S-vælgere: Skidt at være i regering med Radikale

MENINGSMÅLING: Et flertal af de socialdemokratiske vælgere mener, det har været en ulempe at være i regering med Radikale Venstre. Samme vurdering har vælgerne som helhed.

Margrethe Vestager: Den netop afgåede radikale leder partycrashede S-SF's lukkede fest og skaffede sit parti enorm indflydelse i regeringen. Men&nbsp;S-vælgerne&nbsp;er alt andet end begejstrede for samarbejdet med Radikale.&nbsp;<br>
Margrethe Vestager: Den netop afgåede radikale leder partycrashede S-SF's lukkede fest og skaffede sit parti enorm indflydelse i regeringen. Men S-vælgerne er alt andet end begejstrede for samarbejdet med Radikale. 
Foto: De Radikale
Erik Holstein

Mens forholdet mellem den socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt og den netop afgåede radikale leder Margrethe Vestager nærmest var venindeagtigt, er det helt anderledes følelser, der findes over for De Radikale i det socialdemokratiske vælgerkorps.

Normalt er der blandt et partis vælgere en vis velvilje over for regeringspartneren, og det er næppe set før, at en helt overvejende del af det ledende regeringspartis vælgere er negative over for koalitionspartneren. Men det er ikke desto mindre tilfældet i den nuværende regering.

Således mener 51,2 procent af S-vælgerne, at det har været en ulempe at være i regering med Radikale, mens kun 26,4 procent af S-vælgerne ser det som fordel. De yderst bemærkelsesværdige tal fremgår af en A&B-måling lavet for Altinget i perioden op til de to partiers henholdsvis kongres og landsmøde i weekenden.

Upopulære reformer
Næstformanden i den radikale folketingsgruppe Andreas Steenberg mener, at den negative bedømmelse hænger sammen med de økonomiske reformer:

"Vi har jo ikke ligefrem ført en økonomisk politik, der lefler for vælgerne. Vi har gennemført nogle ret hårde reformer, som selvfølgelig har været upopulære. Men nu begynder resultaterne at vise sig i form af flere jobs, og vi fået midler til at investere i sundhedsvæsnet,” siger Andreas Steenberg.

Hos Socialdemokraterne ligger politisk ordfører Maja Panduro på samme linje:

Vi har jo ikke ligefrem ført en økonomisk politik, der lefler for vælgerne.

Andreas Steenberg
Næstformand i den radikale folketingsgruppe

”Jeg tror, vurderingen er præget af, at det har været barske tider. Men nu går det fremad, og jeg er ubetinget glad for, at vi er gået i regering med Radikale. Alternativet havde været, at Løkke (V) og Thulesen Dahl (DF) havde fortsat, og det havde stillet de arbejdsløse langt værre.”

Bitre SF'ere
Meningsmålingen viser, at det udover de radikale vælgere kun er de konservative, der mener, det har været en fordel for S at være i regering med Radikale. Samtlige andre partiers vælgere ser det som en ulempe.

Interessant nok findes den største modstand mod S-R samarbejdet i det tidligere regeringspartis SF's vælgerkorps. Her er vi nede i små tal, men tendensen er der ingen tvivl om: 72 procent af SF-vælgere mener, det har været en ulempe for S at være i regering med Radikale, 8 procent ser det som en fordel. Den bedømmelse er formodentlig påvirket af, at det lykkedes Radikale at få udkonkurreret SF som Socialdemokraternes nærmeste samarbejdspartner.

Målingen er udført før fremlæggelsen af fredagens asyludspil, der uden tvivl er mere populært blandt socialdemokratiske vælgere end blandt radikale.

Dokumentation

Spørgsmålet lød:
Har det efter din mening været en fordel eller en ulempe for Socialdemokraterne at være i regering med Radikale Venstre?

- En fordel.
- En ulempe.
- Ved ikke.

Alle besvarelser er angivet i procent.

  Alle besvarelser
En fordel 26,7
En ulempe 49,4
Ved ikke 23,9
Total 100

 

  EL SF S R LA K V DF
En fordel 10 8 26 70 44 62 29 8
En ulempe 67 72 51 5 51 20 42 66
Ved ikke 23 20 23 25 5 18 29 26
Total 100 100 100 100 100 100 100 100

 

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget blandt 1275 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet fra 11/9-16/9 2014.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00