Ringe opbakning til ny SR-regering

REGERINGSSAMARBEJDE: De socialdemokratiske vælgere foretrækker både en S-SF-regering og S-DF-regering frem for en ny regering med den mangeårige radikale partner.

SF blev udpeget som den store synder&nbsp;i forhold til Thorning-regeringens problemer.&nbsp;Men&nbsp;en regering med SF&nbsp;er ikke desto mindre S-vælgernes favorit.<br>
SF blev udpeget som den store synder i forhold til Thorning-regeringens problemer. Men en regering med SF er ikke desto mindre S-vælgernes favorit.
Foto: /ritzau/Magnus Holm
Erik Holstein

Der er ikke ligefrem stormende opbakning til en ny udgave af de sidste 100 års mange regeringer mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre. Faktisk er det kun de radikale vælgere, der ønsker den konstellation, hvis S-formand Mette Frederiksen bliver statsminister efter næste valg.

Det viser en ny Norstat-måling udført for Altinget op til det radikale landsmøde i Nyborg og den socialdemokratiske kongres i Aalborg i denne weekend. Her har svarpersonerne skullet tage stilling til fire muligheder: en ren S-regering, en S-R-regering, en S-SF-regering og en S-DF-regering. De to sidste muligheder er realpolitisk meget usandsynlige efter næste valg, men det forhindrer ikke vælgerne i at foretrække dem.

Blandt vælgerne som helhed er det 17 procent, der er med på en ny udgave af den velprøvede konstellation mellem S og R, hvis oppositionen får flertallet. 18 procent foretrækker en regering med S og SF, mens 27 procent helst ser en S-DF-regering. 13 procent peger på en ren socialdemokratisk regering.

Ikke igen
Ser man alene på de socialdemokratiske vælgere, er en ny SR-regering ligefrem den mest upopulære af de fire skitserede regeringsalternativer med Mette Frederiksen i spidsen.

Kun 12 procent af S-vælgerne ønsker en SR-regering, der senest blev prøvet med Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) i spidsen.

22 procent af S-vælgerne foretrækker i stedet en regering med Dansk Folkeparti allerede efter næste valg. Andre 22 procent ønsker en ren S-regering.

Topscoreren blandt de socialdemokratiske vælgere er en S-SF-regering. I betragtning af, at SF's hidtil eneste regeringsdeltagelse endte i røg og damp, er det opsigtsvækkende, at en S-SF-regering er den foretrukne konstellation blandt de socialdemokratiske vælgere.

Opbakning blandt unge
Ikke overraskende ønsker stort set alle (92 procent) af de radikale vælgere en SR-regering, hvis flertallet skifter. Men det ønske er der ikke rigtig andre vælgergrupper, der deler.

Hos vælgere fra Alternativet – med den tidligere radikale Uffe Elbæk i spidsen – er der størst tilslutning til en S-SF regering. Og i Liberal Alliance – med de ligeledes tidligere radikale Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll som frontfigurer – er der flere, der foretrækker en regering mellem S og DF.

De radikale kan trøste sig med, at en ny SR-regering er den mest populære af de fire muligheder, hvis man ser på vælgere under 30 år. Det samme gælder blandt vælgere i hovedstaden, blandt de højest uddannede – og blandt vælgere med en husstandsindkomst på mindst 900.000 kr.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Vil ikke motivforske
Den radikale næstformand for folketingsgruppen Sofie Carsten Nielsen har ikke nogen klare bud på, hvorfor en SR-regering er så upopulær blandt S-vælgerne:

”Jeg har svært ved at motivforske blandt socialdemokratiske vælgere, men brikkerne har jo flyttet sig meget i dansk politik. Uanset hvad fortsætter vores kamp mod nationalkonservatismen og forsøgene på at skrue tiden tilbage”, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hos socialdemokraterne giver politisk ordfører Nicolai Wammen, hvad han ganske præcist beskriver som ”standardsvaret”:
”Der er næsten to år til næste valg, og vi går ikke op i diskussioner om regeringskonstellationer nu. Indtil da bruger vi tiden på politiske resultater til gavn for danskerne.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00