Ugen i dansk politik: Tre tidligere statsministre skal afhøres om EFI-skandalen

Undersøgelseskommissionen afhører tre forhenværende statsministre og to tidligere ministre om Skats mislykkede inddrivelsessystem, EFI. Derudover er der åbent samråd om tolkegebyr og personalemangel i sundhedsvæsenet. Få overblikket her.

Til afhøringen kan de tidligere ministre blive spurgt ind til forvaltningen af inddrivelsesområdet, sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i Skat samt de generelle effektiviseringstiltag.
Til afhøringen kan de tidligere ministre blive spurgt ind til forvaltningen af inddrivelsesområdet, sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i Skat samt de generelle effektiviseringstiltag.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Selvom sommerferien nærmer sig med hastige skridt, har ugen i dansk politik stadig meget at byde på.

På Christiansborg er tre ministre kaldt i samråd. Derudover skal undersøgelseskommissionen afhøre tidligere departementschefer og ministre om implementeringen af Skats mislykkede it-inddrivelsessystem, EFI.

På EU-fronten bliver der ikke mindre travlt. Mens Sveriges EU-formandskab nærmer sig sin ende, skal EU's udenrigsministre, landbrugs- og fiskeriministre samt stats- og regeringschefer nå at mødes inden.

Få overblikket over ugen i dansk politik her.

Mandag

  • Statsminister Mette Frederiksen starter ugen ud med at være inviteret til det nordiske statsministermøde i Island sammen med de øvrige nordiske landes stats- og regeringschefer. Canadas premierminister, Justin Trudeau, deltager som særligt inviteret gæst. Hovedtemaet for årets møde er social modstandskraft, hav, klima og nordisk integration. Mødet begyndte allerede søndag og afsluttes i dag.
  • Statsrevisorerne mødes klokken 9.00.
  • EU's udenrigsministre mødes i Luxembourg.
  • EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes til et rådsmøde i Bruxelles. Ministrene skal blandt andet drøfte den fælles fiskeripolitik og bæredygtig anvendelse af pesticider.

Tirsdag

  • Undersøgelseskommissionen om Skat afhører tidligere ministre og departementschefer. I dag skal tidligere skatteminister Kristian Jensen (V), tidligere finansminister Thor Pedersen (V) og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afgive forklaring. Det foregår ved Retten på Frederiksberg mellem klokken 9.00 og 15.00.
  • Udlændinge- og integrationsministeren Kaare Dybvad Bek (S) er kaldt i åbent samråd om korrekt nationalitetsregistrering af potentielt statsløse børn. Det finder sted klokken 13.00.
  • Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) er kaldt i åbent samråd om tolkegebyret i sundhedsvæsenet. Ministeren skal redegøre for, hvem der bærer ansvaret, hvis patienten ikke har råd til at betale en tolk. Det sker klokken 14.00.
  • Pædagogisk personale fra skoler og dagtilbud fra både Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune samles til Gjerrildkonferencen i Grenå.
  • Sveriges svar på Folkemødet, Almedalsveckan, åbner på Gotland.

Onsdag

  • Undersøgelseskommissionens afhøringer om Skat fortsætter. I denne omgang skal de to tidligere statsministre fra henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, afgive deres forklaring. Det sker ved Retten på Frederiksberg mellem klokken 9.00 og 15.00.
  • Ældreminister Mette Kierkgaard (M) er kaldt i åbent samråd om ældreplejen i Herning Kommune. Ministeren skal redegøre for sine forventninger til, hvad et nyt tilsyn skal afdække, som ikke allerede er afdækket af det kommunale tilsyn i sagen om den ringe kvalitet i ældreplejen i Herning Kommune. Det finder sted klokken 13.00.
  • Danmarks Idrætsforbund afholder sommerfodboldskole for 35-40 ukrainske flygtninge i Fremad Valby. Med hjælp fra Grundfos Fonden har Danmarks Idrætsforbundet været med til at støtte omtrent 2.000 ukrainske flygtningebørn til idrætsaktiviteter.
  • Danmarks Tekniske Universitet åbner et nyt Power-to-X-center med navnet CAPeX. Det nye center skal udvikle materialer og teknologier til Power-to-X, som skal accelerere den grønne omstilling.

Læs også

Torsdag

  • Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) er kaldt i åbent samråd om personalemangel i sundhedsvæsenet. Ministeren skal redegøre for, hvilke konkrete initiativer ministeren vil tage i brug for at løse rekruttering- og fastholdelsesproblemerne i det offentlige sundhedsvæsen. Det sker klokken 15.00.
  • EU's stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles til det sidste topmøde under Sveriges formandskab, inden Spanien overtager ansvaret lørdag. Til og med fredag skal stats- og regeringscheferne blandt andet drøfte EU's reaktion til krigen i Ukraine samt sikkerheds- og forsvarssamarbejdet.

Fredag

  • NemID lukker endeligt. Fremover skal borgere anvende MitID for at tilgå en række offentlige og private hjemmesider. I september sidste år oplyste Digitaliseringsstyrelsen, at mere end 4,5 millioner borgere havde tilmeldt sig MitID.
  • Dronning Margrethe deltager i Årsdagsparade ved Den Kongelige Livgarde samt overrækker "Dronningens Ur". Det finder sted ved Livgardens Kaserne i København klokken 10.00.

Lørdag

  • Spanien overtager det roterende EU-formandskab fra Sverige.

Søndag

  • Verdenskongressen for arkitekter afholdes i år i København. Indtil på torsdag i næste uge vil konferencen kaste lys over bæredygtighed og arkitekturens rolle i forhold til FN's verdensmål.
  • Dansk Arkitektur Center og Københavns Kommune afholder folkecykelløbet "Tour of Copenhagen". Cykelløbet arrangeres i anledningen af, at København er udnævnt til Arkitekturhovedstad 2023.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00