end tilfældet er nu.

Især de danske muslimer fortjener at blive hørt, lyder det.

"Der er en masse helt fredelige og almindelige muslimer i Danmark, som ikke føler, at deres religion bliver behandlet med respekt og tolerance, når der bliver brændt koraner af. Det hensyn vil jeg også gerne have med i debatten," siger den radikale politiker.

Læs også

Er deres hensyn og følelser vigtigere end den danske ytringsfrihed?

"Den præmis er jeg ikke enig i. Vi har allerede en række bestemmelser i lovgivningen, der insisterer på, at vi skal behandle hinanden med respekt. En racismeparagraf for eksempel. Ønsker vi, at en håndfuld personer på den ekstreme højrefløj skal have ytringsfrihed, der indebærer koranafbrændinger, eller ønsker vi at insistere på, at det er en styrkeposition i vores samfund at behandle hinanden med respekt, værdighed og tolerance?"

Hvis man afvejer de ting, lyder det, som om du hælder mest til et forbud?

"Nej, vi har ikke afklaret det overhovedet. Vi tager det op i folketingsgruppen. Og vi kan jo ikke tage stilling, da vi ikke kender det konkrete lovforslag. Og lovforslaget kan spænde fra noget, der decideret handler om religion og blasfemi over til noget, der handler om hærværk og den offentlige ro og orden. Der er et meget bredt spændingsfelt."

Hvordan skal lovforslaget så se ud, før Radikale kan støtte op om det?

”Det er vi ikke færdige med at tage stilling til. Men i forhold til det her spektrum hælder vi mere over til noget, der handler om forstyrrelse af ro og orden, end noget, der handler om religion og blasfemi. Men den drøftelse har vi ikke haft i gruppen endnu."

Christian Friis Bach ser ikke noget underligt i, at Radikale ikke har taget stilling til spørgsmålet endnu. Det omvendte er tværtimod underligt, mener han.

"Det er da ret forunderligt, at man kan tage stilling, uden man ved, hvilken lovgivning regeringen fremlægger," siger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00