Politisk kommentator: "Vermunds champagne-populisme passer fint til Liberal Alliance"

Pernille Vermund fastholder, at hendes partihop vil styrke sammenholdet i det borgerlige Danmark. Ifølge Altingets politiske kommentator kan Alex Vanopslagh bruge hende som et symbol, der understreger Liberal Alliances succes.

"Vi har haft mange grundige snakke," sagde Alex Vaopslagh, da han torsdag præsenterede Pernille Vermund som nyt medlem af Liberal Alliance.
"Vi har haft mange grundige snakke," sagde Alex Vaopslagh, da han torsdag præsenterede Pernille Vermund som nyt medlem af Liberal Alliance.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Pernille Vermund frygter ikke, at hendes beslutning om at forlade Nye Borgerlige til fordel for Liberal Alliance vil skabe plads til nye højreorienterede protestpartier, der – helt modsat hendes formål med partiskiftet – kan øge risikoen for stemmespild og konflikter i det borgerlige Danmark.

Det understregede Liberal Alliances nye folketingsmedlem, da hun torsdag morgen – sammen med partiformand Alex Vanopslagh – mødte pressen foran partiets gruppeværelse på Christiansborg.

"Jeg kan ikke tage ansvar for, hvad andre gør," lød det fra Pernille Vermund, der har anbefalet, at Nye Borgerlige lukker sig selv, og at medlemmerne – ligesom hende selv – lader sig indsluse i andre borgerlige partier.

Læs også

Med sin udtalelse henviste hun til, at den tidligere DF'er Martin Henriksen åbent har flirtet med tanken om at blive formand for den resterende del af Nye Borgerlige, hvoraf mange åbent har afvist at følge Vermunds indstilling om at begå politisk selvmord.

På samme måde er det en kendt sag, at hendes forhenværende partifælle – Lars Boje Mathiesen – går med seriøse overvejelser om at stifte et nyt parti med appel til skuffede borgerlige vælgere.

"Et parti, der finder stolthed og styrke i, ikke at være som de andre," skriver han på Facebook.

Lynanalyse

Vermunds champagne-populisme passer fint til Liberal Alliance

Af Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget

Pernille Vermunds økonomiske politik flugter én til én med Liberal Alliance, men på andre områder står kamelerne i kø. Hendes egen troværdighed ligger i ruiner efter det velforberedte partiskift.

Stilen har altid været langt mere på linje med Konservative eller Liberal Alliance end det Dansk Folkeparti, hun konkurrerede så intenst med. Ud fra de præmisser bør den tidligere formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, let kunne finde sig til rette i LA's folketingsgruppe, som hun torsdag formelt blev en del af: Vermunds champagne-populisme passer fint til Liberal Alliance.

Ser man på det politiske indhold pladen rundt, er der ganske vist betydelige forskelle på Vermunds nye og gamle parti.

Det gælder klimapolitikken, hvor Nye Borgerlige brystede sig af ikke engang at have tilsluttet sig klimaloven. LA var heller ikke med i klimaloven, men den beslutning har LA-leder Alex Vanopslagh siden fortrudt, og han understregede ved samme lejlighed, at han "ikke ville associeres med Nye Borgerlige i klimapolitikken."

Det gælder EU, hvor Vermunds skosede de partier, der kun var skeptikere, og ikke som NB ville "redde Danmark ud af EU".

Det gælder naturligvis udlændingepolitikken, som var Vermunds rambuk til Christiansborg. Her må det gibbe i hendes gamle vælgere, når hun nu siger, at "muslimer er velkomne, hvis de arbejder". På samme måde vil langt fra alle LA’s vælgere og medlemmer være begejstrede for at få den tidligere udlændinge-hardliner som partifælle.

Samtidig er økonomien, hvor Vermund er helt på linje med LA, det felt, hvor hun er fagligt svagest. Lige netop her tabte hun faktisk til tidligere DF-formand Kristian Thulesen Dahl, når de debatterede emnet.

Vermund kan bruges som symbol

Sagen er bare, at det næppe er den politiske substans, der kommer afgøre Vermunds fremtid i LA.

Pernille Vermund slog ikke igennem med Nye Borgerlige med en række gennemarbejde planer under armen. Ikke engang på udlændingepolitikken blev det til meget andet end overskrifter og slagord.

