Venstre tvivler på Krag i snus-sag

EU: Efter nye oplysninger er Venstre ikke overbevist om, at sundhedsminister Astrid Krag (SF) loyalt har fulgt Europaudvalgets mandat i forhandlingerne om at sikre dansk salg af snus. Uanstændig kritik, mener SF.
Sundhedsminister Astrid Krag bliver kritiseret for forløbet om tobaksdirektivet.
Sundhedsminister Astrid Krag bliver kritiseret for forløbet om tobaksdirektivet.Foto: Sundhedsministeriet
Morten Øyen
Tirsdag vil Astrid Krag ekstraordinært orientere Europaudvalget om forhandlingerne om EU's tobaksdirektiv. Det sker på opfordring af udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), efter nye oplysninger er kommet frem, kun få dage efter ministeren helt undtagelsesvis fik udvalget til at ændre sit forhandlingsmandat.

"Jeg synes, det er utilfredsstillende, at ministeren ikke har været mere informativ i denne sag. Det er vigtigt at henholde sig til, at et flertal i Folketinget faktisk ønsker, Danmark skal kunne fortsætte med at sælge snus. Og netop i en sag med stærke følelser må man sørge for at oplyse maksimalt om, hvordan forhandlingerne forløber," siger Eva Kjer Hansen.

Tysk parlament kræver snus-undtagelse
EU's tobaksdirektiv skal stramme op på reglerne for salg og indpakning af tobaksvarer, især for at forhindre at unge begynder at ryge. Men det har været svært for sundhedsminister Astrid Krag at få et mandat bag sig til forhandlingerne. Et flertal uden om regeringen har nemlig krævet, Danmark skal forlange at salg af snus undtages fra direktivet.

I maj måtte Astrid Krag ud i to forsøg i Europaudvalget for at få et forhandlingsmandat. Og det mandat fik hun sidenhen ændret til et mere fleksibelt mandat.

Sundhedsministeren fik sit nye mandat, fordi hun mente, det gamle var til skade for Danmarks mulighed for at sætte et fingeraftryk på tobaksdirektivet. Det var nemlig hendes oplevelse, "at ingen lande ønsker at bruge tid på det danske krav" om undtagelse for forbuddet mod salg af snus.

Fakta
Sagen kort

Kommissionen fremlagde i december et forslag til et nyt tobaksvaredirektiv, som skal erstatte det nuværende direktiv fra 2001. Kommissionen vil stramme op på reglerne for salg og indpakning af tobaksvarer, især for at forhindre at unge begynder at ryge. Forslaget indeholder derfor flere og skrappere regler for, hvordan tobaksvarer må fremstilles og sælges, og hvordan de skal pakkes ind.

Forslaget vil blandt andet ramme snus og mentolcigaretter. Det bestemte et flertal i Europaudvalget i starten af maj, at Danmark skulle arbejde imod. Fik Danmark ikke en undtagelse for forbuddet mod salget af snus, skulle sunhedsministeren sågar stemme imod tobaksdirektivet. Det mandat er nu ændret til et mere fleksibelt forhandlingsmandat med hjælp fra Enhedslisten.


Kilde: EU-Oplysningen og Altinget.dk

Men nu er det kommet frem, at blandt andet det tyske parlament kræver, deres regering arbejder for, at snus-lignende tobak bliver undtaget fra reguleringen i tobaksdirektivet. Dermed kunne Danmark have haft EU's største land som allieret, lyder det fra Eva Kjer Hansen. Hun peger også på, at man i det foreløbige forhandlingsudkast kan læse, at der er mange lande, som arbejder for en række undtagelser og større fleksibilitet.

Alligevel har ministeren ikke ment, der var nogen mulighed for det danske ønske.

Regeringen har på intet tidspunkt vist, at den er interesseret i at kæmpe kampen for at bevare snus i Danmark.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Europaudvalget

"Regeringen har på intet tidspunkt vist, at den er interesseret i at kæmpe kampen for at bevare snus i Danmark," siger Eva Kjer Hansen.

