Regeringen vil spare 600 mio. kr. på forskning

FINANSLOV: Regeringen lægger op til store nedskæringer på forskning for 600 mio. kr. Det hænger ikke sammen med, at vi skal leve af viden, lyder kritikken fra DI og universiteterne. S-SF lover at sløjfe besparelserne.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved fremlæggelsen af regeringens vækstpakke, dagen før finanslovsforslaget blev offentliggjort.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved fremlæggelsen af regeringens vækstpakke, dagen før finanslovsforslaget blev offentliggjort.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Trods mantraet om, at Danmark i fremtiden skal leve af viden, så vil regeringen spare 600 mio. kr. på forskning.

Dermed lægger regeringen op til besparelser på det samlede forskningsbudget for første gang siden 2004. Det fremgår af regeringens finanslovsforslag, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede onsdag.

En prioritering, som regeringen bliver hårdt kritiseret for af både erhvervslivet, universiteterne og oppositionen. Pengene bliver i stedet brugt til at finansiere, at mange flere unge i disse år begynder på både ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Hjort forsvarer besparelserne
"Vi har omdisponeret ved at tage 668 mio. kr. fra forskning og ført over til undervisning. Det her med at sige, at alt skal fortsætte som normalt, når der er krise, jamen, sådan er virkelighedens verden ikke," siger Claus Hjort Frederiksen med henvisning til, at underskuddet i statskassen vil vokse med 80 mia. kr. i 2012.

Men hvordan hænger det sammen med, at vi skal leve af viden?

Fakta
Det offentlige forskningsbudget

2012: 18,7 mia. kr.
2011: 19,3 mia. kr.
2010: 18,7 mia. kr.
2009: 18,0 mia. kr.
2008: 17,0 mia. kr.
2007: 15,9 mia. kr.
2006: 14,2 mia. kr.

*Alle tal er 2012-priser


Kilde: Regeringens finanslovsforslag for 2012

"Vi prioriterer både forskning og undervisning. Nu har vi så lavet en omdisponering fra forskning til undervisning, men det er stadig på samme spor," siger Claus Hjort Frederiksen.

Han minder samtidig om, at forskningsbudgettet for 2012 stadig er 30 procent højere end i 2006. På grund af den økonomiske krise formår regeringen også at holde sig inden for målsætningen om at bruge mindst 1 procent af BNP på forskning.

Hård kritik
Alligevel møder regeringen hård kritik for sine forskningsbesparelser. Ikke bare i forskningsverdenen, men også hos de normale venner i erhvervslivets magtfulde brancheorganisation DI.

"I et vækstperspektiv er det uhensigtsmæssigt at reducere investeringerne i forskning. Investeringer i viden er ikke en driftsomkostning, men en forudsætning for fremtidens vækst og velstand. Der er behov for en mere ambitiøs målsætning for de offentlige investeringer i forskning og udvikling," siger Karsten Dybvad, adm. direktør i DI.

På universiteterne er man helt enige i den betragtning.

Dokumentation
De skal kæmpe om forskningsreserven

Så meget står de forskellige forskningsområder til at miste i 2012. I alt 1,3 mia. kr.*

*Der er fortsat en ufordelt reserve på 686 mio. kr., som partierne skal fordele i finanslovsforhandlingerne. Dermed er det endnu uvist, hvordan besparelserne bliver fordelt.

Universiteter
Basisforskningmidler: 205 mio. kr.
Basismidler til øvrige formål: 235 mio. kr.

Forskningsråd
Det Strategiske Forskningsråd: 325 mio. kr.
Det Frie Forskningsråd: 95 mio. kr.

Innovation
Innovationsordninger*: 130 mio. kr.
*GTS-Institutter, videnpilotordningen, erhvervs-ph.d'er etc.

Energiforskning
Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP): 350 mio. kr.


0:000:00