Se de 13 nye asyl-stramninger

OVERBLIK: Tirsdag aften nåede regeringen til enighed med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Socialdemokraterne om nye asylstramninger. Se dem her. 

Regeringen landede tirsdag aften en aftale om 13 nye asylstramninger. 
Regeringen landede tirsdag aften en aftale om 13 nye asylstramninger. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

1. Øget adgang til frihedsberøvelse

  • Adgangen til at frihedsberøve afviste asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold bliver styrket  med henblik på at sikre deres tilstedeværelse. 
  • Brugen af frihedsberøvelse bliver øget for at motivere blandt andet afviste asylansøgere til at medvirke til at fremskaffe de fornødne dokumenter.

2. Kortere udrejsefrist
Aftaleparterne er enige om, at udrejsefristen nedsættes fra 15 til syv dage.

3. Skærpet kontrol i udrejsecenter
Der indføres elektronisk adgangskontrol ved ind- og udgang af udrejsecentrene. Formålet er at øge orden og sikkerhed i centrene og at styrke kontrollen med, hvilke beboere der befinder sig i centrene.

4. Melde- og opholdspligt

  • Meldepligten for afviste asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold skærpes, så de som udgangspunkt har meldepligt tre gange om ugen.
  • Der skal mere konsekvent gøres brug af pålæg om opholdspligt over for afviste asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold.

5. Adgang til at fravige planloven
Det vil blive muligt for udlændinge-, integrations- og boligministeren – hvis det bliver akut nødvendigt – at beslutte, at ejendomme med videre, som skal bruges til indkvartering af asylansøgere eller tilbageholdelsesfaciliteter, fritages fra at overholde plan- lovgivningen med videre. Indkvarteringscentrene vil i givet fald skulle tage størst muligt hensyn til omgivelserne.

6. Adgang til uden samtykke at gøre brug af offentlig ejendom 
Det skal gøres muligt for Udlændingestyrelsen og politi i akutte tilfælde – og uden ejerens samtykke – at gøre brug af offentlig ejendom med henblik på henholdsvis indkvartering af asylansøgere og til tilbageholdelsesfaciliteter med videre. Det vi med bestemmelsen blive muligt for myndighederne at gøre brug af for eksempel idrætshaller, nedlagte plejehjem, skoler og fritidshjem.

7. Adgang til at pålægge kommunerne operatøransvar
Aftaleparterne er enige om, at gøre det muligt for Udlændingestyrelsen – hvis det bliver akut nødvendigt – at pålægge de kommuner, hvor styrelsen har bestemt, at der skal etableres et asylcenter, at stå for driften af asylcentret.

Kommunen vil modtage et vederlag for driften, og vilkårene vil tage afsæt i de aftaler, der i dag er indgået med bl.a. Røde Kors og de eksisterende kommunale operatører.

8. Mulighed for bistand fra private aktører
Det bliver muligt for politiet og Udlændingestyrelsen – hvis det bliver nødvendigt – at få bistand fra private aktører til at løse myndighedsopgaver på udlændingeområdet.

Politiet og Udlændingestyrelsen vil kunne overlade det til private aktører – under politiets eller Udlændingestyrelsens ansvar og ledelse – at bistå med at varetage myndighedsopgaver i forhold til for eksempel kontrol, registrering med videre af asylansøgere og udlændinge med ulovligt ophold, og hvis det er særligt påkrævet bevogtning og transport af frihedsberøvede udlændinge.

9. Mulighed for at begrænse domstolsprøvelsen
Aftaleparterne er enige om, at ændre reglerne, så udlændinge-, integrations- og bolig- ministeren – hvis det bliver nødvendigt – kan bestemme, at kravet i udlændingeloven om domstolsprøvelse af frihedsberøvelse inden for 3 x 24 timer suspenderes i den fornødne periode. I suspensionsperioden sker domstolsprøvelse alene efter anmodning og ikke nødvendigvis inden for 3 x 24 timer.

10. Mulighed for at tilbageholde asylansøgere
Politiet får mulighed for at tilbageholde asylansøgere i en kortere periode i forbindelse med deres indrejse i Danmark med henblik på at fastlægge deres identitet med videre. Politiet vil derved få mulighed for at tilbageholde asylansøgere, mens den fornødne sagsbehandling foretages – herunder identitetstjek, visitering, registrering – indtil grundlaget for asylansøgningen er fastlagt.

11. Mulighed for at standse bus-, tog- og færgedrift
Politiet skal kunne meddele forbud mod tog-, bus- og færgedrift over danske grænser. Forbud kan meddeles i tilfælde, hvor det må anses for nødvendigt for at afværge betydelig forstyrrelse af den offentlige orden og fare for den offentlige sikkerhed. Forbudet kan udstedes i enkeltstående tilfælde eller til flere operatører. 

12. Lettelse af krav ved boligplacering
I dag er kommunerne forpligtet til at finde en bolig inden for integrationslovens bestemmelser, hvor der eksempelvis er krav om, at der ikke må bo flere enlige i samme rum. Kommunerne får med den nye aftale adgang til at dispensere fra visse integrationsbestemmelser i forbindelse med midlertidige indkvarteringssteder, så der bliver større fleksibilitet og bedre muligheder for at indkvartere enlige flygtninge af samme køn.

13. Lettelse af regler om støj og miljø
Når kommunerne skal finde boliger til flygtninge, skal det ske inden for rammerne af blandt andet planloven, hvor der for eksempel er støjkrav. Aftaleparterne er enige om at gøre reglerne om støjkrav mere fleksible, når det drejer sig om midlertidige opholdssteder.

Efter planen skal de nye asylstramninger hastebehandles og allerede træde i kraft i weekenden 21.-22. november.

Se den fulde aftale her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00