Snit af målinger: Ingen belønning til ny regering

MÅLINGER: Vælgerne belønner ikke den nye regering, viser Altingets snit af decembers målinger. Venstre går fire mandater tilbage, mens LA mister et. DF har standset nedturen. 

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten Øyen

Den nye VLAK-regering får ingen medvind fra start af vælgerne. Det viser det første kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, efter Liberal Alliance og Konservative gik i regering med Venstre.

De tre partier går samlet tilbage med fem mandater fra november til december.

VLAK-partierne står nu samlet til at få 28 procent af vælgerne og 49 mandater – eller bare ét mandat mere end Mette Frederiksens Socialdemokratiet.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af december måneds meningsmålinger lavet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Internt i regeringen holder Konservative niveauet fra november. Liberal Alliance taber et mandat, mens Venstre står til at miste hele fire mandater.

Den fordeling overrasker Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

”Det er ikke en naturlov, at en ny regering belønnes. Det kommer helt an på forventningerne og den måde, den bliver dannet på. Men jeg havde forventet en anden fordeling mellem partierne. Liberal Alliance er kommet bedre fra deres totale kovending end ventet, mens Venstre ikke har fået en gevinst af Løkkes smarte manøvre med at udvide regeringen,” siger Erik Holstein.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen viser snittet, at Venstre er presset. Partiet har på intet tidspunkt i valgperioden ligget over valgresultatet. Og med undtagelse af februar-måned i 2016, skal Venstre helt tilbage til december 1990 for at være på tilsvarende lave niveau.

”Det er normalt, at regeringspartier vil tabe mandater. For at sidde på magten slider og betyder, man skal træffe beslutninger, som ikke nødvendigvis er populære. Så Venstre er presset,” siger Kasper Møller Hansen.

Trods VLAK-partiernes tilbagegang er styrkeforholdene mellem rød og blå blok næsten uændret fra november til december. Det skyldes, at Nye Borgelige nu ligger på den rigtige side af spærregrænsen, og at Dansk Folkeparti har fået sat en prop i vælgerflugten og nu står til 28 mandater.

Samlet set står rød blok til 93 mandater, mens blå står til 82.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00