Skat køber Panamapapirer for seks millioner

SKAT: Flere hundrede dokumenter om danskere i Panama-papirerne er blevet overdraget til Skat af en anonym person.

Karsten Lauritzen har tidligere fortlat, at opkøb af dokumenterne er det rigtigste og klogeste at gøre.
Karsten Lauritzen har tidligere fortlat, at opkøb af dokumenterne er det rigtigste og klogeste at gøre.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

Skat har købt oplysninger, der er lækket fra skattely, for seks millioner kroner.

Oplysningerne indeholder ifølge DR en række forhold om danskeres stiftelsesdokumenter, aftaler, korrespondancer og andet, der skal være med til at identificere de pågældende personer og danne grundlag for at vurdere de skattemæssige forhold.

Indsatsdirektør i Skat, Jim Sørensen, skriver i en mail til DR Nyheder, at Skat har betalt i alt seks millioner kroner for dokumenterne, der er blevet overleveret til en anonym person.

”Vi havde mulighed for at gennemgå materialet, inden vi betalte. Det, vi er blevet lovet, har vi også fået. Materialet indeholder det antal filer om danskere, som vi forventede, og kvaliteten svarer til de prøvesager, som vi fik inden,” skriver Jim Sørensen.

Lauritzen: Rigtigst og klogest
Det er oplysninger fra 320 danske sager, der vedrører mellem 500 og 600 skatteydere. Skiftende skatteministre har tidligere afvist at købe lækkede skatteoplysninger.

Tidligere har skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsvaret opkøbet af de hemmelige dokumenter.

”Jeg mener, vi skal være meget varsomme med at gøre dette,” sagde han til Politiken og forsatte:

”Men jeg har vurderet kvaliteten af det materiale, vi kan få, og den betydelige offentlige og politiske debat, som Panama Papers har skabt, og i det lys fundet det rigtigst og klogest at købe materialet og forfølge de danskere, som ikke har betalt den skat, de skulle.”

Arbejde videre
Skat kan nu arbejde videre med oplysningerne, som Folketingets skatteudvalg har givet grønt lys til at købe.

Ifølge Jim Sørensen er næste skridt at komme et spadestik dybere og finde frem til personerne og undersøge deres skattemæssige forhold. Det skal afgøre, om der er grundlag for at rejse sager om manglende skattebetaling.

Dokumenterne er en del af de såkaldte Panamapapirer, der blev afsløret af et internationalt hold af journalister i april 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00