Lydhørhed i Europa-Parlamentet
I Europa-Parlamentet møder forløbet om det danske mandat undren. Senere i denne uge skal Industriudvalget tage stilling til tobaksdirektivet, og her regner Bendt Bendtsen (K) med bred opbakning til sit ændringsforslag. Det skal give lande med "tradition" for snus mulighed for at fortsætte med salget.

"Snus er jo mindre skadeligt end tobak, så her er der faktisk en ganske stor forståelse for, at de lande, der har tradition for snus, bør kunne fortsætte," siger Bendt Bendtsen.

Han forstår ikke, hvorfor Danmark har lempet sit krav til snus.

"Hvis vi her i Europa-Parlamentet kan træffe den beslutning, at et land som Danmark kan fortsætte med at sælge snus, så kan jeg ikke se, hvorfor argumenterne ikke kan overbevise andre steder," siger Bendt Bendtsen.

EL: Dansk krav gælder stadig
Det var en håndsrækning fra Enhedslisten, der banede vejen for sundhedsministerens nye mandat. Men hos Enhedslisten mener man ikke, at kravet om en dansk undtagelse nødvendigvis er blevet mindre.

"For os er det helt afgørende, at ministeren arbejder benhårdt for en undtagelse for snus-forbuddet. Det ligger også i det nye mandat," siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Han glæder sig over, at der måske kan findes allierede hos andre lande som Tyskland og i Europa-Parlamentet.

"Det skal vi da udnytte," siger han.

Mener I, det er udtryk for, at ministeren har arbejdet loyalt for det oprindelige mandat?

"Det må vi høre ministeren om. Jeg går ud fra, at ministeren har oplyst os korrekt," siger Nikolaj Villumsen.

SF: Uanstændig kritik
Astrid Krag fik mandag eftermiddag mulighed for at kommentere på kritikken fra Venstre, men ønskede ikke at bidrage. Det ville til gengæld SF's EU-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Hun synes kritikken fra Venstre er grov.

"Jeg synes det er uanstændigt at beskikke ministerens ærlighed om, hvordan hun har oplevet situationen," siger Lisbeth Bech Poulsen og fortsætter:

"Selvom Tyskland skulle have et forhandlingspapir fra deres parlamentet, behøver det jo ikke at betyde, at den tyske minister har fulgt det".

Det er meget sjældent en minister får ændret et mandat i Europaudvalget. Sundhedsministerens tilpasning af mandatet er eksempelvis den eneste gang det er sket i dette folketingsår - et år, som udløber med denne måned. Men hvert et mandat, der bliver givet, bliver fulgt, vurderer SF-ordføreren.

"Det er klart, at det er en særlig situation at få et nyt mandat. Men ligesom andre mandater, er det ministerens ansvar at have det med til forhandlingerne og følge det. Og det gør ministeren loyalt," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Efter den ekstraordinære orientering i Europaudvalget tirsdag skal Astrid Krag mødes med sine europæiske sundhedsminister-kollegaer på torsdag for at forhandle tobaksdirektivet.

Dokumentation

Astrid Krag har tre gange været i Europaudvalget for at få et mandat til forhandlingerne om tobaksdirektivet:

- 8. maj lykkedes det hende ikke at samle et flertal
- 24. maj fik hun et mandat, som kræver, Danmark skal stemme nej til tobaksdirektivet, hvis ikke Danmark undtages for snus-forbuddet.
- 12. juni får sundhedsministeren et nyt mandat, uden det skrappe snus-krav. 

Det står der om snus i det tyske parlaments "positionspapir":

"In its negotiations relation to the revision of the EU Tobaco Product Directive, the Deutscher Bundestag request the Federal Government to do the following:

..."Ensure that - in line with the German regulation for tobacco additives - only additive regulations based on scientific findings become part of the Tobacco Product Directive. Snuff tobacco is to be explicitly excluded from these regulations"

..."The assumtion that flavoured products are considered entry-level products for adolescent and young consumers is based on supposition and does not apply to snuff tobacco".  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00