Thorning til angreb på dagpengereformen

KONGRESTALE: Helle Thorning-Schmidt (S) strakte en hånd ud til baglandet ved at udtrykke ”dybfølt” modstand mod dagpengereformen, og hun har fremrykket betænkningen fra Dagpengekommissionen nogle måneder. Men Thorning lagde ikke op til ændringer på denne side af valget, og hendes markering vil ikke være nok for kritikerne. (Se også tv-klip).

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt brugte sin tale til kongressen på at lægge afstand til den dagpengereform hendes regering selv har ført ud i livet.
Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt brugte sin tale til kongressen på at lægge afstand til den dagpengereform hendes regering selv har ført ud i livet.Foto: Scanpix
Erik HolsteinMorten Øyen

Kun et par timer efter den nye radikale formand Morten Østergaard på sit partis landsmøde lovede at ”fortsætte reformsporet”, gik statsminister Helle Thorning-Schmidt på talerstolen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg med budskabet om, at der er ”noget galt” med de senere års mest kontroversielle reform:

Fakta
Socialdemokraterne holder i weekenden 20.-21. september kongres i Aalborg Kongres & Kultur Center. Det er efter planen partiets sidste kongres inden næste folketingsvalg. 

”Debatten har været svær,” erkendte den socialdemokratiske formand med en markant underdrivelse.

”Derfor er det også vigtigt at sige meget klart her i dag, når så mange socialdemokrater i partiet og fagbevægelsen så mange gange har vendt sig kritisk mod den dagpengereform, der blev vedtaget før regeringsskiftet, så er det jo ikke dem, der er noget i vejen med. Nej, det er dagpengereformen, der er noget i vejen med. Det var jo derfor, vi stemte imod den,” sagde Thorning med talens største klapsalver som resultat.

Det var første gang siden, Thorning indtog Statsministeriet, hun i klartekst kritiserede den dagpengereform, der har redet hendes parti som en mare, men som hun har stået vagt om som følge af aftalen med den tidligere radikale leder Margrethe Vestager.

Derfor er det også vigtigt at sige meget klart her i dag, når så mange socialdemokrater i partiet og fagbevægelsen så mange gange har vendt sig kritisk mod den dagpengereform, der blev vedtaget før regeringsskiftet, så er det jo ikke dem, der er noget i vejen med. Nej, det er dagpengereformen, der er noget i vejen med.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Partiformand og statsminister

Thornings markering havde mest symbolsk karakter, for hun lægger ikke op til en ændring af dagpengereformen på den korte bane. En løsning er stadig skudt til den anden side af et valg, selvom Thorning har bedt Dagpengekommissionen fremrykke sin betænkning fra 2016 til september 2015.

Reformens bagmænd
Helle Thorning-Schmidt understregede i sin tale, at hun ”godt forstår frustrationerne” blandt sine partifæller. Men hun fortsatte: ”Lad os rette frustrationerne mod reformens bagmænd” – og gled derefter over i angrebene på ”reformens bagmænd”, Venstre og Dansk Folkeparti.

Thorning undlod behændigt at nævne regeringspartneren Radikale Venstre i den sammenhæng, og hun undgik i det hele taget enhver kritik af samarbejdet med den regeringspartner, der har været bannerfører for de kontroversielle økonomiske reformer.

Foragt for hellige krigere
På det værdipolitiske område fulgte statsministeren i sin tale op på fredagens bebudede asylstramning, da hun rettede et usædvanligt hårdt angreb på dem, der drager i hellig krig i Syrien:

”Jeg har kun foragt til overs for dem. De er en skændsel. Det samme gælder de hadefulde miljøer i Danmark, som manipulerer unge ind på et spor, der kun bringer ødelæggelse,” sagde Thorning og fortsatte:

”Hvis jeres had mod Danmark og vores allierede er så stærkt og dybfølt, at vold er jeres løsning, så husk en ting: Det er frivilligt at forlade landet.”

Personen Løkke som skræmmebillede
Ellers var Thornings sidste kongrestale inden folketingsvalget præget af en opridsning af regeringens resultater og rituelle angreb på den borgerlige lejr, som blev personificeret af den upopulære Venstre-formand:

”For hvad er alternativet til en socialdemokratisk ledet regering? Det skal jeg fortælle jer. Det er Lars Løkke Rasmussen,” sagde Thorning.

Hun luftede her et mantra, der med garanti vil lyde igen og igen frem mod næste folketingsvalg. Skræmmebilledet er ikke Venstre eller Kristian Thulesen Dahl, men ”Lars Løkke.”

Ved sin retoriske imødekommelse af medlemmernes dagpengekritik, kan Helle Thorning-Schmidt håbe at mindske gabet til det kritiske bagland. Men hun brugte ikke sin sidste kongrestale inden valget til at sætte en ny dagsorden, og talen blev på ingen måde en ”gamechanger” i opgøret med den blå blok.

Uddrag fra Helle Thorning Schmidts tale på Socialdemokraternes Kongres

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00