Tyskland puster nyt liv i finansskat

EU: Ny arbejdsgruppe med Tyskland i spidsen vil uden om det danske EU-formandskab sætte fart på forhandlingerne om en europæisk finansskat. Også Kommissionens nye tal og Europa-Parlamentets økonomiudvalg presser på for handling.
Den tyske finansminister, Wolfgang Schaeuble, presser dansk EU-formandskab.
Den tyske finansminister, Wolfgang Schaeuble, presser dansk EU-formandskab.Foto: wolfgang-schaeuble.de
Morten Øyen
På initiativ fra den tyske finansminister, Wolfgang Schaeuble, skal en ny EU-arbejdsgruppe sætte skub i forhandlingen om en europæisk finansskat. Det erfarer Altinget.

Gruppen mødes første gang torsdag i Bruxelles og er indkaldt af Tyskland til særskilt at tale om mulighederne for en europæisk finansskat. Tyskerne har desuden oprettet arbejdsgruppen uden om de gængse procedurer, så Danmark kommer ikke til at sidde for bordenden trods status som formandskabsland.

"Det må da siges at være lidt et signal, at Danmark på den måde bliver by-passet," siger en kilde tæt på forhandlingerne.

Diplomatisk øvelse
Blandt de kilder, Altinget har talt med, vurderes det, at den nye arbejdsgruppe bliver noget af en diplomatisk øvelse for det danske EU-formandskab.

Danmark er tidligere blevet kritiseret for sin nølen med at sætte finansskatten på dagsordenen - blandt andet af Frankrig. Samtidig er Danmark inviteret med i arbejdsgruppen, men er man det mindste aktiv, kan det få konsekvenser for, hvordan der ses på Danmark som formandskabsland uden for arbejdsgruppen.

Fakta
Ved det seneste rådsmøde mellem EU's finansministre i marts blev det klart, at det er meget vanskeligt at opnå enighed blandt alle EU-landene om en EU-finansskat.
En række lande har dog slået fast, at de vil undersøge mulighederne for at få skatten gennemført igennem det såkaldte "forstærket samarbejde". 
I EU-traktaten er det bestemt, at en gruppe på mindst ni medlemslande kan lave regler uden om resten af EU, når det tjener til at fremme EU-samarbejdet, og når alle muligheder for at få vedtaget EU-regler i rimelig tid efter de sædvanlige procedurer er udtømt. Et sådant forstærket samarbejde skal frit kunne tiltrædes af alle andre EU-lande, når og hvis de ønsker det. Aftalen om finanspagten er et eksempel på det forstærket samarbejde.

Kilde: euo.dk

På den anden side ventes mødet - foruden at være et signal om handling til de tyske vælgere - at være et forum, hvor det kan blive gjort klart, om det er en mulighed for en række lande og ikke alle 27 EU-lande at gå solo med en finansskat.

Kommissionen holder fast
Mødet torsdag forventes at tage udgangspunkt i det kompromisforslag, Tyskland havde med til det seneste møde blandt EU's finansministre i marts. Det forslag er lidt mere "blødt" end EU-Kommissionens oprindelige forslag, men tyskerne skriver i forslaget, at det kun er for at nå et hurtigt kompromis, indtil der kan blive enighed om Kommissionens forslag.

Vi ønsker at sende et stærkt politisk signal til medlemsstaterne og de hovedstæder, der enten er imod eller skeptiske over for forslaget.

Anni Podimata
MEP, (S)

Alt imens forsøger EU-Kommissionen at holde liv i deres oprindelige forslag. Efter rådsmødet i marts sagde den danske regering, at forslaget om en EU-finansskat "gisper efter vejret". Men onsdag blev Kommissionens længe ventede supplerende analyser til forslaget om finansskatten præsenteret, og i den giver Kommissionen klar besked: Her peger skattekommissær Algiras Semeta gennem flere analyser på, at skatten er til gavn for europæisk økonomi.

Parlamentet presser på
Og det, mener Europa-Parlamentet også, skatten er. Torsdag støttede et meget klart flertal i Parlamentets økonomiudvalg op om Kommissionens forslag. Socialdemokraternes ordfører på området, græske Anni Podimata, slog efter udvalgsmødet fast, at Parlamentet ikke alene bakker op, men også konstruktivt ønsker at komme med inspiration til, hvordan forslaget kan forbedres yderligere i forhold til, hvordan skatten skal opkræves og sikre, at aktiviteter ikke flytter ud af Europa.

"Vi ønsker at sende et stærkt politisk signal til medlemsstaterne og de hovedstæder, der enten er imod eller skeptiske over for forslaget," sagde Anni Podimata.

Udvalget vedtog også, at de vil bakke op, hvis en række lande ønsker at gå solo - igennem det "forstærkede samarbejde". Det er en klar åbning til Tyskland og Frankrig, der har talt om, at det kan blive en mulighed, hvis lande som Storbritannien og Sverige bliver ved med at blokere for en fælles europæisk løsning.

EU's finansministre ventes igen at diskutere Kommissionens forslag til en finansskat på enten rådsmødet i maj eller juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00