Regeringen i mindretal: Ulandsbesparelser skal annulleres

NEDSTEMT: Et flertal i Folketinget stemte mandag for at annullere 1,4 milliarder kroner af regeringens besparelser på udviklingsbistanden i år. "Man skal ikke snyde på vægten," lyder det fra Konservative, der stemte blankt, så forslaget blev vedtaget. Regeringen afviser at følge flertallet.

Regeringen kom fredag i mindretal om ulandsbesparelser, og dermed bliver besparelser for 1,4 milliarder kroner annulleret.
Regeringen kom fredag i mindretal om ulandsbesparelser, og dermed bliver besparelser for 1,4 milliarder kroner annulleret.Foto: Emmanuel Dunand
Cecilie Gormsen

Regeringen kan gå på juleferie med et nederlag i bagagen. På den sidste folketingssamling inden jul, kom regeringen nemlig i mindretal om besparelser på udviklingsbistanden.

Som det sidste punkt på mandagens dagsorden skulle Folketinget stemme om et beslutningsforslag fra SF om at annullere 1,4 milliarder kroner af besparelserne på udviklingsbistanden for 2015. Konservative havde på forhånd meddelt, at partiet ville stemme blankt, og dermed var vejen banet for et flertal, der ville sende regeringen i mindretal. Konservative holdt ord, og forslaget blev vedtaget med stemmerne 54 for og 51 imod, mens fire stemte blankt.

Fra Folketingets talerstol udtrykte SF's Holger K. Nielsen glæde over Konservative.

”Jeg er meget glad for, at Konservative har stået ved protesten. Ved at undlade at stemme sørger man for at beslutningsforslaget bliver vedtaget. Det tjener partiet til ære, at man står ved, hvad man har sagt tidligere,” siger Holger K. Nielsen.

Afstemningsresultatet.
Afstemningsresultatet. Foto: Screendump fra Folketingets tv

Tilbagefører 1,4 mia. kroner
Det nu vedtagede forslag betyder konkret, at nogle af de budgetterede udbetalinger af udviklingsbistanden for 2015, som regeringen havde lavet besparelser på, bliver gennemført. Regeringen bestemte sig i efteråret for at udbetale cirka 2,7 milliarder kroner mindre, end der var afsat med SR-regeringens finanslov for 2015. Med beslutningsforslaget bliver 1,4 milliarder kroner tilbageført, så niveauet for udviklingsbistanden i 2015 kommer til at ligge på 0,8 procent af BNI.

Naser Khader (K) understreger, at Konservative hverken kunne stemme for eller imod forslaget,

”Vi støtter målet, men ikke måden,” siger han og fortsætter:

”Jeg vil gerne understrege, at vi deler SF's utilfredshed med regeringen i den her sag. Det hører ingen steder hjemme, at en mindretalsregering uden nogen som helst form for parlamentarisk opbakning laver så markante justeringer i tidligere vedtaget politik. Det burde ikke være normen i dansk politik.”

Ikke snyde på vægten
Han opfordrer til, at hvis man som regering er utilfreds med de love, man overtager, må man søge Folketingets opbakning til at ændre den.

”Man skal ikke snyde på vægten og justere administrativt og bagefter regne med politisk opbakning,” slår han fast.

Selvom Holger K. Nielsen glæder sig over dagens annullering af en del af ulandsbesparelserne, ændrer det ikke ved, at regeringen næste år også skærer i udviklingsbistanden.

”Den her regering har gjort til en mærkesag at skære ned på ulandsbistanden. Det er de fattigste i verden, der skal finansiere regeringens skattelettelser, billigere biler og så videre. Det er en del af finansloven for 2016, og det er velkendt. Det er vi nogen, som er dybt, dybt imod,” siger han og fortsætter:

”Besparelserne i 2016 er i sig selv skandaløse, 2015-besparelsen ikke mindre skandaløs. Men vi er tilfredse med, at det lykkes at tilbageføre en del af besparelsen.”

Nægter at rette ind
Rød blok skal dog ikke regne med, at regeringen har tænkt sig at rette ind efter dagens afstemning. 

"Vi har tilkendegivet over for Folketinget, at vi ikke agter at følge det vedtagede beslutningsforslag, fordi det ikke er ansvarligt at bruge 1,4 milliarder yderligere i den økonomiske situation, der er," siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Politiken

Udenrigsministeren henviser til, at også SR-regeringen ignorerede et folketingsflertal i forbindelse med sagen om udbetaling af børnecheck.

Regeringen kan nægte at rette sig efter flertallet, fordi der er tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag. Dermed holder regeringen fast i ikke at udbetale al den udviklingsbistand, som SR-regeringen sidste år satte på finansloven for 2015.

Artiklen er opdateret med et afsnit om udenrigsminister Kristian Jensen kl. 13.20.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00