Vælgerne afviser højere løn til kommunalpolitikere

VEDERLAG: Mens et folketingsflertal er klar til at diskutere lokalpolitikernes løn, afviser et vælgerflertal, at der skal flere penge på bordet. Under hver tredje støtter et højere vederlag.
De nye byrådspolitikere, der indtager landets rådhuse efter kommunalvalget, kan måske se frem til højere vederlag for deres politiske arbejde.
De nye byrådspolitikere, der indtager landets rådhuse efter kommunalvalget, kan måske se frem til højere vederlag for deres politiske arbejde.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Michael Hjøllund
Et sjældent fænomen har indfundet sig på Christiansborg. Et flertal bestående af regeringen, Enhedslisten og Konservative er klar til at se på, om de danske byrådsmedlemmer får et højt nok vederlag.

Satsen har ellers ikke været genstand for regulering i mere end 15 år.

"Jeg vil gerne tage en diskussion med de andre partier, der afspejler, at det at gøre et politisk arbejde, også er en rimelig vederlæggelse værd," lød det fra Margrethe Vestager i oktober til en høring om lokalpolitikeres arbejdsvilkår.

Men vælgerne siger nej tak.

En dugfrisk meningsmåling, A&B-analyse har lavet for Altinget.dk, viser, at 52 procent af vælgerne ikke ønsker at hæve vederlaget.

Fakta

Sådan har vi spurgt

Kommunalpolitikerne i en kommune med under 80.000 indbyggere får 65.000 kr. om året for deres indsats. Udvalgsformænd og lignende får mere. Bør kommunalpolitikerne i din kommune have et højere vederlag for deres politiske arbejde?

Ja: 31 %
Nej: 52 %
Ved ikke: 17 %

A&B Analyse har spurgt 1148 personer i perioden fra torsdag d. 31/10 til tirsdag d. 5/11 2013.


Kilde: A&B Analyse

Omvendt er 31 procent af vælgerne enige i, at der skal flere penge på bordet, når lokalpolitikernes arbejde skal lønnes.

V: Forkert signal
Analyse- og forskningsinstituttet KORA er tidligere på efterået udkommet med en rapport, hvor det anslås, at et typisk byrådsmedlem bruger mellem 20 og 24 timer om ugen på det politiske arbejde. Det er en stigning siden 2009. 

Vores kommunalpolitikere oplever alle sammen, at arbejdsbyrden stiger.

Simon Kollerup (S)
Kommunalordfører

Mens et flertal på Christiansborg er klar til at se på, om den stigende arbejdsbyrde skal veksles til højere vederlag, er det næststørste borgmesterparti, Venstre, ikke begejstret for idéen.

I økonomisk svære tider, hvor mange danskere stadig frygter for deres job og indtægtsgrundlag, vil det sende et forkert signal at give lokalpolitikerne lønforhøjelse. Det mener Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen.

"Lige nu, hvor vi stadig ser virksomheder lukke ned og stadig ser mange være nervøse for at miste deres arbejde, mener vi, det vil være forkert at ændre på reguleringen af vederlaget," siger han.

Var de økonomiske vilkår anderledes, ville vælgerne også være større tilhængere af idéen, lyder Jacob Jensens ræsonnement.

Arbejdsbyrden stiger
Et højere vederlag får blandt andet positive ord med på vejen af socialdemokraternes kommanulordfører, Simon Kollerup. Men meningsmålingen viser, ifølge ham, at højere løn til politikere aldrig er et populært emne blandt befolkningen.

"Man skal altid være varsom med at give mere løn til politikere. Men jeg mener ikke, man kan lukke øjnene for, at vores kommunalpolitikere alle sammen oplever, at arbejdsbyrden stiger. Derfor må vi tænke på, hvordan vi kan sørge for, at deres arbejde med hverdagspolitik kan blive ved med at have en høj kvalitet," siger Simon Kollerup.

Han understreger, at et højere vederlag i sig selv ikke er et "columbusæg". Der er mange andre muligheder for at forbedre vilkårene for lokalpolitikerne, deriblandt spørgsmålet om, hvordan arbejdet organiseres mest effektivt i byrådet og i hvilket omfang, politikerne går ned i enkeltsager.

Grobund for kaffesnak
Da Margrethe Vestager (R) i oktober talte for et højere vederlag, lagde hun vægt på, at der sjældent er politisk vilje til at kigge på emnet.

"Det sker lige så tit som sne i august," lød det fra ministeren.

Simon Kollerup ser nu frem til at tage en politisk drøftelse af spørgsmålet med blandt andet Venstre. Han mener, det er vigtigt med et bredt flertal for en eventuel aftale.

Og Venstre er klar til en kaffesnak med regeringen.

"Hvis Vestager inviterer os til en kop kaffe, møder vi selvfølgelig op. Vi er heller ikke så fastlåste, at vi ingenting vil gøre på noget tidspunkt. Vi mener, det er et væsentligt spørgsmål at kigge på både rekruttering og aflønning af lokalpolitikerne, men timingen omkring netop grundvederlag og økonomi er ikke den rigtige lige nu," siger Jacob Jensen.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har ingen kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00