René Gade: Jeg vil lytte og forandre

NYVALGT: Politikere i debatter bruger for lang tid på at finde fejl og formulere modsvar i stedet for at prøve at forstå den anden part. Det mener Alternativets nye folketingsmedlem René Gade, som vil forandre demokratiet ved at lytte mere.

Foto: Steen Brogaard/ft.dk
Lise-Lotte Skjoldan

Det er gået stærkt for Alternativet de seneste par måneder. I begyndelsen af året lå partiet i alle meningsmålinger langt under spærregrænsen, og politiske kommentatorer stod i kø for at dømme Alternativet politisk ude.

Men i løbet af foråret kom der vind i de grønne sejl, og 18. juni væltede det ind med stemmer til partiet, der blev en af folketingsvalgets allerstørste succeshistorier.

Den overvældende valgsejr til Alternativet har betydet, at tilværelsen for 33-årige René Gade med ét blev meget anderledes, end hvad han tidligere havde forestillet sig.

For et år siden var han ikke engang politisk aktiv. Nu er han folkevalgt politiker og medlem af Alternativets ni mand store folketingsgruppe.

Fakta
48 nyvalgte folketingsmedlemmer kan efter folketingsvalget 18. juni se frem til en ny hverdag på Christiansborg. Altinget har taget en snak med nogle af de nyvalgte medlemmer om, hvorfor de gik ind i politik, og hvad de forventer af de næste års arbejde i Folketinget. 

Læs interview med nyvalgte Laura Lindahl fra Liberal Alliance her og med Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti her.

Fra Integrationsråd til folketingskandidat
Springet fra at være almindeligt politisk interesseret til at blive aktiv tog René Gade i efteråret 2014, da hans hustru fik et job som sprogunderviser for blandt andet syriske flygtninge.

“Da jeg begyndte at forstå den problematik med flere nuancer, end hvad man får præsenteret af politikerne og medierne, meldte jeg mig ind i Integrationsrådet i Silkeborg, hvor jeg bor,” fortæller han.

Derfra gik det slag i slag. René Gade havde fulgt Uffe Elbæk og Alternativet længe fra sidelinjen, men tog endelig skridtet og meldte sig ind.

Siden blev han medlem af bestyrelsen i Vestjyllands Storkreds, og da der manglede kandidater til Folketinget, meldte han sig beredvilligt. René Gade havde dog overhovedet ikke regnet med at blive valgt, fortæller han.

“Jeg udtalte til den lokale avis, da jeg stillede op, at jeg på ingen måde forventede at blive valgt denne gang, men at jeg havde et mål om, at jeg på sigt kunne komme ind. Så gik der tre måneder, og så var jeg medlem af Folketinget.”

Involverende demokrati
Som folketingspolitiker vil René Gade gerne være med til at skabe et involverende demokrati frem for et repræsentativt. Han har ærgret sig over, at mange borgere afholder sig fra at bidrage og deltage i den politiske verden, fordi de oplever, at politikerne gør det stik modsatte af, hvad man troede, de ville gøre.

Det er den problemstilling, som Alternativet har døbt “empatikrisen”.

Løsningen er at lytte mere til hinanden. Rigtigt lytte. Alt for mange politikere står i debatter og tænker over deres modsvar i stedet for at prøve at forstå den anden part, mener René Gade.

Han har selv arbejdet som "game changer" i virksomheder, som har skulle have en ny retning. Det har betydet, at han altid har lagt vægt på at skulle kunne sætte sig i andres sted og prøve at få dem med på, at tingene skulle forandres.

Det at kunne lytte og forstå er for René Gade det vigtigste værktøj for at skabe løsninger og forandringer. Resultatskabende empati, kalder han det.

"Ordet "empatikrise" har jeg lært i Alternativet, men empatien har altid være hele fundamentet for mit arbejdsliv og iværksætterliv," siger han.

Digitale frihedsrettigheder
René Gade har sat sig på tre ordførerskaber i Alternativets folketingsgruppe. Han skal være kommunalordfører, freds- og forsvarsordfører og ordfører for it og digitale frihedsrettigheder.

Digitale frihedsrettigheder er et område, som endnu ikke har vokset sig særligt stort, men René Gade håber, at der på sigt bliver dannet et folketingsudvalg, der skal beskæftige med fremtidens digitale udfordringer.

Alternativets konkrete politik på området skal nu udvikles i samarbejde med eksperter og frivillige omkring i landet, men grundholdningen for ordføreren er klar:

“Det er væsentligt, at man ikke lader sig dupere af alt det, vi kan, uden at tænke over, hvad det egentligt vil betyde,” siger han og fortsætter:

“Man kan med god grund glæde sig over de fremskridt, der sker lige nu, både digitalt og i forhold til kunstig intelligens, og det skal vi i høj grad dyrke og blive bedre til, særligt her i Danmark. Men vi skal også træde et skridt op og spørge: Hvad bliver konsekvenserne, og hvad kan det bruges til i morgen - og om 60 år?”

Dokumentation

Blå bog: René Gade Mikkelsen
Født 31. januar 1982.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Alternativet i Vestjyllands Storkreds fra 18. juni 2015.
Kandidat for Alternativet i Silkeborgkredsen fra 2015.

Parlamentarisk karriere
Forsvarsordfører, fredsordfører, digitale frihedsrettighedsordfører, it-ordfører og kommunalordfører.

Uddannelse og erhverv
Kandidatstuderende i film- og medievidenskab, Københavns Universitet, fra 2005 til 2006.
Bachelor i dansk og medievidenskab, Aarhus Universitet, fra 2001 til 2005.

Account director, Creuna Danmark, fra 2014 til 2015.
Kunde- og salgsdirektør, TM Partner A/S, fra 2013 til 2014.
Kommunikationschef, Silkeborg IF Invest A/S, fra 2011 til 2012.
Iværksætter og kommunikationsrådgiver, Dribling, Kommunikationspartiet, Pressesystemet og Renegade Leadership, fra 2006 til 2015.

Kilde: ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Gade

Sekretariatschef, Danske Skoleelever, medlem, Dataetisk Råd
BA.mag. i dansk og medievidenskab (Københavns Uni. 2005)

0:000:00