Vestager taber kapløbet om topjob i EU-bank

Det bliver Spaniens finansminister, der skal overtage ledelsen af Den Europæiske Investeringsbank (EIB) næste år. Margrethe Vestager vender tilbage til EU-Kommissionen.

Efter flere måneders kamp om stillingen som chef for Den Europæiske Investeringsbank, må Margrethe Vestager se sig slået af den spanske kandidat Nadia Calviño og vende tilbage til sit job i EU-Kommissionen.
Efter flere måneders kamp om stillingen som chef for Den Europæiske Investeringsbank, må Margrethe Vestager se sig slået af den spanske kandidat Nadia Calviño og vende tilbage til sit job i EU-Kommissionen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den næste chef for EU’s investeringsbank i Luxembourg bliver ikke en dansker, men en spanier – og derfor kan Margrethe Vestager snart vende tilbage til sit job som Danmarks kommissær i Bruxelles.

På grund af EU-Kommissionens etiske regler har Vestager været på ulønnet orlov siden begyndelsen af september, fordi hun har søgt topjobbet i Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Men nu er ventetiden slut. Efter en længere proces end ventet kunne det belgiske EIB-formandskab fredag morgen meddele, at der er flertal blandt de europæiske regeringer for at udpege Spaniens finansminister og vicepremierminister, Nadia Calviño.

"Jeg er taknemmelig og beæret over at få opbakningen fra de andre finansministre," siger Calviño.

Den belgiske finansminister, Vincent Van Peteghem, har været ansvarlig for at styre udpegelsesprocessen. Han roser alle kandidaterne i feltet, der ud over de to kvinder også talte en polsk, en svensk og en italiensk kandidat. 

Vestagers kapløb
  • I juni meddelte Vestager, at hun søger jobbet som ny chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB) i Luxembourg. Jobbet bliver ledigt, når tyskeren Werner Hoyer går på pension 1. januar efter 12 år i toppen af EIB.
  • Da Vestagers kandidatur blev officielt fremsat af den danske regering 5. september, gik hun straks gik på ulønnet orlov fra sit job som konkurrencekommissær og ledende næstformand for digital udvikling i Kommissionen.
  • De andre kandidater har været Spaniens finansminister, Nadia Calviño, Italiens vicenationalbankdirektør, Daniele Franco, og to nuværende næstformænd i EIB’s direktion: polske Teresa Czerwinska og svenske Thomas Östros.
  • Den nye chef blev formelt udpeget af EIB’s styrelsesråd, som er sammensat af ministre fra alle 27 lande (fra dansk side er det erhvervsminister Morten Bødskov). Formanden for styrelsesrådet er i øjeblikket Belgiens finansminister, Vincent Van Peteghem.
  • Beslutningen krævede et markant dobbelt flertal af både lande og kapitalandele: to tredjedeles flertal med minimum 18 medlemslande – men også en sum af lande, der repræsenterer mindst 68 procent af bidragene til bankens egenkapital. Eftersom de tre største lande – Tyskland, Frankrig og Italien – hver leverer 18,8 procent, udgør bare to af dem i fællesskab et blokerende mindretal.

"Alle fem kandidater var gode, men vi er glade for, at Styrelsesrådet nu vil kunne udnævne Nadia Calviño som chef for verdens vigtigste investeringsbank," siger Van Peteghem.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er det danske medlem af EIB's styrelsesråd. Han beklager, at de politiske vinde ikke blæste Vestagers vej, men glæder sig over, at den mange måneder lange udpegelsesproces nu er overstået.

"Selvom vi gerne havde set et andet udfald, er vi tilfredse med, at der nu kommer en afklaring på processen. Det er vigtigt for Danmark, at der er en dansk kommissær. Og Margrethe Vestager vender nu retur som ledende næstformand og konkurrencekommissær i EU-Kommissionen," siger Bødskov.

Hos Dansk Industri er der også skuffelse.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00