Sådan vil regeringen skrue det sociale taxameter sammen

FL15: Regeringen lægger med sit sociale taxameter op til at omfordele 200 millioner kroner fra de stærkeste til de svageste ungdomsuddannelser. Det står klart, efter finanslovsforslaget for 2015 tirsdag blev offentliggjort.

Det sociale taxameter skal årligt omfordele 200 millioner kroner fra de ressourcestærke til de ressourcesvage gymnasier og erhvervsskoler.
Det sociale taxameter skal årligt omfordele 200 millioner kroner fra de ressourcestærke til de ressourcesvage gymnasier og erhvervsskoler.Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

200 millioner ekstra taxameterkroner om året. 

Det kan de gymnasier og erhvervsskoler, som har mange socialt udsatte og frafaldstruede elever, se frem til, hvis det står til de to regeringspartier.

I det finanslovsforslag for 2015, som finansminister Bjarne Corydon (S) præsenterede tirsdag, er der nemlig lagt op til at indføre et socialt taxameter, som skal omfordele 200 millioner kroner årligt fra de stærkeste til de svageste ungdomsuddannelser.

Det politiske mål er, at de ekstra penge skal bruges på at fastholde de socialt udsatte elever, som ellers er i risikozonen for at falde fra.

”De skal måske have et ekstra skub fra skolen i form af en mentorordning eller anden støtte. Det bliver nu nemmere for skolen med det sociale taxameter,” udtaler undervisningsminister Christine Antorini (S) i en pressemeddelelse.

Ens for gymnasier og erhvervsskoler
Det bliver elevernes afgangskarakterer fra grundskolen, som kommer til at danne grundlag for omfordelingen.

Ifølge undervisningsminister Christine Antorini (S) er afgangskaraktererne nemlig den mest præcise markør i forhold til, om man kan gennemføre en ungdomsuddannelse. Derfor skal pengene målrettes de institutioner, som har flest elever med dårlige grundskolekarakterer.

Det sociale taxameter kommer til at ligge på enten 4.460, 4.950 eller 5.350 kroner per årselev, og taksterne bliver ens for både gymnasierne og erhvervsskolerne.

Undervisningsministeriet forventer, at den sjettedel af landets gymnasier, som i dag har de største udfordringer, vil få flere penge som følge af det sociale taxameter.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00