Tusk om dansk parallelaftale: Ikke let, måske umuligt

EU: Danmark har udsigt til meget svære forhandlinger, når der skal indgås en parallelaftale om Europol, lyder det fra EU-præsident Donald Tusk.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, var tirsdag til møde hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. Her har de blandt andet drøftet 'Bexit', en dansk parallelaftale og flygtninge- og migrationskrisen.
Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, var tirsdag til møde hos statsminister Lars Løkke Rasmussen. Her har de blandt andet drøftet 'Bexit', en dansk parallelaftale og flygtninge- og migrationskrisen.Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er ikke sikkert, at Danmark kan lykkes med at lande en parallelaftale om Europol.

Sådan lyder det fra formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, ved et pressemøde i Statsministeriet tirsdag.

Ifølge Tusk kan Danmark se frem til nogle svære forhandlinger om parallelaftalen. Det kan måske endda være, at det ikke kan lykkes at få en aftale på plads.

"Det vil ikke blive nemt. Måske umuligt," siger han.

Må jeg tilføje, at 'måske umuligt' i min ordbog er det samme som 'måske muligt'.

Lars Løkke Rasmussen
Statsminister (V)

Han understreger dog, at det er i EU's interesse at have så tæt et samarbejde med Danmark som muligt.

"Men på samme tid skal vi også respektere resultatet af folkeafstemninger lige så vel som de eksisterende politiske og juridiske begrænsninger," tilføjer han.

Læs også: Ny aftale: Disse parallelaftaler skal Danmark gå efter i EU

Ved folkeafstemningen i december 2015 stemte Danmark nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning. Det betyder, at Danmark må vinke farvel til politisamarbejdet Europol, der fra maj 2017 bliver et overstatsligt organ. Med et retsforbehold er Danmark nemlig ikke en del af den slags samarbejde.

Regeringen forsøger derfor nu med opbakning fra Folketinget at lande en parallelafaftale med EU-Kommissionen, således at Danmark kan indgå i Europol-samarbejdet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er enig i, at der er udsigt til svære forhandlinger. Men han er ikke afskrækket af Donald Tusks udmelding.

"Må jeg tilføje, at 'måske umuligt' i min ordbog er det samme som 'måske muligt'. Det er ikke nemt, og det er bestemt ikke nemt fra et juridisk synspunkt," siger Løkke og fortsætter:

"Men jeg håber, at der en politisk forståelse for, at Danmark og resten af Europa har en fælles interessere i at bekæmpe terrorisme, og at det kan føre til en situation, hvor vi kan overkomme de juridiske udfordringer."

Lars Løkke sætter desuden en deadline på forhandlingerne og peger på, at aftalen skal falde på plads i løbet af efteråret, hvis Danmark skal nå med i det nye Europol.

Tusk vil ikke kommentere 'Brexit'
Donald Tusk er på besøg i Danmark tirsdag, hvor han mødes med Lars Løkke Rasmussen for at drøfte den europæiske dagsorden.

Her spiller blandt andet EU's fremtid en stor rolle. 23. juni kan ende med at blive en skæbnedag for det fremtidige EU-samarbejde. Her skal briterne nemlig til stemmeurnerne og tage stilling til, om de skal blive i eller forlade unionen.

Donald Tusk vil ikke kommentere briternes folkeafstemning, eller hvad EU vil gøre, hvis det ender med et britisk 'leave' i juni.

"Briterne vil træffe denne beslutning selv, og de har ikke brug for nogen som helst hvisken, specielt ikke fra Bruxelles," siger han.

Se også: Pressemøde med Tusk og Løkke

Lars Løkke er mere klar i mælet, når det kommer til den fremtidige afstemning:

"Jeg håber virkelig, at briterne beslutter sig for at blive," siger han og peger på, at Storbritannien og Danmark ser meget ens på, hvordan EU skal udvikle sig.

Samtidig afviser han, at Danmark følger med ud af EU, hvis briterne vinker farvel til EU:

"Danmark hører til i EU. Det er en central dansk interesse at være medlem af EU," siger han.

Videre til Grønland
Donald Tusk og Lars Løkke fik i løbet af deres møde også drøftet flygtninge- og migrationskrisen og konsekvenserne af klimaforandringerne.

Netop klimaforandringerne er temaet for resten af Tusks og Løkkes planer. Senere tirsdag rejser Tusk med statsministeren til Grønland. Her skal de besøge Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen og med egne øjne se, hvilke konsekvenser klimaforandringerne har for Grønland.

Derudover skal besøget også være med til at styrke forholdet mellem EU og Grønland, der ikke er medlem af EU, lyder det fra Donald Tusk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00