Socialsektor hårdest ramt af sparekniv

JOB: Det sociale område mister langt hurtigere sine ansatte end andre store velfærdsområder som uddannelse og sundhed. Skræmmende og dybt beklageligt, lyder det fra EL og V. SF giver økonomien skylden.

Antallet af ansatte falder langt hurtigere på det sociale område end inden for eksempelvis uddannelse og sundhed.
Antallet af ansatte falder langt hurtigere på det sociale område end inden for eksempelvis uddannelse og sundhed.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

En lang række serviceområder må spænde limremmen ind for at få kasseapparatet i den offentlige sektor til at stemme.

På det sociale område ses den tendens tydeligere end på andre velfærdsområder.

Antallet af fuldtidsansatte i den offentlige sektor, der arbejder med ældre, i psykiatrien, med anbringelser osv., falder således lynhurtigt fra i forhold til andre store velfærdsområder som uddannelse og sundhed.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Altinget.dk har lavet beregninger på baggrund af.

I alt er der 16.100 færre ansatte på det sociale område siden starten af 2010, hvilket svarer til et fald på ca. seks procent. Dermed overhaler området klart uddannele og sundhed, der henholdsvis har oplevet fald på to og en procent - samlet set er antallet af offentligt ansatte faldet med 2,6 procent.

I Enhedslisten er socialordfører Finn Sørensen "rystet over, at udviklingen er gået så stærkt".

"Jeg vidste godt, at nulvæksten kostede tusinder af offentlige ansatte jobbet. Men det er skræmmende, at nedskæringer slår så hurtigt igennem på det sociale område. Det betyder, at man forværrer de sociale problemer, og at regeringen kommer endnu længere væk fra sit mål om at mindske uligheden," siger han.

Ifølge Finn Sørensen skal hovedansvaret for udviklingen findes i den tidligere og nuværende regerings politik om, at udgiftsstigningerne til den offentlige service skal holdes nede. I regeringens finanslovforslag for 2013 er der lagt op til vækst på 0,1 procent i de offentlige udgifter.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AkaOvNfPmW9VdHQweWtvc1lZR1ZSWlZfSVNCSmhUS0E&transpose=1&headers=1&range=A1%3AK5&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"title":"Indekstal","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"gridlines":{"count":"10"},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"Udviklingen i antallet af offentlige ansatte","curveType":"","booleanRole":"certainty","legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"10"},"animation":{"duration":0},"legend":"right","lineWidth":2,"hAxis":{"title":"","useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"width":450,"height":371},"state":{},"view":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>
 

Færre hænder til samme opgaver
Bent Greve er professor og ekspert i velfærdsstaten fra Roskilde Universitet. Han mener, at tallene tydeligt viser, at "der er færre hænder til at løse de samme opgaver".

"Der er ingen tvivl om, at der er sparet decentralt på børn og ældre. Folk skal løbe hurtigere. Området handler i høj grad om at passe mennesker. Derfor vil den offentlige service hos de mennesker, der modtager hjælp, formentlig blive oplevet som ringere," siger han.

Lisbet Bech Poulsen, kommunalordfører i SF, giver den økonomiske krise størstedelen af skylden for udviklingen.

"Udviklingen er beklagelig, men ikke overraskende. Kommunerne er presset økonomisk og har derfor sparet på en række områder. SF og regeringen forsøger at finde mere råderum til mere service ved en række afbureaukratiseringstiltag," siger hun.

Men kommunerne sparer særligt meget på det sociale område. Hvordan har du det med den prioritering?

"Jeg vil ikke sende aben videre, men kommunerne har et serviceniveau, som de skal overholde. Jeg vil endnu en gang opfordre kommunerne til at afbureaukratisere, så man ikke behøver spare på den borgernære velfærd," siger hun.

Fakta

Ifølge Danmarks Statistik dækker socialområdet over administreringen af følgende underområder: 

-    Psykisk og fysisk sygdom
-    Alderdom
-    Familie og børn
-    Arbejdsløshed
-    Bolig
-    Sociale ydelser
-    Social beskyttelse m.v.

Herudover indgår kontante ydelser til ofre for ulykker.


Kilde: dst.dk

V: Dybt beklageligt
Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, kalder det store fald i antallet af ansatte på det sociale område "dybt beklageligt".

"Vi, der bevæger os i virkeligheden, kan se, hvor stramt det er blevet. Behovet for varme hænder er stort. Tallene viser igen tidens trend, som handler om, at de svageste bliver svigtet. Mange udsatte sociale grupper mangler simpelthen stærke talsmænd i kommunerne, mens der bag uddannelses- og sundhedsområderne står mange ressourcestærke mennesker," siger han.

Men du er medlem af et parti, der har siddet i regering i ti år. I bærer vel selv en stor del af ansvaret?

"Det er rigtigt nok, at den nulvækst og de stramme økonomiske krav, vi lagde ned over kommunerne, har haft en betydning. Men det er kommunerne, der i sidste ende skal prioritere. På mange rådhuse passer man på sine egne og sparer i stedet på andre områder end administration," siger han.

Udviklingen stopper
Ifølge Bent Greve oplevede den offentlige sektor et stort boom i antallet af ansatte fra 2007 til 2010, hvor kurven knækker igen.

"I dag er antallet af ansatte på det sociale område på niveau med 2007. Men det er klart, at nedskæringerne bliver oplevet som serviceforringelser, fordi folk har vænnet sig til et andet niveau," siger han.

Bent Greve peger på, at en del af faldet skyldes strukturelle forhold, fordi de store årgange af børn er blevet store og kommet i fritidshjem i stedet for en daginstitution. Dermed er der brug for færre ansatte.

Ifølge Bent Greve burde antallet af ansatte på det sociale område ikke fortsætte sit fald med de politiske aftaler, der ligger lige nu.  

Der er ingen tvivl om, at der er sparet decentralt på børn og ældre. Folk skal løbe hurtigere. Området handler i høj grad om at passe mennesker. Derfor vil den offentlige service hos de mennesker, der modtager hjælp, formentlig blive oplevet som ringere.

Bent Greve
Professor ved Roskilde Universitet

Blandt andet har regeringen indgået en aftale med KL, der sikrer en halv milliard kroner til daginstitutionsområdet, samtidig med at kommunerne i højere grad satser på rehabilitering, som betyder, at flere ældre er raskere i længere tid, påpeger han.

Dokumentation

Kilde: dst.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00