Ugen i dansk politik: Regeringen udfordres på socialpolitikken

OVERBLIK: Studieboliger, misbrugere, plejehjem og sygehusenes produktivitetskrav. Ugen står i socialpolitikkens tegn og afsluttes med et brag med valget i Tyskland. Få overblikket over ugen i dansk politik.

Både Mai Mercado (K), Thyra Frank (LA) og Ole Birk Olesen (LA) skal i den kommende uge i åbne samråd om sociale udfordringer på deres områder. 
Både Mai Mercado (K), Thyra Frank (LA) og Ole Birk Olesen (LA) skal i den kommende uge i åbne samråd om sociale udfordringer på deres områder. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

Efter en politisk superweekend, hvor både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har holdt landsmøder, ser vi frem mod en politisk uge, hvor regeringen bliver udfordret på sin socialpolitik.

Der er en militærhøring om ubåde og miner – og så er der valg i Tyskland. Altinget giver et overblik.

Mandag
Christine Antorini (S) og Mette Reissmann (S) rejser på vegne af uddannelses- og forskningsudvalget på studietur til München. Her skal de blive klogere på brobygning mellem forskningsinstitutioner og virksomheder.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager mandag i en konference om 2030-klimamålene. Det foregår på Axelborg i København.

Tirsdag
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal tirsdag formiddag i åbent samråd om regeringens planlagte forringelser af børnechecken. Samrådet er indkaldt af Lisbeth Bech Poulsen (SF), der vil have svar på, hvordan den mindre børnecheck hænger sammen med regeringens mål om et mere sammenhængende Danmark, når flest store familier bor på landet. 

Hele tre andre ministre skal tirsdag i åbne samråd for at forklare sig for rullende kameraer: 

  • Først skal transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) fortælle om udviklingen i ledige studieboliger, og hvad regeringen vil gøre for at komme boligproblemet til livs. Samrådet er indkaldt af Søren Egge Rasmussen (EL).
  • Dernæst skal ældreminister Thyra Frank (LA) svare på, om det er god ældrepleje kun at komme ud af sengen én gang i døgnet. Det kan ifølge indstillingen blive en nødvendighed for at få budgetterne til at hænge sammen i Vordingborg Kommune. Spørgsmålene er stillet af Astrid Krag (S) og Magnus Heunicke (S).
    Sidstnævnte kom i slutningen af august ud i en regulær shitstorm efter en optræden i DR Detektor, hvor han stædigt holdt fast i, at den eneste mulige spareøvelse på ældreområdet i Vordingborg var at lade de ældre komme op af sengen én gang i døgnet.
  • Endelig skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd om produktivitetskravene i sundhedsvæsenet. Samrådet er indkaldt af Stine Brix (EL).

Europa-Nævnet holder tirsdag konference, hvor direktør for Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen, og Connie Hedegaard holder oplæg. Det er gratis at deltage og foregår på Arbejdermuseet i København. 

Onsdag
Beskæftigelsesudvalget tager onsdag på robotrejse til Fyn. Her skal udvalget i forlængelse af dets studietur til Sydkorea besøge både Universal Robots, Odense Robotics og Odense Robot Akademi.

Der er onsdag åben høring om sømilitære udfordringer i Østersøen. Her vil en række eksperter og sagkyndige give forsvarsudvalget deres analyser af udfordringerne i området. Der er særligt fokus på ubåde og minelægning.

Antallet af visitationer til døgnbehandling af stofmisbrugere er faldet med 58 procent siden 2007. Det bekymrer landets førende misbrugseksperter, og onsdag skal børne- og socialminister Mai Mercado (K) i åbent samråd om udviklingen. Samrådet er indkaldt af Pernille Skipper (EL).

Tænketanken Cevea og Landsforeningen Danmark holder konference om geografisk ulighed i Danmark. Det foregår i Brande. 

Torsdag
IDA Militærteknik holder torsdag cybersikkerhedskonference, hvor Henrik Dam Kristensen (S), Lars Barfoed (K), Holger K. Nielsen (SF), Carsten Bach (LA) blandt andet deltager. Konferencen gennemføres i et samarbejde mellem IT- Branchen, Foreningen Folk & Sikkerhed, Forum for Samfundets Beredskab, Atlantsammenslutningen, Center for Offentlig-Privat Cybersikkerhedssamvirke – og Altinget, såmænd. Det foregår i IDA Militærtekniks lokaler i København. 

Fredag
Det lader til, at politikerne har planlagt en tidlig weekend. Men det kan bemærkes, at det fredag 22. er efterårsjævndøgn – og at der er præcis 100 dage tilbage af året. 

Weekenden
Konservative holder i weekenden landsråd i Tivoli Hotel & Congress Center i København.  

Søren Pind (V) og Kronprins Frederik rejser lørdag på charmetur til Kina, hvor de skal profilere Danmark som vidensnation. De to skal besøge både Beijing og Guangzhou samt indvie Industriens Fonds Hus i Huaiou.

Tyskerne går til forbundsvalg søndag. Angela Merkel er på forhånd storfavorit til at vinde valget og dermed forlænge sin kanslerperiode for fjerde gang. Hvis man er i det festlige hjørne, kan man tage til valgfest på Københavns Universitet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00