Ventetid til praktikpladser er kort

UNDERSØGELSE: Antallet af unge, der hænger uhjælpeligt fast i køen efter en praktikplads, er ikke nær så stort, som den politiske debat hidtil har givet indtryk af. Problemet er en myte, fastslår DA.

Kun få unge hænger fast i praktikplads-køen. Men flere vælger skolepraktik, og derfor understreger undervisningsminister Christine Antorini (S), at virksomhederne har et ansvar for at tage flere elever.
Kun få unge hænger fast i praktikplads-køen. Men flere vælger skolepraktik, og derfor understreger undervisningsminister Christine Antorini (S), at virksomhederne har et ansvar for at tage flere elever.Foto: colourbox.dk
Erik Bjørn MøllerLise-Lotte Skjoldan

Halvdelen af alle elever, der står i kø til en praktikplads, opholder sig højst i køen i en måned, viser en ny analyse fra Undervisningsministeriet.

Den viser også, at kun seks pct. af de praktikpladssøgende, der har sagt nej til praktik i et praktikcenter, står i køen i mere end tre måneder.

Det får nu Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til at konkludere, at ”dermed er det en myte, at antallet af praktikpladssøgende udgør et stort problem”.

Ikke et stort problem
”De praktikpladssøgende opholder sig i søgekøen i meget begrænset tid. Det at være praktikpladssøgende er altså for de fleste midlertidigt og bør ikke være et stort problem,” siger chefkonsulent i DA Maria Bille Høeg.

Fakta
80.700 unge var i februar i gang med et hovedforløb på en erhvervsuddannelse. 89 pct. af dem var i gang via en uddannelsesaftale – eller en praktikplads – hos en arbejdsgiver. Blandt de resterende elever var godt 7.500 elever i gang med deres hovedforløb via skolepraktik, hvilket er en stigning på 13 procentpoint i forhold til februar sidste år. Og mens Undervisningsministeriets analyse nu også viser, at de unge generelt kun står kort tid i praktikpladskøen, er antallet af unge i køen også skrumpet betydeligt. Det skyldes bl.a. en ny beregningsmetode fra Undervisningsministeriet, der ikke længere tæller elever i grundforløb med. Det bragte i december tallet ned på 2.700 elever, og de nyeste tal fra februar viste, at antallet af unge i køen er 1.969.

Mens halvdelen af eleverne forlader køen i løbet af den første måned, står 88 pct. af eleverne i køen i under fire måneder.

Flere vælger skolepraktik
Men samtidig går udviklingen dog mod, at en stadig større andel af eleverne kommer i skolepratik frem for i praktik i en virksomhed. Derfor understreger undervisningsminister Christine Antorini (S) endnu engang virksomhedernes ansvar.

Det at være praktikpladssøgende er altså for de fleste midlertidigt og bør ikke være et stort problem.

Maria Bille Høeg
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening

”Vi kan se, at uddannelsesgarantien med tilbud om skolepraktik hjælper de unge til at komme videre med deres uddannelse. Men når stadigt færre i søgekøen får en praktikplads i en virksomhed, er det endnu engang nødvendigt at understrege behovet for, at virksomhederne løfter deres opgave og tager flere elever, nu hvor konjunkturerne er blevet bedre.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00