TV: EL vil have svar om milliardregning fra finanskrisen

INTERVIEW: Skal danskerne betale 120 milliarder ekstra i renteudgifter for, at regeringen under finanskrisen reddede de danske banker? Det vil Pelle Dragsted (EL) have opklaret på et samråd torsdag. 

Redaktionen

Det var ikke en overskudsforretning, da regeringen reddede de danske banker under finanskrisen. Det mener Peller Dragsted, finansordfører for Enhedslisten.

Meldingen kommer, efter det er kommet frem, at danskerne kan se frem til at betale en hidtil ukendt ekstraregning på 120 milliarder kroner fra finanskrisen.

Regningen stammer fra de 30-årige statsobligationer, som Nationalbanken måtte udstede for at skaffe likviditet til bankerne tilbage i 2008.

Renteudgifterne fra obligationerne løber ifølge Finansministeriet op i 120 milliarder kroner, og det er penge, som danskerne skal betale.

Det svarer til, at hver dansk husholdning årligt skal betale omkring 3.000 kr. i renter på de obligationer, der blev brugt til at redde bankerne, oplyser Nationalbanken til Reuters.

”Danskerne hænger på en milliardregning frem til 2038. Det er ikke en oplysning, regeringen tidligere har indregnet i omkostningerne til bankpakkerne,” siger Pelle Dragsted.

Tidligere har regeringen kaldt bankpakkerne en overskudsforretning for skatteborgerne. Men det regnestykke tager ikke højde for den milliardstore renteudgift, som danskerne skal betale, påpeger Pelle Dragsted. 

Pelle Dragsted håber, at han på samrådet kan få Finansministeriet til at erkende, at renteudgifterne er en del af bankpakke-omkostningerne. Og den regning skal ikke tørres af på danskerne.

”Jeg tror, mange vil have det sådan, at det er rimeligt, at bankerne skal være med til at betale gælden tilbage,” siger Pelle Dragsted.

Samrådet om udstedelsen af de 30-årige statsobligationer er torsdag kl. 13.00 i Finansudvalget. 

Se interviewet med Enhedslistens finansordfører ovenfor.

Du kan følge samrådet her.

Dokumentation

Åbent samråd om udstedelsen af 30-årige statsobligationer i 2008:

Udvalget har bedt finansministeren forklare, om han er enig i, at udstedelsen af 30-årige statsobligationer i 2008 var en del af statens kriseløsning, om der blev opnået en ”forståelse” om, at ATP skulle sælge en betydelig del af sine værdipapirer i US dollars og om ministeren er enig i, at salget af 30-årige statsobligationer oversteg statens behov for likviditet under finanskrisen i 2008 og 2009. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Pelle Dragsted (EL). Samrådet bliver transmitteret live her på ft.dk og vises desuden er Folketingets tv-kanal. Tilmelding til samrådet er nødvendigt. Se kontaktinformation i boksen til højre.

Kilde: ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00