SF slår kursen fast på landsmøde: Vi kæmper for friheden

LANDSMØDE: Frihed er ikke et liberalt projekt, fastslog SF-formand Pia Olsen Dyhr i sin beretning. Bedre integration og et opgør med radikal islam blev udnævnt som pejlemærker.

Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix
Søren Elkrog FriisKlaus Ulrik Mortensen

Fællesskab. Frihed. Bæredygtighed.

Sådan opsumnmerer SF-formand Pia Olsen Dyhr partiets DNA på landsmødet i Vejle.

Her er knap 250 delegerede samlet på Vingstedcentret fra fredag til søndag for at diskutere partiets tilstand og kursen videre fra et historisk lavpunkt i meningsmålingerne.

"SF har altid og skal altid arbejde for social retfærdighed. For fællesskabet. Globalt og herhjemme. Vi går forrest i kampen for frihed og frigørelse. I solidaritet med mennesker, der holdes nede og undertrykkes. Og så har SF altid været Danmarks grønne parti, der leverer grønne, bæredygtige resultater," sagde Pia Olsen Dyhr.

Fakta
SF landsmøde 2016
  • SF holder landsmøde i dagene 15, 16 og 17. april i Vingstedcentret i Vejle
  • Her skal knap 250 delegerede blandt andet diskutere partiets arbejdsplan for 2016-2018

På venstrefløjen har der været tendens til at ignorere undertrykkelse, hvis den var begrundet i religion eller kultur. Det er så forkert.

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF

Velhavere følger VIP-kø uden om kassen
Formanden indledte sin beretning med en ram kritik af de banker og selskaber, som i forbindelse med Panama-sagen er blevet afsløret i at skjule formuer i skattely.

"Virkeligheden overgår fantasien og fiktionen. Her kan ikke engang DR1’s søndags-dramaserier følge med," konstaterede Pia Olsen Dyhr fra talerstolen.

Kommer vi ikke med løsningerne, så overlader vi blot banen til højrefløjen. Og det får vi med garanti ikke bedre integration af.

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF

Skattely og skattesnyd er hamrende uretfærdigt. Både fordi de mest velhavende finder en VIP-kø uden om kasseapparatet. Men også fordi det underminerer solidariteten og fælleskabet i samfundet, mener hun.

"Derfor forstår jeg godt de mange danskere, der de seneste to uger har klippet deres Dankort fra Jyske Bank eller Nordea over. Men vi skal som samfund have den helt store fælles saks frem. For det skal ikke være mit eller dit eller dit ansvar at holde bankerne i ørerne. Det er urimeligt at lægge ansvaret over på helt almindelige mennesker – det er et politisk ansvar," sagde SF-formanden.

Uligheden slår rødder
De store milliardbeløb, som erhvervslivet har forsøgt at gemme af vejen i Panama, giver for Pia Olsen Dyhr anledning til en stikpille til borgerlige partiers nidkære revision af de økonomiske forhold for arbejdsløse og flygtninge.

"Det er jo helt ude af proportioner. Det er helt skævt. Snylterne sidder ikke i flygtningelejre eller er på kontanthjælp. De sidder i skattely og griner hele vejen til banken – på første klasse," sagde hun.

SF foreslår, at man fordobler straffen for grov skattesnyd og samtidig skærper kontrollen.

Panama-sagen er ifølge Pia Olsen Dyhr symptom på et mere generelt politisk problem i form af stigende ulighed.

Den fremgang i velstand og muligheder, som i flere generationer har været en selvfølge, kan vi ikke længere tage for givet. SF-formanden advarer mod, at uligheden slår rødder for øjnene af os.

"Vi er i de her år vidne til stigende ulighed. Mange mennesker er parkeret uden for fællesskabet, mens en lille gruppe stikker af fra resten – med en stor formue og magt i bagagen. Vi skal et godt stykke tilbage i tiden, før man finder en situation som nu. Vi forældre må stille os selv det hårde spørgsmål: Mon vores børn faktisk får et bedre eller måske i stedet et mere usikkert liv, end os selv," lød det fra talerstolen.

Advarer mod Ryanair-samfund
Arbejdsmarkedet flk også et par ord med på vejen – og heller ikke her sprudlede optimismen.

Tværtimod advarer SF-formanden mod dagens 'Ryanair-samfund', hvor flere og flere bliver kvast i tandhjulene fra arbejdsmarkedets buldrende profitmotor.

"Hvad der for blot få år siden var ukendt og uhørt i Danmark, er nu ved blive velkendt hverdag. Hvor man tidligere skulle til Italien, England eller Tyskland for at opleve korte kontrakter og lave lønninger, der kræver flere job for at få det til at løbe rundt og udbredt social dumping, så kan man i dag spare flybilletten," konstaterer hun.

Dog var der ros – af den ironiske slags – til finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) for at afsløre, at han ønskede 'tyske lønninger' på ned til 70 kroner i timen.

"Men det ville også være befriende, hvis Hjort og sådan set også Løkke strakte ærligheden lidt længere. Hvis de indrømmede, at dagpengeforringelserne og det såkaldte moderne kontanthjælpsloft – og før det slagtningen af efterlønnen – er våben i deres kamp for et arbejdsmarked, som det, vi ser udkrystallisere sig i disse år," lød opsangen til regeringen.