Vermund brød igennem lydmuren med sin karisma og retoriske styrke. Den har hun fortsat, selvom såvel hendes politiske som personlige troværdighed er gennemhullet efter det lynhurtige partiskifte. Vermund agerer snarere som en influencer end som en politiker i normal forstand.

Derfor har Alex Vanopslagh næppe heller taget Vermund ombord, fordi han forventer en politisk arbejdshest, der er inde i substansen. Vanopslagh kan derimod bruge Vermund som symbol: Pernille Vermunds tilslutning til LA's faner understreger, at LA for tiden er den eneste succesfulde borgerlige mærkevare.

Alt tyder på, at Pernille Vermund er så optaget af at redde resterne af sin politiske karriere, at hun ikke kommer til at give Vanopslagh problemer. Hun vil være i stand til at adoptere nye politiske synspunkter til enhver lejlighed.

Hæmorider eller mavesår?

Begge scenarier er ifølge en række politiske iagttagere, eksempelvis historiker og forfatter Christian Egander Skov, en dårlig nyhed for blå blok som helhed.

"Valget mellem stemmespild og ubrugelige mandater er et valg mellem hæmorider og mavesår," skrev Egander Skov onsdag i en kommentar i Berlingske.

Det er dog ikke en bekymring, Pernille Vermund deler. Det slog hun fast på pressemødet torsdag morgen:

"I et demokrati kan man både stifte og puste liv i gamle partier, hvis der er opbakning til det. Det er deres ret, og det vil jeg ikke dømme dem på," lød det fra Vermund, der fortsatte:

"Jeg synes, at det er det rigtige at samle os i færre partier, hvis vi skal genrejse det borgerlige Danmark. Vi skal bøje os ind mod hinanden og droppe det kompromisløse syn politik. Det har jeg også selv haft et medansvar for, men det vil jeg ikke have længere. Jeg vil ikke være en del af en sådan splittelse," sagde hun.

Valget mellem stemmespild og ubrugelige mandater er et valg mellem hæmorider og mavesår

Christian Egander Skov
Historiker og forfatter

For mange høvdinger

Men er det ikke sandt, at den her beslutning først og fremmest er til fordel for dig selv og din egen politiske karriere og i mindre grad for det borgerlige Danmark?

"Nej. Hvis jeg var blevet ved med at kæmpe for noget, der potentielt kunne koste det borgerlige Danmark et stemmespild på for eksempel 1,8 procent af stemmerne, så ville jeg være med til at give Mette Frederiksen fire år mere."

"Jeg synes, der er for mange høvdinger i blå blok. Og derfor vil jeg hellere være med til at bakke op om nogle af de gode folk, der allerede er," tilføjede Vermund.

Men vil det være en god ting for det borgerlige Danmark, hvis Lars Boje eller Martin Henriksen kommer i Folketinget med et nyt borgerligt protestparti?

"Det er jo sådan, demokratiet fungerer," indvendte Alex Vanopslagh og fortsatte:

"Det er man jo ikke herre over. Vi prøver at tage ansvar for at samle kræfterne og bidrage til, at vi får et borgerligt flertal. Hvis andre prøver at spolere det, så er det jo ude af vores hænder," sagde han.

Læs også

Borgerligt lys i socialdemokratiske tåge

På pressemødet understregede Pernille Vermund, at hun agter at underlægge sig Liberal Alliances politik på at alle fronter. Det betyder også, at hendes hidtidige holdninger om, at Danmark bør forlade EU og internationale konventioner, er kastet på mødingen.

"Jeg melder mig ind i Liberal Alliance, fordi jeg er enig i politikken. Det ville være tudetosset, hvis jeg forventede, at LA skulle melde sig ind i mig," sagde Vermund, der også havde et par rosende ord med til hendes nyt formand:

"Jeg har længe set Alex Vanopslagh som et glædeligt borgerligt lys i en socialdemokratisk tåge, der er blevet endnu tungere under Mette Frederiksen."

Også Vanopslagh benyttede lejligheden til at sætte et par ord på sin nye partifælle:

"Pernille har i en årrække været en politiker, der har udviklet sig hen mod at søge indflydelsen for at skabe nogle politiske resultater."

"Vi har haft mange grundige snakke, og der er jeg gang på gang blevet betrygget i, at vi nu er flere, der vil kæmpe for Liberal Alliances visioner. Det kan være med til at styrke det borgerlige Danmark," lød det fra Alex Vanopslagh.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)









0:000:00