Venstre fortsætter med at bløde vælgere

RISBJERGS SNIT: Venstre har smidt otte mandater siden valget i 2011, men selv om rød blok samlet set har halet ind, står blå blok stadig til at vinde valget. 

Venstre har på to år tabt 10 procentpoint i meningsmålingerne.
Venstre har på to år tabt 10 procentpoint i meningsmålingerne.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten ØyenCecilie Gormsen

2015 har vælgermæssigt ikke været et godt år for Venstre. I løbet af de første fire måneder er vælgerne fortsat med at sive fra Lars Løkke Rasmussens parti. Og ifølge meningsmålingerne er der nu et godt stykke op til Socialdemokraterne som landets største parti.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Meningsmålinger kommer fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Norstat/Altinget, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau og YouGov/MetroXpress. Manglende meningsmålinger er fremskrevet med tendensen i de øvrige. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig ligger det op til valget lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af april måneds meningsmålinger, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget.

Venstre ligger i det nye snit af målinger på 21,9 procent – det er kun marginalt mere end sidste sommer efter det turbulente formandsopgør i partiet. Og et pænt stykke fra valgresultatet i 2011 på 26,7 procent. Sammenligner man med april-måned for to år siden, har Venstre mistet næsten hver tredje vælger i meningsmålingerne. Og Venstre står til at få valgt otte færre politikere ind end ved det seneste valg i 2011.

Søren Risbjerg Thomsen peger på, at Venstres tilbagegang i stor stil opsamles af Dansk Folkeparti. Og en forklaring på vælgernes bevægelse kan findes i, at der er forbedrede udsigter for dansk økonomi – hvorfor der blandt vælgerne er mindre forståelse for yderligere økonomiske stramninger, som Venstre har fremført.

Problemet for rød blok er blot, at en sådan tilslutning kun materialiserer sig ved et valg, hvis Alternativet kommer over spærregrænsen på to procent.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

”Samtidig har forskelige meldinger fra Venstres toppolitikere afsløret store divergenser i synet på indvandringen til Danmark,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Stadig lang vej for rød blok
Samlet set går blå blok tilbage, mens rød blok stille og roligt kommer tættere på. I februar stod blå blok til 55 procent af stemmerne – det er nu nede på 52,3 procent. Imens er rød blok gået frem fra 43,9 procent til 47,3 procent.

Og det er i høj grad Socialdemokraternes fremgang, som bærer fremgangen i rød blok, og statsministerpartiet står nu til at få 44 valgt ind - det samme antal som ved valget i 2011. Fremgangen er dog indtil videre ikke nok. Og rød blok kan også ende med et stemmespilds-problem, der kan blive afgørende. For samlet står rød blok til godt 47 procent af vælgerne – men der tælles Uffe Elbæks Alternativet med.

”Problemet for rød blok er blot, at en sådan tilslutning kun materialiserer sig ved et valg, hvis Alternativet kommer over spærregrænsen på to procent. Nu er der foretaget så mange målinger med det nye parti, at man kan sige noget statistisk sikkert – og der er konklusionen, at det gør Alternativet ikke med de nuværende målinger,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

I mandater får rød blok kun 82 mandater mod blå bloks 93.

Der skal senest være valg til Folketinget 14. september.

Læs hele historien på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00