Pengene gør bedre gavn i Radisehaven
Til gengæld var der ægte ros til velfærdssamfundets frihedskæmpere, som i SF-logik vil sige pædagoger, lærere, socialrådgivere, sygeplejersker, hjemmehjælpere og andre offentligt ansatte.

"Pengene gør mere gavn i Radisehaven, Søhesten, Eventyrslottet eller nogle af de mange andre institutioner landet over – end de gør i skuffeselskaber i Luxemburg og Panama, hos stenrige kendisser eller i Nordeas og Jyske Banks aktionærudbytte," sagde Pia Olsen Dyhr.

Mere lighed hænger for SF-formanden tæt sammen med frihed.

"De fleste liberalister har så utroligt svært ved at forstå, at netop lighed og en velfungerende offentlig sektor er hele forudsætningen. Det er vist kun i deres verden, at ting bare sker af sig selv," sagde hun.

Lundbeck-direktørens fede fidus
De rigeste 10 procent af danskerne ejer halvdelen af alle formuer, og overklassen tjener ifølge SF-formanden fire gange så meget som underklassen.

"En dansk direktør kan få et gyldent håndtryk på 72 millioner kroner, hvilket svarer til indkomsten for 6 ufaglærte gennem hele deres liv. Er det så sådan et samfund, vi vil have? Er det rimeligt," spurgte Pia Olsen Dyhr retorisk med henvisning til Lundbeck-direktøren Kåre Schultz, som fik et rekordstort økonomisk skulderklap med fra sit tidligere job hos Novo Nordisk.

I det gennemgående tema om frihed i SF-formandens beretning kom integration og kampen mod radikal islam til at spille hovedrollen.

"De seneste par måneder er øjnene omsider blevet rettet mod en frihedskamp – et frigørelsesprojekt – som alt for længe har været i mørket. En frigørelse og kamp, der for mig at se er en af de allervigtigste i vor tid," sagde hun.

Opgør med radikal islam
Pia Olsen Dyhr satte tyk streg under, at et opgør med radikal islam fra nu af skal være et afgørende pejlemærke i SF's politik.

"Det er en falliterklæring, at vi i 2016 stadig oplever, at individuel frihed underlægges patriarkalske familiemønstre og religiøse dogmer. Og det er tid til et opgør med det – nu," sagde hun.

For SF handler det dog ikke om retten til at spise frikadeller i børnehaven eller modstand mod religiøs hovedbeklædning.

"Jeg er da fuldstændig ligeglad med, hvad folk spiser. Mon ikke vi kan finde nogle ret pragmatiske løsninger i børnehaver og andre steder. Den tillid har jeg til de ansatte i det offentlige," sagde hun.

Venstrefløjen har ignoreret undertrykkelse
SF-formanden har især blikket rettet mod de unge kvinder med muslimsk baggrund, som kæmper for frigørelse.

"Flere og flere unge – især kvinder – med indvandrerbaggrund stiller nu op. De siger fra og opfordrer andre til at gøre det samme. Og de sætter meget på spil for at give debatten de stemmer, den så længe har manglet. De kvinder og de stemmer er noget af det mest værdifulde, vi oplever i denne tid. Og de fortjener og har brug for, at vi bakker dem op – og med mere end velmenende ord," sagde hun.

Både højre- og venstreorientede har ifølge Pia Olsen Dyhr forsømt at håndtere udfordringerne med integration i tide.

"Problemerne består og bliver måske større, fordi man fra begge fløje har polariseret debatten. Nogle partier har haft tendens til at dæmonisere, nedgøre og skabe splid i stedet for målrettet at løse problemerne. Og på venstrefløjen har der været tendens til at ignorere undertrykkelse, hvis den var begrundet i religion eller kultur. Det er så forkert. Vi skal aldrig acceptere nogen former for undertrykkelse," erkender hun.

Marshall-plan skal løse flygtningekrise
At få flygtningskrisen under kontrol er nøglen til at knække udfordringerne, mener SF, som derfor foreslår en storstilet indsats i nærområderne.

"EU, USA og andre lande med penge og indflydelse på kontoen skal lave en Marshall-plan for Nordafrika og Mellemøsten. En hjælpeplan som den efter 2. verdenskrig. En plan, som kan sikre fred, stabilitet, økonomisk udvikling og muligheder for befolkningen i deres hjemlande. Præcis som i efterkrigstidens Europa," lyder visionen fra Pia Olsen Dyhr.

Lidt mere nede på jorden – om end stadig ambitiøst, foreslår SF at gennemføre et 'ghettostop' i Danmark.

"SF vil gennemføre et ghettostop i Danmark. Et ghettostop, som indebærer, at vi på den ene side skal bremse ghettodannelsen og på den anden side gøre op med de eksisterende ghettoer. Det skal ske gennem bedre fordeling af beboerne i de almene boliger gennem nybyggeri, men også gennem nedrivninger," forklarede formanden.

Frihed er ikke et liberalt projekt
Pia Olsen Dyhr holdt fast i den røde tråd og rundede af med at understrege, at frihed ikke er et projekt, som kan overlades til de liberale partier.

"Kommer vi ikke med løsningerne, så overlader vi blot banen til højrefløjen. Og det får vi med garanti ikke bedre integration af," sagde hun.

"Kort og godt. Vi er dem, der kæmper for friheden. Og højrefløjen, de begrænser den," lød det i Vejle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00